Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кметът Георги Лапчев - специално за Радио София

Царево празнува с черноморска риба, реставрирани странджански икони и награди за отличниците

Няма как общината с най-голяма флотилия от лодки да не празнува на 6 декември

В Царево и днес, на празника, има слънце. (Снегът не е Никулденски)
Снимка: Ивелин Иванов, tsarevo.info
Днес в сутрешното ни Радиокафе се пренесохме в един от морските градове, които празнуват днес - Царево.
Кметът Георги Лапчев ни посрещна с думите "поздрави от прекрасното слънчево море"...

Оказва се, че с Царево днес още преди обяд температурата е плюс 10 и настроението е празнично.
Всъщност Царево празнува на 6 декември едва от 2011-а, когато общинският съвет се обединява около това решение.
СнимкаВсе пак 6 декември е празник най-вече на рибарите, а най-голямата риболовна флотилия на малките рибарски кораби (тоест, лодки) в България се намира в акваторията на Царево - над 700 плавателни съда, действащи - обяснява Георги Лапчев, - рибари от Лозенец, Царево, Ахтопол та чак до Синеморец и Резово. И няма как в най-морската община в България с 64 километра брегова ивица, 6 декември да не е празник на главния град, най-ни приляга просто.

Преди 2011 г. Царево е празнувало на деня на Светия дух - "пак хубав ден, но се мести според това кога е неделя". Вече осма година празникът е на 6 декември и днес царевци го отбелязват с... "черноморска риба, подчертавам, черноморска - с усмивка отбелязва Георги Лапчев, - не със скумрия (такава в Черно море отдавна няма), няма и ципура. Ние сме рибари, ние си имаме и лефер, и калкан, и чернокоп, и паламуд, богат беше уловът този сезон". Има и изложба в Историческия музей в града, при това уникална в много отношения - през последните две години регистрирахме всички онези изоставени, изхвърлени и повредени икони из читалище и църкви, общината отпусна средства и ги реставрирахме и върнахме в църквите - 300 автентични странджански икони и част от тях показваме сега". Гостува и експозиция от Бургаския музей, отново посветена на региона на Царево.
Иначе самият празник е на пристанището, там ще се връчват (от кмета) награди в областта на културата, спорта, благотворителността.
Тук е мястото да кажа, че всички събрани от благотворителност средства днес даряваме на отличниците - учители и ученици в училището в Царево, за да имат стимул за още по-големи постижения - добавя Георги Лапчев. - И на финала да припомня, че от "Цариградско шосе до Царево са само три часа и половина, така че - заповядайте.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фокусниците черпят силата си от... Великия магьосник от Луната

Има ли магия около нас? Това попитахме децата от 29-а детска градина „Слънце“ в предаването ни "Радиолексикон". За тях, оказа се, най-впечатляващите МАГИИ са тези на фокусниците. Изненадващо , но варианти да станеш фокусник или магьосник има много. Само трябва да изберете един от тях и да поемете на пътешествие или пък да слушате цяла..

публикувано на 23.02.19 в 10:15

Тодор Гаджалов: Надявам се "Важното е да вървя" да вдъхне сили на много хора

Тодор Гаджалов се завръща след тежък житейски период с нов авторски проект, озаглавен „Важното е да вървя“. Видеоклипът е заснет през различни сезони и показва красиви планински гледки от България. „В момент на слабост, когато чувствах, че съм спрял на едно място и нищо не се случва, когато нямах стимул и желание да творя, свободата и..

публикувано на 22.02.19 в 17:01

В музея „Земята и хората“ влизат и котки, участват в изложба-конкурс

Мейн кун, Британска късокосместа, Девън рекс, Канадски сфинкс, Минск, Бобтейл - това са само част от прекрасните породи котки, които ще можете да разгледате в рамките на международното изложение на котки в музея „Земята и хората“. То ще се проведе този уикенд (23 и 24 февруари). По време на събитието ще имате възможност да видите както..

публикувано на 22.02.19 в 16:55

Предприемаческа програма предизвиква студентите

Започна кандидатстването за първата предприемаческата програма у нас - "Challenge YOU". Тя е отворена за студенти от страната между 17-и 29-годишна възраст.   Инициативата цели да помогне на участниците да подобрят предприемаческите си уменията и да развият идеите си до работещи бизнеси. В края на програмата най-добрият екип ще получи и..

публикувано на 22.02.19 в 16:41

Английската гимназия минава на едносменен режим на обучение догодина

До средата на 2020 г. ще бъде завършено разширението на Първа английска гимназия, съобщи кметът на София при проверка ремонта. Тогава училището ще има готовност да премине на едносменен режим на обучение. В момента до съществуващата сграда се прави разширение заедно с нов физкултурен салон. В сградата се помещават две училища - Първа английска..

публикувано на 22.02.19 в 16:34

12 фермерски пазара са в културния календар на София за 2019-а

Фермерските пазари вече са част от културния календар на София. За шеста поредна година на улица "Оборище", точно зад катедралата "Александър Невски" над 80 производители ще изложат много вкусна храна и интересни изделия. Така, че ако запасите на домашен мед, млечни продукти или пък зеленчуци са на привършване, освободете си час време на 24 февруари -..

публикувано на 22.02.19 в 16:33
Арета Франклин

Арета Франклин - "Say a Little Prayer

Днес в рубриката "Незабравимите" слушаме песен, която е изпята на два пъти, от две певици, в рамките на две години - все с огромен успех. Името ѝ е "Say a Little Prayer", написана е от Брт Бакара и Хал Дейвид, първоначално за Дион Уоруик, която я записва още през 1966-а. Този запис остава неиздаден цяла година по ред причини. Въпреки че самият..

публикувано на 22.02.19 в 16:25