Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В Първа зала на НДК:

„Лебедово езеро“ замръзва под звуците на Vienna Classic Orchestra

Снимка: http://www.ndk.bg
Декември е месец за празници, концерти, тържества и вълнуващи събития, а ние продължаваме да ви разказваме за най-интересните от тях.

Световноизвестният Vienna Classic Orchestra ще изнесе концерт на 8 декември, 20:00 ч., в зала 1 на НДК. На следващия ден в три представления ни очаква балет на лед. Класиката по Чайковски „Лебедово езеро“ с хореография върху лед ще представи Руският държавен балет на лед „Санкт Петербург“.

За тези две предстоящи събития в аванс ни разказаха ПР-те с опит в организацията на подобни мащабни прояви - Мартина Панайотова и Елиза Стоева.

Оказа се, че програмата на оркестрантите в България ще бъде доста натоварена.

"Това е много интересен оркестър, музикантите са наистина изключително качествени, някои от тях са работили в тясна близост с Виенската филхармония, творчеството им е изключително всеобхватно. Това е поредната тяхна спирка от едно мащабно световно турне, което изнасят. Наистина, това, което ще видят зрителите и всички почитатели на класическата музика на 8-ми декември, е много интересно, защото те ще представят един репертоар с най-големите класици на виенската класическа музика, сред които Моцарт, Щраус....", разказа ни Елиза Стоева .  

Тя допълни, че лице на оркестъра е една изключителна интересна личност и много талантлива сопрано певица. Джудит Халас има доста сериозен стаж във Виенската държавна опера и там тя е позната с изключително голям спектър от класически роли.

На следващия ден пък ни очаква класиката по Чайковски „Лебедово езеро“.

Представленията ще бъдат три едно след друго.

"Това е един изключителен прецедент в цялата ни практика. Представете си само едни балетисти и артисти, които се качват три пъти на сцената за една вечер. Няма да е преувеличено да се каже, че са абсолютни машини, все пак това е Руският държавен балет на лед, който гостува не за първи път в България. Това са олимпийски шампиони по фигурно пързаляне, не е случайна тяхната поява на леда. Те са и актьори и спортисти", разкри още подробности Елиза Стоева.

Тя разказа, че за целта на спектакъла, който е с много богати и пищни декори, зала 1 на НДК ще бъде заледена. "Навсякъде, където пътува балетът, са необходими 48 часа, за да се изгради тяхната сцена. През предния ден ще бъде концертът на Vienna Classic Orchestra и докато те са на сцена, ледът зад желязната завеса ще „втасва“. Работниците ще го изглаждат, а през това време музикантите ще свирят на сцената."

Още вълнуващи подробности за предстоящите събития у нас - чуйте от разговора на Катя Василева с Мартина Панайотова и Елиза Стоева.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Голям Сечко рън" събира любители на планинското бягане в Стара планина

Десетки любители на зимната планина ще се включат в планинско бягане по южния склон на Стара планина в покрайнините на София. Датата е 13 януари, а началната точка - Бухово, което е в рамките на столичния район "Кремиковци". Трасетата са три - късо, средно и дълго, а посоката е хижа "Мургаш". Южните склонове на Стара планина предполагат приятно за..

публикувано на 15.12.18 в 11:05

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Яви ни подарява "Безброй луни"

"Безброй луни" е озаглавен новият сингъл на Явор Велчев - Яви. Песента е по музика на Явор Велчев - Яви и Светлин Къслев, текстът е на самия Яви, а аранжиментът на Светлин Къслев.  Както сам споделя Яви, звученето на песента е новаторско и различно от предходните му проекти.  Яви е на музикалната сцена от ранна детска възраст. На 16 години основава..

публикувано на 14.12.18 в 17:56

Доц. д-р Баки Хюсеинов: Дискриминацията пречи на икономическия растеж

Дискриминационните въпроси трябва да бъдат сред приоритетите на държавата и ЕС, защото те са залегнали и в Стратегия 2020 на ЕС за интелигентен приобщаващ растеж. Ако не се премахнат въпросите за дискриминацията, няма как да има икономически растеж в държавите. Това каза доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията за защита от..

публикувано на 14.12.18 в 17:34

Новата книжарница “Перото” като витрина на българското книгоиздаване

НДК винаги е бил дом на книгата, но по време на панаира на книгата и Софийския литературен фестивал, е още по-прекрасно, с толкова много читатели и почитатели на книгите Настроението и топлината, която излъчват е прекрасна , каза директорът на Националния център на книгата в НДК и Литературен клуб „Перото“ Светлозар Желев . От началото на..

публикувано на 14.12.18 в 16:23