Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В зала 1 на НДК:

„Лебедово езеро“ замръзва под звуците на Vienna Classic Orchestra

Снимка: http://www.ndk.bg
Декември е месец за празници, концерти, тържества и вълнуващи събития, а ние продължаваме да ви разказваме за най-интересните от тях.

Световноизвестният Vienna Classic Orchestra ще изнесе концерт на 8 декември, 20:00 ч., в зала 1 на НДК. На следващия ден в три представления ни очаква балет на лед. Класиката по Чайковски „Лебедово езеро“ с хореография върху лед ще представи Руският държавен балет на лед „Санкт Петербург“.

За тези две предстоящи събития в аванс ни разказаха ПР-те с опит в организацията на подобни мащабни прояви - Мартина Панайотова и Елиза Стоева.

Оказа се, че програмата на оркестрантите в България ще бъде доста натоварена.

"Това е много интересен оркестър, музикантите са наистина изключително качествени, някои от тях са работили в тясна близост с Виенската филхармония, творчеството им е изключително всеобхватно. Това е поредната тяхна спирка от едно мащабно световно турне, което изнасят. Наистина, това, което ще видят зрителите и всички почитатели на класическата музика на 8-ми декември, е много интересно, защото те ще представят един репертоар с най-големите класици на виенската класическа музика, сред които Моцарт, Щраус....", разказа ни Елиза Стоева .  

Тя допълни, че лице на оркестъра е една изключителна интересна личност и много талантлива сопрано певица. Джудит Халас има доста сериозен стаж във Виенската държавна опера и там тя е позната с изключително голям спектър от класически роли.

На следващия ден пък ни очаква класиката по Чайковски „Лебедово езеро“.

Представленията ще бъдат три едно след друго.

"Това е един изключителен прецедент в цялата ни практика. Представете си само едни балетисти и артисти, които се качват три пъти на сцената за една вечер. Няма да е преувеличено да се каже, че са абсолютни машини, все пак това е Руският държавен балет на лед, който гостува не за първи път в България. Това са олимпийски шампиони по фигурно пързаляне, не е случайна тяхната поява на леда. Те са и актьори и спортисти", разкри още подробности Елиза Стоева.

Тя разказа, че за целта на спектакъла, който е с много богати и пищни декори, зала 1 на НДК ще бъде заледена. "Навсякъде, където пътува балетът, са необходими 48 часа, за да се изгради тяхната сцена. През предния ден ще бъде концертът на Vienna Classic Orchestra и докато те са на сцена, ледът зад желязната завеса ще „втасва“. Работниците ще го изглаждат, а през това време музикантите ще свирят на сцената."

Още вълнуващи подробности за предстоящите събития у нас - чуйте от разговора на Катя Василева с Мартина Панайотова и Елиза Стоева.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малките деца не трябва да бъдат водени в страни, в които има морбили

Едно от ваксинопредотвратимите инфекциозни заболявания отново ни напомни за себе си през изтеклата седмица - морбили, наричано дребна шарка или брусница. Случаи на заболяването бяха регистрирани в област Благоевград, както и при 37-годишна жена от София, завърнала се от чужбина. От Министерството на здравеопазването заявиха, че към момента не може да се..

публикувано на 17.02.19 в 10:35

Готов е проектът за велоалея от Банкя до "Люлин"

Администрацията на Район “Банкя” на Столичната община е инициатор за изграждане на велоалея, която да свързва град Банкя с жилищен комплекс “Люлин”, а оттам и с центъра на столицата. Вече е изготвен проектът за регулационния план и предстои той да бъде подложен на обсъждане.  Съоръжението ще бъде с дължина 7-8 километра и ще преминава предимно в..

публикувано на 16.02.19 в 14:14
Рангел Марков

Рангел Марков: Банкя ще има модерен Център за личностно развитие на децата

Възстановяването на Централната минерална баня и превръщането й в модерен СПА център е приоритетна задача за Район “Банкя” на Столичната община през тази година. Столичният кмет Йорданка Фандъкова наскоро лично извърши проверка на започналите на 1 ноември 2018 година дейности по реконструкцията. Заедно с това, обаче, на дневен ред е обновяването на..

публикувано на 16.02.19 в 11:19

"eCall" спасява при пътен инцидент с автоматично предаване на данни

След 31 март 2018 г. всички нови леки и лекотоварни моторни превозни средства, продадени в Европейският съюз, трябва да са оборудвани с eCall устройство, базирано на спешния телефон 112. " eCall може да се задейства ръчно от пътниците или автоматично, веднага след като сензор регистрира данни за сериозен удар. След активиране се изпраща минимален..

публикувано на 15.02.19 в 16:55

Жилищните кредити за последните две години се увеличават с 24%

Само 10% от българите са застраховали своите жилища, като процентът за западна Европа е над 90%. Това стана ясно на среща между представители на сектора недвижими имоти, застрахователи и банки днес в София.  Покупките на нови имоти се увеличават, както и взимането на ипотечни кредити. Броят не жилищните ипотечни кредити в страната се увеличава. До..

публикувано на 15.02.19 в 16:32

"Честита нова смърт" в кината от днес

"Честита нова смърт" - продължение на хита "Честита смърт", в който колежанката Трий Гелбман попада във времева примка и е принудена да преживява отново и отново деня на своята смърт, докато не разкрие самоличността на собствения си убиец, е вече в кината. "Честита нова смърт" променя и разширява митологията на познатия ни свят и разкрива какви са..

публикувано на 15.02.19 в 16:27

Българинът – все още консервативен и „полово свит“

Тази седмица предаването ни "Радиоприемница“ беше посветено на любовта и виното, а в последния работен ден решихме да разберем каква е сексуалната ни култура и добро ли е сексуалното ни здраве. Наш събеседник беше сексологът д-р Тодор Еров, който обясни, че  сексът е неизменна част от нашето съществуване.  "Сексът е източник не само на физическо..

публикувано на 15.02.19 в 15:40