Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автобусна линия 111 - хаос и дезорганизация

Пътниците чакат с часове, а в превозните средства няма място за всички

Снимка: БГНЕС
Тази седмица в предаването "Вашият глас" обръщаме внимание на градския траснпорт в столицата ни. Слушател на Радио София разказа, че пътниците, ползващи автобусна линия 111, чийто маршрут се движи от жк. „Люлин“ 1,2 до жк. „Младост“ 1, пътуват в претъпкани автобуси, защото в пиковите часове на спирките чакат по трийсетина души, а превозните средства са малки и не могат да поберат всички, желаещи да се качат. По време на снеговалеж пък настава пълен хаос, разписанието не се спазва, автобусите закъсняват с около час, а пътуването по една от най-натоварените линии в София се превръща в кошмар.

Ние се свързахме със Столичната община, но от там не пожелаха да говорят пред микрофона ни и изпратиха писмено становище по казуса. В него се посочва, че в делнични дни автобусната линия се обслужва от 27 автобуса, 24 от тях са с пътниковместимост 100 души, а останалите 3 са с по 150 места. Съгласно договора с превозвача – Столичен Автотранспорт, при авария на превозно средство, същото се подменя с изправно възможно най-бързо, но не повече от 1 час.

В писмото се посочва също, че Центърът за градска мобилност прави редовни преброявания по различните линии, а последното от тях показва, че е необходимо увеличение на местата и броя на автобусите, което вече е направено.

Според отговора, който получихме, всеки делничен ден в сутрешния пиков час по линията се пускат 150-местни автобуси. През следващата година по линията ще се движи още един допълнителен автобус, както и ще се увеличат колите, които ще имат 150 места.

В писмото се посочва още, че: "Трафикът в района изключително много затруднява движението на автобусите по маршрута. Само в една посока, в най-натоварените часове се трупаха закъснения до 30 минути. С цел намаляването на закъснение, ЦГМ вече промени част от маршрута на линията и, както е известно, той се движи в локалното платно на бул. „Н. Петков“. Това позволява да се спестят до 5 минути от времето за движение."

От Столичната община допълват още, че се предвижда през следващата година да бъде увеличен общият брой на обслужващите автобуси, както и броят на 150-местните автобуси.

Екипът на "Вашият глас" се ангажира да проследи дали през следващата година по линията ще бъдат увеличени автобусите със 150 места, а цялото предаване – чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34