Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кметът Георги Лапчев - специално за Радио София

Царево празнува с черноморска риба, реставрирани странджански икони и награди за отличниците

Няма как общината с най-голяма флотилия от лодки да не празнува на 6 декември

В Царево и днес, на празника, има слънце. (Снегът не е Никулденски)
Снимка: Ивелин Иванов, tsarevo.info
Днес в сутрешното ни Радиокафе се пренесохме в един от морските градове, които празнуват днес - Царево.
Кметът Георги Лапчев ни посрещна с думите "поздрави от прекрасното слънчево море"...

Оказва се, че с Царево днес още преди обяд температурата е плюс 10 и настроението е празнично.
Всъщност Царево празнува на 6 декември едва от 2011-а, когато общинският съвет се обединява около това решение.
СнимкаВсе пак 6 декември е празник най-вече на рибарите, а най-голямата риболовна флотилия на малките рибарски кораби (тоест, лодки) в България се намира в акваторията на Царево - над 700 плавателни съда, действащи - обяснява Георги Лапчев, - рибари от Лозенец, Царево, Ахтопол та чак до Синеморец и Резово. И няма как в най-морската община в България с 64 километра брегова ивица, 6 декември да не е празник на главния град, най-ни приляга просто.

Преди 2011 г. Царево е празнувало на деня на Светия дух - "пак хубав ден, но се мести според това кога е неделя". Вече осма година празникът е на 6 декември и днес царевци го отбелязват с... "черноморска риба, подчертавам, черноморска - с усмивка отбелязва Георги Лапчев, - не със скумрия (такава в Черно море отдавна няма), няма и ципура. Ние сме рибари, ние си имаме и лефер, и калкан, и чернокоп, и паламуд, богат беше уловът този сезон". Има и изложба в Историческия музей в града, при това уникална в много отношения - през последните две години регистрирахме всички онези изоставени, изхвърлени и повредени икони из читалище и църкви, общината отпусна средства и ги реставрирахме и върнахме в църквите - 300 автентични странджански икони и част от тях показваме сега". Гостува и експозиция от Бургаския музей, отново посветена на региона на Царево.
Иначе самият празник е на пристанището, там ще се връчват (от кмета) награди в областта на културата, спорта, благотворителността.
Тук е мястото да кажа, че всички събрани от благотворителност средства днес даряваме на отличниците - учители и ученици в училището в Царево, за да имат стимул за още по-големи постижения - добавя Георги Лапчев. - И на финала да припомня, че от "Цариградско шосе до Царево са само три часа и половина, така че - заповядайте.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Майя Викторова

Информация за превенция и за пациенти предлага новият сайт диабет.бг

За едно от социално значимите заболявания – диабета, сме говорили нееднократно в Часът на здравето .  Статистиката и изводите на специалистите сочат, че в световен мащаб 1 от 11 възрастни  страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота си вследствие на заболяването. В България диабетиците са около половин милион души. Ако не се..

обновено на 25.05.19 в 15:35

Провери времето и тръгвай с "Торбалан" към планината

В „Турагент“ ви срещнахме с Боян Пресолски, който е основател и управител на Сдружение "Българска Организация на Хижите с Обсервация". Каузата на организацията е да оборудва хижи и заслони в България с интернет, онлaйн метеорологични станции и уеб камери, като целта е да могат туристите да се информират предварително за метеорологичната..

публикувано на 25.05.19 в 12:30

13-годишният Ангел превърна хобито си в добротворчество

Детското сърце е най-чисто и необременено от предразсъдъци. Затова помощта, която идва от деца, е най-завладяваща и въздействаща.  Героят ни днес е 13-годишният Ангел. Страстен геймър. Ангел превръща хобито си в благородна кауза - помага на болни деца. Една история, на която той попадна случайно, променя изцяло неговия погледа към игрите..., но и..

публикувано на 25.05.19 в 10:30

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20