Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Автобусна линия 111 - хаос и дезорганизация

Пътниците чакат с часове, а в превозните средства няма място за всички

Снимка: БГНЕС
Тази седмица в предаването "Вашият глас" обръщаме внимание на градския траснпорт в столицата ни. Слушател на Радио София разказа, че пътниците, ползващи автобусна линия 111, чийто маршрут се движи от жк. „Люлин“ 1,2 до жк. „Младост“ 1, пътуват в претъпкани автобуси, защото в пиковите часове на спирките чакат по трийсетина души, а превозните средства са малки и не могат да поберат всички, желаещи да се качат. По време на снеговалеж пък настава пълен хаос, разписанието не се спазва, автобусите закъсняват с около час, а пътуването по една от най-натоварените линии в София се превръща в кошмар.

Ние се свързахме със Столичната община, но от там не пожелаха да говорят пред микрофона ни и изпратиха писмено становище по казуса. В него се посочва, че в делнични дни автобусната линия се обслужва от 27 автобуса, 24 от тях са с пътниковместимост 100 души, а останалите 3 са с по 150 места. Съгласно договора с превозвача – Столичен Автотранспорт, при авария на превозно средство, същото се подменя с изправно възможно най-бързо, но не повече от 1 час.

В писмото се посочва също, че Центърът за градска мобилност прави редовни преброявания по различните линии, а последното от тях показва, че е необходимо увеличение на местата и броя на автобусите, което вече е направено.

Според отговора, който получихме, всеки делничен ден в сутрешния пиков час по линията се пускат 150-местни автобуси. През следващата година по линията ще се движи още един допълнителен автобус, както и ще се увеличат колите, които ще имат 150 места.

В писмото се посочва още, че: "Трафикът в района изключително много затруднява движението на автобусите по маршрута. Само в една посока, в най-натоварените часове се трупаха закъснения до 30 минути. С цел намаляването на закъснение, ЦГМ вече промени част от маршрута на линията и, както е известно, той се движи в локалното платно на бул. „Н. Петков“. Това позволява да се спестят до 5 минути от времето за движение."

От Столичната община допълват още, че се предвижда през следващата година да бъде увеличен общият брой на обслужващите автобуси, както и броят на 150-местните автобуси.

Екипът на "Вашият глас" се ангажира да проследи дали през следващата година по линията ще бъдат увеличени автобусите със 150 места, а цялото предаване – чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майя Викторова

Информация за превенция и за пациенти предлага новият сайт диабет.бг

За едно от социално значимите заболявания – диабета, сме говорили нееднократно в Часът на здравето .  Статистиката и изводите на специалистите сочат, че в световен мащаб 1 от 11 възрастни  страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота си вследствие на заболяването. В България диабетиците са около половин милион души. Ако не се..

обновено на 25.05.19 в 15:35

Провери времето и тръгвай с "Торбалан" към планината

В „Турагент“ ви срещнахме с Боян Пресолски, който е основател и управител на Сдружение "Българска Организация на Хижите с Обсервация". Каузата на организацията е да оборудва хижи и заслони в България с интернет, онлaйн метеорологични станции и уеб камери, като целта е да могат туристите да се информират предварително за метеорологичната..

публикувано на 25.05.19 в 12:30

13-годишният Ангел превърна хобито си в добротворчество

Детското сърце е най-чисто и необременено от предразсъдъци. Затова помощта, която идва от деца, е най-завладяваща и въздействаща.  Героят ни днес е 13-годишният Ангел. Страстен геймър. Ангел превръща хобито си в благородна кауза - помага на болни деца. Една история, на която той попадна случайно, променя изцяло неговия погледа към игрите..., но и..

публикувано на 25.05.19 в 10:30

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20