Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Музикалният театър изпраща една ползотворна и специална година

В деня, когато се отбелязват точно 100 години от първата постановка на “Царицата на чардаша“ от Имре Калман, в предаването “Радиоприемница” гостува директорът на Националния музикален театър Мариана Арсенова. През февруари 2018 г. се отбелязва и 100-годишнината от професионалната оперета в България. Затова и годината е много специална.

Тази година беше изключително ползотворна за Музикалния театър. Искахме да направим премиери на най-силните заглавия, които са от областта на класическата оперета, българската оперета и световния мюзикъл, посочи Арсенова.
За 100-годишнината е предвидено и валидиране на пощенска марка, което трябва да стане през декември.

В момента музикалният театър се готви за Новогодишния оперетен бал на 28 декември от 19.00 ч. в зала 1 на НДК. Това ще бъде третото, след две успешни издания.

Според Арсенова този Новогодишен бал може да стане традиционен, защото няма нищо по-подходящо за тези празници от оперетната музика. Хората дори не си дават сметка, че цялата тази вълнуваща музика, която звучи от радиостанциите, телевизията и навсякъде другаде в концертните зали, по тези празници обикновено е оперетна музика, обясни Арсенова.

Наред с Новогодишния оперетен бал, който събира най-хубавото от оперетната класика, в театъра подготвят и традиционни коледно-новогодишни концерти, които тази година са на 22, 23 и 30 декември. В тези концерти ще има по-голям превес мюзикълът.Мариана Арсенова и водещата Катя Василева

Финалът на годишнината ще бъде през февруари 2019 г., когато е най-тежката, отговорната и най-обсебилата ни премиера - тази на култовия мюзикъл на Андрю Лойд Уебър “Фантомът на операта”. Премиерните дати са 25, 26, 27 януари, като до средата на февруари ще се играе само “Фантомът на операта”. Този спектакъл се отличава и с много сложен декор, както и с около 400 различни костюма, които ще бъдат демонстрирани. За първи път ще си позволим да играем на принципа на стаджоне, т.е. една поредица само от спектакли “Фантомът на операта”, тъй като чисто техническото обезпечаване не може да позволи да се редува това представление с други постановки от репертоара, допълва Арсенова.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Голям Сечко рън" събира любители на планинското бягане в Стара планина

Десетки любители на зимната планина ще се включат в планинско бягане по южния склон на Стара планина в покрайнините на София. Датата е 13 януари, а началната точка - Бухово, което е в рамките на столичния район "Кремиковци". Трасетата са три - късо, средно и дълго, а посоката е хижа "Мургаш". Южните склонове на Стара планина предполагат приятно за..

публикувано на 15.12.18 в 11:05

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Яви ни подарява "Безброй луни"

"Безброй луни" е озаглавен новият сингъл на Явор Велчев - Яви. Песента е по музика на Явор Велчев - Яви и Светлин Къслев, текстът е на самия Яви, а аранжиментът на Светлин Къслев.  Както сам споделя Яви, звученето на песента е новаторско и различно от предходните му проекти.  Яви е на музикалната сцена от ранна детска възраст. На 16 години основава..

публикувано на 14.12.18 в 17:56

Доц. д-р Баки Хюсеинов: Дискриминацията пречи на икономическия растеж

Дискриминационните въпроси трябва да бъдат сред приоритетите на държавата и ЕС, защото те са залегнали и в Стратегия 2020 на ЕС за интелигентен приобщаващ растеж. Ако не се премахнат въпросите за дискриминацията, няма как да има икономически растеж в държавите. Това каза доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията за защита от..

публикувано на 14.12.18 в 17:34

Новата книжарница “Перото” като витрина на българското книгоиздаване

НДК винаги е бил дом на книгата, но по време на панаира на книгата и Софийския литературен фестивал, е още по-прекрасно, с толкова много читатели и почитатели на книгите Настроението и топлината, която излъчват е прекрасна , каза директорът на Националния център на книгата в НДК и Литературен клуб „Перото“ Светлозар Желев . От началото на..

публикувано на 14.12.18 в 16:23