Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Музикалният театър изпраща една ползотворна и специална година

В деня, когато се отбелязват точно 100 години от първата постановка на “Царицата на чардаша“ от Имре Калман, в предаването “Радиоприемница” гостува директорът на Националния музикален театър Мариана Арсенова. През февруари 2018 г. се отбелязва и 100-годишнината от професионалната оперета в България. Затова и годината е много специална.

Тази година беше изключително ползотворна за Музикалния театър. Искахме да направим премиери на най-силните заглавия, които са от областта на класическата оперета, българската оперета и световния мюзикъл, посочи Арсенова.
За 100-годишнината е предвидено и валидиране на пощенска марка, което трябва да стане през декември.

В момента музикалният театър се готви за Новогодишния оперетен бал на 28 декември от 19.00 ч. в зала 1 на НДК. Това ще бъде третото, след две успешни издания.

Според Арсенова този Новогодишен бал може да стане традиционен, защото няма нищо по-подходящо за тези празници от оперетната музика. Хората дори не си дават сметка, че цялата тази вълнуваща музика, която звучи от радиостанциите, телевизията и навсякъде другаде в концертните зали, по тези празници обикновено е оперетна музика, обясни Арсенова.

Наред с Новогодишния оперетен бал, който събира най-хубавото от оперетната класика, в театъра подготвят и традиционни коледно-новогодишни концерти, които тази година са на 22, 23 и 30 декември. В тези концерти ще има по-голям превес мюзикълът.Мариана Арсенова и водещата Катя Василева

Финалът на годишнината ще бъде през февруари 2019 г., когато е най-тежката, отговорната и най-обсебилата ни премиера - тази на култовия мюзикъл на Андрю Лойд Уебър “Фантомът на операта”. Премиерните дати са 25, 26, 27 януари, като до средата на февруари ще се играе само “Фантомът на операта”. Този спектакъл се отличава и с много сложен декор, както и с около 400 различни костюма, които ще бъдат демонстрирани. За първи път ще си позволим да играем на принципа на стаджоне, т.е. една поредица само от спектакли “Фантомът на операта”, тъй като чисто техническото обезпечаване не може да позволи да се редува това представление с други постановки от репертоара, допълва Арсенова.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отпуснаха 51 хил. лв. за реставрацията на Курилския манастир

Над 51 000 лева от  бюджета на Столичната община са осигурени за довършване на реставрацията на ценни стенописи в Курилския манастир „Св. Иван Рилски“. Това каза по време на проверката на реставрационните дейности в манастира, кметът на София Йорданка Фандъкова. Курилският манастир „Свети Иван Рилски“ е основан през Х век. Намира се на..

публикувано на 25.04.19 в 19:26
Метростанцията в кв.

Експерти обсъждат довеждащия транспорт към метрото в кв. "Овча купел"

Довеждащите линии на наземния градски транспорт по третата линия на метрото обсъждат експерти от Центъра за градска мобилност и общински съветници. В кв. "Овча купел" пилотно се подготвят довеждащите линии, като целта е до лятото новата схема да бъде готова. Целта е довеждащият транспорт да бъде удобен за хората, които живеят в отдалечени места в..

публикувано на 25.04.19 в 19:16

За силата на вярата и пътя на душата

За празниците , вярата, християнските и общочовешки ценности и тяхното място в живота ни говорим тази седмица в предаването "Радиоприемница". Велики четвъртък е четвъртият ден от Страстната седмица - денят, когато се е провела Тайната вечера и когато боядисваме Великденските яйца. Този Велики четвъртък 200 деца боядисаха яйцата, които ще бъдат занесени..

публикувано на 25.04.19 в 16:10

Не ползвайте пластмасови сламки и бъркалки

„Кажи не на сламката“ е призивът в кампанията на сдруженията „Нулев отпадък“ и „Гири от смет“, с която искат да променят ежедневния навик на много от нас. Вместо да използваме пластмасовия продукт, и то не повече от 10 сек., докато разбъркаме напитката си, те предлагат да се насочим към други, доста по-екологични варианти - като метална сламка..

публикувано на 25.04.19 в 15:42

Над 250 деца боядисваха великденски яйца на пл. "Света Неделя"

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. На този ден се припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите, на която Исус Христос дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Велики четвъртък крие много символика. Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота..

публикувано на 25.04.19 в 14:49

С рисунки и танци деца се включват в кампания за по-зелен район "Младост"

Благотворителна изложба и концерт на ученици от 144-то училище „Народни будители“ в София събра над 1080 лева за залесяване на квартал "Младост". Специалното зелено събитие се проведе в парк „Младост 3“, съвместно с Фондация „77“ - създател на Гората.бг , и Столичната община. Мотото на арт кампанията беше #вДъхНови града . Кампанията е..

обновено на 25.04.19 в 12:48

Наградите за танцово изкуство „Златна муза“ ще бъдат връчени на 29 април в НДК

За трети път Асоциацията на хореографите в България ще връчи годишните си награди "Златна муза". Церемонията ще бъде в Световния ден на танца 29 април от 19 часа в зала 3 на НДК. Призовете в областта на танцовото изкуство са в 11 категории. Сред отличията е и „Наградата за цялостно творчество“. Останалите 10 приза са посветени на творби, изяви,..

обновено на 25.04.19 в 10:48