Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кметът Георги Лапчев - специално за Радио София

Царево празнува с черноморска риба, реставрирани странджански икони и награди за отличниците

Няма как общината с най-голяма флотилия от лодки да не празнува на 6 декември

В Царево и днес, на празника, има слънце. (Снегът не е Никулденски)
Снимка: Ивелин Иванов, tsarevo.info
Днес в сутрешното ни Радиокафе се пренесохме в един от морските градове, които празнуват днес - Царево.
Кметът Георги Лапчев ни посрещна с думите "поздрави от прекрасното слънчево море"...

Оказва се, че с Царево днес още преди обяд температурата е плюс 10 и настроението е празнично.
Всъщност Царево празнува на 6 декември едва от 2011-а, когато общинският съвет се обединява около това решение.
СнимкаВсе пак 6 декември е празник най-вече на рибарите, а най-голямата риболовна флотилия на малките рибарски кораби (тоест, лодки) в България се намира в акваторията на Царево - над 700 плавателни съда, действащи - обяснява Георги Лапчев, - рибари от Лозенец, Царево, Ахтопол та чак до Синеморец и Резово. И няма как в най-морската община в България с 64 километра брегова ивица, 6 декември да не е празник на главния град, най-ни приляга просто.

Преди 2011 г. Царево е празнувало на деня на Светия дух - "пак хубав ден, но се мести според това кога е неделя". Вече осма година празникът е на 6 декември и днес царевци го отбелязват с... "черноморска риба, подчертавам, черноморска - с усмивка отбелязва Георги Лапчев, - не със скумрия (такава в Черно море отдавна няма), няма и ципура. Ние сме рибари, ние си имаме и лефер, и калкан, и чернокоп, и паламуд, богат беше уловът този сезон". Има и изложба в Историческия музей в града, при това уникална в много отношения - през последните две години регистрирахме всички онези изоставени, изхвърлени и повредени икони из читалище и църкви, общината отпусна средства и ги реставрирахме и върнахме в църквите - 300 автентични странджански икони и част от тях показваме сега". Гостува и експозиция от Бургаския музей, отново посветена на региона на Царево.
Иначе самият празник е на пристанището, там ще се връчват (от кмета) награди в областта на културата, спорта, благотворителността.
Тук е мястото да кажа, че всички събрани от благотворителност средства днес даряваме на отличниците - учители и ученици в училището в Царево, за да имат стимул за още по-големи постижения - добавя Георги Лапчев. - И на финала да припомня, че от "Цариградско шосе до Царево са само три часа и половина, така че - заповядайте.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Руслан Мъйнов: В малка България липсва усещане за единение, за братство

Руслан Мъйнов няма нужда от представяне. Името му е добре познато на българите вече 20 години. Актьор, певец и телевизионна звезда. Но зад всичко това се крие един истински достоен човек - честен, добър, възпитан и категорично извън рамката на звездния си статут. Пред Радио София Руслан разказа изключително увлекателно за пътя на едно момче от..

публикувано на 11.12.18 в 11:55

Еco Switch предлага алтернативи на пластмасата

Рециклирането и намаляването на използването на пластмаса, отдавна вече не е само въпрос на личен избор, а глобален. Все повече и повече хора, корпорации, организации и институции се обединяват в опити за разрешаването на този огромен проблем. Една от новите идеи в тази насока в България идва от платфомата Еco Switc h . Компанията ще се..

публикувано на 11.12.18 в 10:27

Майките на деца с увреждания получиха приза "Човек на годината" за 2018 г.

Днес, когато отбелязваме Световния ден за правата на човека, бяха връчени наградите „Човек на годината“. Тази година Български хелзинкски комитет раздаде 8 приза в 6 категории и една подгласна награда. Майките на деца с увреждания получиха приза "Човек на годината" за 2018 г. Те са сред осемте личности и организации със значим принос и активност в..

публикувано на 10.12.18 в 18:16

България като Родина зад граница

От началото на 2018 г. над 1300 чужденци са подали молба за международна закрила. През 2017 г. е имало спад в подадените молби, за разлика от 2016 г. и предходните години. В настоящия момент миграционната обстановка и в частност подадените молби за закрила, са малко. Сред потърсилите международна закрила има и непълнолетни. Хората са предимно от..

публикувано на 10.12.18 в 17:23
Владимир Пенев пръв от актьорите даде пример

Кръвният център на ВМА отбеляза 25-годишнината си с поредна акция кръводаряване

Центърът по транфузионна хематология на ВМА отбеляза 25 години от създаването си с кръводарителска акция, подкрепена от едни от най-обичаните актьори на България, сред които Веселин Анчев, Владимир Пенев, Ирина Митева, Неда Спасова, Диана Димитрова, Васил Бинев, Ернестина Шинова и други. За пореден път в подкрепа на безвъзмездното кръводаряване..

публикувано на 10.12.18 в 16:41