Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Автобусна линия 111 - хаос и дезорганизация

Пътниците чакат с часове, а в превозните средства няма място за всички

Снимка: БГНЕС
Тази седмица в предаването "Вашият глас" обръщаме внимание на градския траснпорт в столицата ни. Слушател на Радио София разказа, че пътниците, ползващи автобусна линия 111, чийто маршрут се движи от жк. „Люлин“ 1,2 до жк. „Младост“ 1, пътуват в претъпкани автобуси, защото в пиковите часове на спирките чакат по трийсетина души, а превозните средства са малки и не могат да поберат всички, желаещи да се качат. По време на снеговалеж пък настава пълен хаос, разписанието не се спазва, автобусите закъсняват с около час, а пътуването по една от най-натоварените линии в София се превръща в кошмар.

Ние се свързахме със Столичната община, но от там не пожелаха да говорят пред микрофона ни и изпратиха писмено становище по казуса. В него се посочва, че в делнични дни автобусната линия се обслужва от 27 автобуса, 24 от тях са с пътниковместимост 100 души, а останалите 3 са с по 150 места. Съгласно договора с превозвача – Столичен Автотранспорт, при авария на превозно средство, същото се подменя с изправно възможно най-бързо, но не повече от 1 час.

В писмото се посочва също, че Центърът за градска мобилност прави редовни преброявания по различните линии, а последното от тях показва, че е необходимо увеличение на местата и броя на автобусите, което вече е направено.

Според отговора, който получихме, всеки делничен ден в сутрешния пиков час по линията се пускат 150-местни автобуси. През следващата година по линията ще се движи още един допълнителен автобус, както и ще се увеличат колите, които ще имат 150 места.

В писмото се посочва още, че: "Трафикът в района изключително много затруднява движението на автобусите по маршрута. Само в една посока, в най-натоварените часове се трупаха закъснения до 30 минути. С цел намаляването на закъснение, ЦГМ вече промени част от маршрута на линията и, както е известно, той се движи в локалното платно на бул. „Н. Петков“. Това позволява да се спестят до 5 минути от времето за движение."

От Столичната община допълват още, че се предвижда през следващата година да бъде увеличен общият брой на обслужващите автобуси, както и броят на 150-местните автобуси.

Екипът на "Вашият глас" се ангажира да проследи дали през следващата година по линията ще бъдат увеличени автобусите със 150 места, а цялото предаване – чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руслан Мъйнов: В малка България липсва усещане за единение, за братство

Руслан Мъйнов няма нужда от представяне. Името му е добре познато на българите вече 20 години. Актьор, певец и телевизионна звезда. Но зад всичко това се крие един истински достоен човек - честен, добър, възпитан и категорично извън рамката на звездния си статут. Пред Радио София Руслан разказа изключително увлекателно за пътя на едно момче от..

публикувано на 11.12.18 в 11:55

Еco Switch предлага алтернативи на пластмасата

Рециклирането и намаляването на използването на пластмаса, отдавна вече не е само въпрос на личен избор, а глобален. Все повече и повече хора, корпорации, организации и институции се обединяват в опити за разрешаването на този огромен проблем. Една от новите идеи в тази насока в България идва от платфомата Еco Switc h . Компанията ще се..

публикувано на 11.12.18 в 10:27

Майките на деца с увреждания получиха приза "Човек на годината" за 2018 г.

Днес, когато отбелязваме Световния ден за правата на човека, бяха връчени наградите „Човек на годината“. Тази година Български хелзинкски комитет раздаде 8 приза в 6 категории и една подгласна награда. Майките на деца с увреждания получиха приза "Човек на годината" за 2018 г. Те са сред осемте личности и организации със значим принос и активност в..

публикувано на 10.12.18 в 18:16

България като Родина зад граница

От началото на 2018 г. над 1300 чужденци са подали молба за международна закрила. През 2017 г. е имало спад в подадените молби, за разлика от 2016 г. и предходните години. В настоящия момент миграционната обстановка и в частност подадените молби за закрила, са малко. Сред потърсилите международна закрила има и непълнолетни. Хората са предимно от..

публикувано на 10.12.18 в 17:23
Владимир Пенев пръв от актьорите даде пример

Кръвният център на ВМА отбеляза 25-годишнината си с поредна акция кръводаряване

Центърът по транфузионна хематология на ВМА отбеляза 25 години от създаването си с кръводарителска акция, подкрепена от едни от най-обичаните актьори на България, сред които Веселин Анчев, Владимир Пенев, Ирина Митева, Неда Спасова, Диана Димитрова, Васил Бинев, Ернестина Шинова и други. За пореден път в подкрепа на безвъзмездното кръводаряване..

публикувано на 10.12.18 в 16:41