Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Зелен билет" в София и след прогноза за неблагоприятни условия

Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет промени механизма за въвеждане на мярката "зелен билет" за градския транспорт при случаи на замърсяване на въздуха в столицата след извънредно предложение на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Според промяната при прогноза или наличие през зимния период на жълт код за мъгла или инверсия, безветрие или ниско атмосферно налягане, обявени от Националния институт по метеорология и хидрология, които водят до задържане и натрупване на замърсители в ниските слоеве на атмосферата, ще може да бъде въвеждана мярката "зелен билет" за градския транспорт, обясни Фандъкова:


Мярката "зелен билет" наистина се приема добре от гражданите. Много граждани се качиха специално в градския транспорт в този ден. Вярвам, че ако това стане редовно, много повече хора ще използват тази възможност, защото всяко начало изисква някакво време.

Кметът посочи, че по данни на Центъра за градска мобилност 74 478 столичани са ползвали "зелен билет" във вторник, а няколко хиляди граждани са се отказали от личните си автомобили в този ден. "Зеленият билет" в работен ден ще струва на общината между 200 и 300 хиляди лева, според разчетите на ЦГМ.

ВИЖТЕ ОЩЕ

3D шоу разказва за значението на водата върху фасадата на "Квадрат 500"

Светлинни триизмерни анимации, разказващи за водата, дивата природа и изпълнявани от държавата екологични каузи, ще се прожектират до 21 декември  върху фасадата на Националната галерия "Квадрат 500“. 3D шоуто може да се види всеки делничен ден от 18.30 до 19.30. В 60 минути се редуват две петминутни триизмерни анимации, изработени с пари от..

публикувано на 17.12.18 в 17:13

Педиатрията на Александровска болница получи нов дигитален детектор за рентгенов апарат

Университетската болница "Александровска" получи нов дигитален детектор за рентгенов апарат, благодарение на миналогодишното издание на дарителската кампания "Българската Коледа". Апаратът е необходим на Клиниката по педиатрия, превърнала се в своеобразен център, към който се насочват усложнени или трудно диагностични случаи от цялата страна в областта..

публикувано на 17.12.18 в 16:55

66 818 минути музика - цяла година любов

Музиката винаги е била част от живота на всеки един от нас! За някои тя дори е като инструмент, без който не можеш да съществуваш.  В "Шоколад" ви срещаме точно с един такъв човек. Обикновен на пръв поглед, обичащ живота и най-хубавото нещо в него! Вдъхновението и силата, които получава от това, да се впуска в търсене на различната, странната,..

публикувано на 17.12.18 в 16:13

Подадената ръка променя смисъла на всеки празник

В най-светлите дни от годината всеки бърза да стигне до вкъщи и да бъде със своите близки. Има обаче едни хора, които не очакват никого. Нито в делник, нито в празник. Защото те живеят сами..., оставени от семейството, без приятели и без хора, на които да разчитат. Това са възрастните хора в селата на България. Онези, забравените ... от почти всички...

публикувано на 17.12.18 в 16:06

Над 60% от завършилите НСА се реализират по специалността си

Националната спортна академия е едно от най-старите висши училища, които са се развили самостоятелно, а не като факултет на Софийския университет. През миналата година ние чествахме 75-годишнината от неговото създаване. Още през 1942 г. назрява необходимостта от създаването на такова училище във връзка с физическата подготовка на децата. Тогава първото..

публикувано на 17.12.18 в 15:53