Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В зала 1 на НДК:

„Лебедово езеро“ замръзва под звуците на Vienna Classic Orchestra

Снимка: http://www.ndk.bg
Декември е месец за празници, концерти, тържества и вълнуващи събития, а ние продължаваме да ви разказваме за най-интересните от тях.

Световноизвестният Vienna Classic Orchestra ще изнесе концерт на 8 декември, 20:00 ч., в зала 1 на НДК. На следващия ден в три представления ни очаква балет на лед. Класиката по Чайковски „Лебедово езеро“ с хореография върху лед ще представи Руският държавен балет на лед „Санкт Петербург“.

За тези две предстоящи събития в аванс ни разказаха ПР-те с опит в организацията на подобни мащабни прояви - Мартина Панайотова и Елиза Стоева.

Оказа се, че програмата на оркестрантите в България ще бъде доста натоварена.

"Това е много интересен оркестър, музикантите са наистина изключително качествени, някои от тях са работили в тясна близост с Виенската филхармония, творчеството им е изключително всеобхватно. Това е поредната тяхна спирка от едно мащабно световно турне, което изнасят. Наистина, това, което ще видят зрителите и всички почитатели на класическата музика на 8-ми декември, е много интересно, защото те ще представят един репертоар с най-големите класици на виенската класическа музика, сред които Моцарт, Щраус....", разказа ни Елиза Стоева .  

Тя допълни, че лице на оркестъра е една изключителна интересна личност и много талантлива сопрано певица. Джудит Халас има доста сериозен стаж във Виенската държавна опера и там тя е позната с изключително голям спектър от класически роли.

На следващия ден пък ни очаква класиката по Чайковски „Лебедово езеро“.

Представленията ще бъдат три едно след друго.

"Това е един изключителен прецедент в цялата ни практика. Представете си само едни балетисти и артисти, които се качват три пъти на сцената за една вечер. Няма да е преувеличено да се каже, че са абсолютни машини, все пак това е Руският държавен балет на лед, който гостува не за първи път в България. Това са олимпийски шампиони по фигурно пързаляне, не е случайна тяхната поява на леда. Те са и актьори и спортисти", разкри още подробности Елиза Стоева.

Тя разказа, че за целта на спектакъла, който е с много богати и пищни декори, зала 1 на НДК ще бъде заледена. "Навсякъде, където пътува балетът, са необходими 48 часа, за да се изгради тяхната сцена. През предния ден ще бъде концертът на Vienna Classic Orchestra и докато те са на сцена, ледът зад желязната завеса ще „втасва“. Работниците ще го изглаждат, а през това време музикантите ще свирят на сцената."

Още вълнуващи подробности за предстоящите събития у нас - чуйте от разговора на Катя Василева с Мартина Панайотова и Елиза Стоева.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отпуснаха 51 хил. лв. за реставрацията на Курилския манастир

Над 51 000 лева от  бюджета на Столичната община са осигурени за довършване на реставрацията на ценни стенописи в Курилския манастир „Св. Иван Рилски“. Това каза по време на проверката на реставрационните дейности в манастира, кметът на София Йорданка Фандъкова. Курилският манастир „Свети Иван Рилски“ е основан през Х век. Намира се на..

публикувано на 25.04.19 в 19:26
Метростанцията в кв.

Експерти обсъждат довеждащия транспорт към метрото в кв. "Овча купел"

Довеждащите линии на наземния градски транспорт по третата линия на метрото обсъждат експерти от Центъра за градска мобилност и общински съветници. В кв. "Овча купел" пилотно се подготвят довеждащите линии, като целта е до лятото новата схема да бъде готова. Целта е довеждащият транспорт да бъде удобен за хората, които живеят в отдалечени места в..

публикувано на 25.04.19 в 19:16

За силата на вярата и пътя на душата

За празниците , вярата, християнските и общочовешки ценности и тяхното място в живота ни говорим тази седмица в предаването "Радиоприемница". Велики четвъртък е четвъртият ден от Страстната седмица - денят, когато се е провела Тайната вечера и когато боядисваме Великденските яйца. Този Велики четвъртък 200 деца боядисаха яйцата, които ще бъдат занесени..

публикувано на 25.04.19 в 16:10

Не ползвайте пластмасови сламки и бъркалки

„Кажи не на сламката“ е призивът в кампанията на сдруженията „Нулев отпадък“ и „Гири от смет“, с която искат да променят ежедневния навик на много от нас. Вместо да използваме пластмасовия продукт, и то не повече от 10 сек., докато разбъркаме напитката си, те предлагат да се насочим към други, доста по-екологични варианти - като метална сламка..

публикувано на 25.04.19 в 15:42

Над 250 деца боядисваха великденски яйца на пл. "Света Неделя"

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. На този ден се припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите, на която Исус Христос дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Велики четвъртък крие много символика. Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота..

публикувано на 25.04.19 в 14:49

С рисунки и танци деца се включват в кампания за по-зелен район "Младост"

Благотворителна изложба и концерт на ученици от 144-то училище „Народни будители“ в София събра над 1080 лева за залесяване на квартал "Младост". Специалното зелено събитие се проведе в парк „Младост 3“, съвместно с Фондация „77“ - създател на Гората.бг , и Столичната община. Мотото на арт кампанията беше #вДъхНови града . Кампанията е..

обновено на 25.04.19 в 12:48

Наградите за танцово изкуство „Златна муза“ ще бъдат връчени на 29 април в НДК

За трети път Асоциацията на хореографите в България ще връчи годишните си награди "Златна муза". Церемонията ще бъде в Световния ден на танца 29 април от 19 часа в зала 3 на НДК. Призовете в областта на танцовото изкуство са в 11 категории. Сред отличията е и „Наградата за цялостно творчество“. Останалите 10 приза са посветени на творби, изяви,..

обновено на 25.04.19 в 10:48