Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Музикалният театър изпраща една ползотворна и специална година

В деня, когато се отбелязват точно 100 години от първата постановка на “Царицата на чардаша“ от Имре Калман, в предаването “Радиоприемница” гостува директорът на Националния музикален театър Мариана Арсенова. През февруари 2018 г. се отбелязва и 100-годишнината от професионалната оперета в България. Затова и годината е много специална.

Тази година беше изключително ползотворна за Музикалния театър. Искахме да направим премиери на най-силните заглавия, които са от областта на класическата оперета, българската оперета и световния мюзикъл, посочи Арсенова.
За 100-годишнината е предвидено и валидиране на пощенска марка, което трябва да стане през декември.

В момента музикалният театър се готви за Новогодишния оперетен бал на 28 декември от 19.00 ч. в зала 1 на НДК. Това ще бъде третото, след две успешни издания.

Според Арсенова този Новогодишен бал може да стане традиционен, защото няма нищо по-подходящо за тези празници от оперетната музика. Хората дори не си дават сметка, че цялата тази вълнуваща музика, която звучи от радиостанциите, телевизията и навсякъде другаде в концертните зали, по тези празници обикновено е оперетна музика, обясни Арсенова.

Наред с Новогодишния оперетен бал, който събира най-хубавото от оперетната класика, в театъра подготвят и традиционни коледно-новогодишни концерти, които тази година са на 22, 23 и 30 декември. В тези концерти ще има по-голям превес мюзикълът.Мариана Арсенова и водещата Катя Василева

Финалът на годишнината ще бъде през февруари 2019 г., когато е най-тежката, отговорната и най-обсебилата ни премиера - тази на култовия мюзикъл на Андрю Лойд Уебър “Фантомът на операта”. Премиерните дати са 25, 26, 27 януари, като до средата на февруари ще се играе само “Фантомът на операта”. Този спектакъл се отличава и с много сложен декор, както и с около 400 различни костюма, които ще бъдат демонстрирани. За първи път ще си позволим да играем на принципа на стаджоне, т.е. една поредица само от спектакли “Фантомът на операта”, тъй като чисто техническото обезпечаване не може да позволи да се редува това представление с други постановки от репертоара, допълва Арсенова.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осем случая на физическа агресия срещу медици само от началото на годината

Осем случая на физическа агресия срещу медици в Центровете за спешна помощ са регистрирани само от началото на годината. 114 са случаите на вербална агресия, отчитат от Министерството на здравеопазването. 34 са нападенията над лекари в лечебните заведения, случаите на проявена агресия са общо над 220. Ефективните присъди за нападателите обаче са само две..

публикувано на 19.02.19 в 16:28

Жители на Горубляне скептични за строителството на отсечката от АМ "Тракия" до "Младост"

В днешното издание на "Вашият глас" говорихме за Околовръстния път на София от между АМ "Тракия" и ж.к. "Младост". След няколко запитваня от наши слушатели за въпросната отсечка, решихме да поставим темата пред Агенция "Пътна инфраструктура".  С предаването се свърза Цветелина Иванова, която от години живее в Горубляне. Нашата слушателка разказва, че..

публикувано на 19.02.19 в 16:16

Мобилен кабинет за поставяне на ваксини срещу морбили ще заработи от утре в кв. "Христо Ботев"

Столичната регионална здравна инспекция ще разположи от утре мобилен кабинет в кв. "Христо Ботев", където ще бъдат поставяни ваксини срещу морбили на всички деца с пропуски в имунизациите.  Припомняме, че Столичната регионална здравна инспекция съобщи за два случая - майка на 19 години и детето ѝ на 2 години, които са от квартала. Те, заедно с 9-месечно..

публикувано на 19.02.19 в 16:00

Представители от 25 държави на изложението "Световно образование"

Представители на повече от 70 образователни институции ще очакват посетителите на изложението "Световно образование" в София.  Форумът ще се състои на 23 и 24 февруари (събота и неделя) в зала 3 на НДК, от 10:00 до 17:00 ч. Изложението е насочено към българските кандидат-студенти, които са избрали да продължат образованието си в чужбина...

публикувано на 19.02.19 в 15:44

Столичната община за първи път ще финансира млади предприемачи

Столичната община за първи път ще финансира млади предприемачи „Акселератор Стартъп София“ е новата програма на Столичната община за ускорен достъп до финансиране на иновативни, стартиращи и социални предприемачи на територията на общината. Чрез акселератора, Столична община ще подпомогне до 15 фирми на млади предприемачи, предимно жени до 35 години..

публикувано на 19.02.19 в 15:22

Алек Кирев с първи акустичен албум

Един експеримент се превръща в акустично пътешествие, което завършва с нов албум. Алек Кирев е вокалист на група „Немо“, автор на част от текстовете на песните на бандата и самоук талант в музикалното изкуство. Съвсем скоро той издаде и първия си акустичен албум "Да или не". Освен всичко останало, той се занимава и с програмиране, макар и да признава,..

публикувано на 19.02.19 в 14:43

Велика Стоева: Чипровският килим е стока за ценители

Поредицата, посветена на българските занаяти, днес в Радиоприемница ни среща с майстора на чипровски килими Велика Стоева. Най-старото сведение за текстилна килимена орнаментика в България датира от края на ХІ в. По българските земи килимарството достига своя разцвет през епохата на Възраждането (ХVІІІ – XIX в.). Славата за килимарски..

публикувано на 19.02.19 в 14:37