Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Автобусна линия 111 - хаос и дезорганизация

Пътниците чакат с часове, а в превозните средства няма място за всички

Снимка: БГНЕС
Тази седмица в предаването "Вашият глас" обръщаме внимание на градския траснпорт в столицата ни. Слушател на Радио София разказа, че пътниците, ползващи автобусна линия 111, чийто маршрут се движи от жк. „Люлин“ 1,2 до жк. „Младост“ 1, пътуват в претъпкани автобуси, защото в пиковите часове на спирките чакат по трийсетина души, а превозните средства са малки и не могат да поберат всички, желаещи да се качат. По време на снеговалеж пък настава пълен хаос, разписанието не се спазва, автобусите закъсняват с около час, а пътуването по една от най-натоварените линии в София се превръща в кошмар.

Ние се свързахме със Столичната община, но от там не пожелаха да говорят пред микрофона ни и изпратиха писмено становище по казуса. В него се посочва, че в делнични дни автобусната линия се обслужва от 27 автобуса, 24 от тях са с пътниковместимост 100 души, а останалите 3 са с по 150 места. Съгласно договора с превозвача – Столичен Автотранспорт, при авария на превозно средство, същото се подменя с изправно възможно най-бързо, но не повече от 1 час.

В писмото се посочва също, че Центърът за градска мобилност прави редовни преброявания по различните линии, а последното от тях показва, че е необходимо увеличение на местата и броя на автобусите, което вече е направено.

Според отговора, който получихме, всеки делничен ден в сутрешния пиков час по линията се пускат 150-местни автобуси. През следващата година по линията ще се движи още един допълнителен автобус, както и ще се увеличат колите, които ще имат 150 места.

В писмото се посочва още, че: "Трафикът в района изключително много затруднява движението на автобусите по маршрута. Само в една посока, в най-натоварените часове се трупаха закъснения до 30 минути. С цел намаляването на закъснение, ЦГМ вече промени част от маршрута на линията и, както е известно, той се движи в локалното платно на бул. „Н. Петков“. Това позволява да се спестят до 5 минути от времето за движение."

От Столичната община допълват още, че се предвижда през следващата година да бъде увеличен общият брой на обслужващите автобуси, както и броят на 150-местните автобуси.

Екипът на "Вашият глас" се ангажира да проследи дали през следващата година по линията ще бъдат увеличени автобусите със 150 места, а цялото предаване – чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фокусниците черпят силата си от... Великия магьосник от Луната

Има ли магия около нас? Това попитахме децата от 29-а детска градина „Слънце“ в предаването ни "Радиолексикон". За тях, оказа се, най-впечатляващите МАГИИ са тези на фокусниците. Изненадващо , но варианти да станеш фокусник или магьосник има много. Само трябва да изберете един от тях и да поемете на пътешествие или пък да слушате цяла..

публикувано на 23.02.19 в 10:15

Тодор Гаджалов: Надявам се "Важното е да вървя" да вдъхне сили на много хора

Тодор Гаджалов се завръща след тежък житейски период с нов авторски проект, озаглавен „Важното е да вървя“. Видеоклипът е заснет през различни сезони и показва красиви планински гледки от България. „В момент на слабост, когато чувствах, че съм спрял на едно място и нищо не се случва, когато нямах стимул и желание да творя, свободата и..

публикувано на 22.02.19 в 17:01

В музея „Земята и хората“ влизат и котки, участват в изложба-конкурс

Мейн кун, Британска късокосместа, Девън рекс, Канадски сфинкс, Минск, Бобтейл - това са само част от прекрасните породи котки, които ще можете да разгледате в рамките на международното изложение на котки в музея „Земята и хората“. То ще се проведе този уикенд (23 и 24 февруари). По време на събитието ще имате възможност да видите както..

публикувано на 22.02.19 в 16:55

Предприемаческа програма предизвиква студентите

Започна кандидатстването за първата предприемаческата програма у нас - "Challenge YOU". Тя е отворена за студенти от страната между 17-и 29-годишна възраст.   Инициативата цели да помогне на участниците да подобрят предприемаческите си уменията и да развият идеите си до работещи бизнеси. В края на програмата най-добрият екип ще получи и..

публикувано на 22.02.19 в 16:41

Английската гимназия минава на едносменен режим на обучение догодина

До средата на 2020 г. ще бъде завършено разширението на Първа английска гимназия, съобщи кметът на София при проверка ремонта. Тогава училището ще има готовност да премине на едносменен режим на обучение. В момента до съществуващата сграда се прави разширение заедно с нов физкултурен салон. В сградата се помещават две училища - Първа английска..

публикувано на 22.02.19 в 16:34

12 фермерски пазара са в културния календар на София за 2019-а

Фермерските пазари вече са част от културния календар на София. За шеста поредна година на улица "Оборище", точно зад катедралата "Александър Невски" над 80 производители ще изложат много вкусна храна и интересни изделия. Така, че ако запасите на домашен мед, млечни продукти или пък зеленчуци са на привършване, освободете си час време на 24 февруари -..

публикувано на 22.02.19 в 16:33
Арета Франклин

Арета Франклин - "Say a Little Prayer

Днес в рубриката "Незабравимите" слушаме песен, която е изпята на два пъти, от две певици, в рамките на две години - все с огромен успех. Името ѝ е "Say a Little Prayer", написана е от Брт Бакара и Хал Дейвид, първоначално за Дион Уоруик, която я записва още през 1966-а. Този запис остава неиздаден цяла година по ред причини. Въпреки че самият..

публикувано на 22.02.19 в 16:25