Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Коледно бегаческо хоро - бягаш и танцуваш

Коледно бегаческо хоро - да, има такова нещо. На Никулден, в предаването “Радиоприемница” Георги Стануилов и Стелиана Буковска разказват за бегаческото хоро, в което всеки може да се включи на 15 декември едновременно в Южния и в Западния парк в София, както и във Варна, Бургас и Пловдив.

Бягаме всяка събота в четири града абсолютно безплатно в пет парка, пет километра. Ние го наричаме бягане, не състезание, защото като в Олимпиадата - важно е участието, а не резултатите, казва Георги Стануилов от “5 кm run”. Регулярно тези бягания се организират още от 2013 г. и към момента вече има над 1200 старта с над 120 хил. участници. Може да се каже, че се създава една общност, едно място, на което хората намират свои съмишленици и не само бягането ги обединява, допълва той.

В бягането има много силен социален елемент. Доста хора идват, не само, за да тичат, а за да се видят с приятели и съмишленици и да започнат уикенда с един хубав старт в събота сутрин, обяснява Стелиана Буковска, която във времето извън маратоните се занимава с маркетинг в търговска компания. Бегачите са на различна възраст и с различни професии.  

Освен съботните бягания, организаторите правят и тематчни инициативи, свързани с бягането или здравословния начин на живот. По традиция се организира и тематичното бягане “Коледно хоро”. Така вместо загрявка от професионален спортист, при Коледното хоро танцьори показват стъпките на известни хора, в които бегачите се включват, а след бягането се извиват истински български хора.
В коледното хоро може да се включат всички, дори и хора, които не участват в бягането. 

Стануилов и Буковска канят всички и на специална "Разходка с находка" този уикенд. Така ще се включите в инициатива за почистване на Западен парк.  
Чуйте цялата история на Коледното хоро в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майя Викторова

Информация за превенция и за пациенти предлага новият сайт диабет.бг

За едно от социално значимите заболявания – диабета, сме говорили нееднократно в Часът на здравето .  Статистиката и изводите на специалистите сочат, че в световен мащаб 1 от 11 възрастни  страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота си вследствие на заболяването. В България диабетиците са около половин милион души. Ако не се..

обновено на 25.05.19 в 15:35

Провери времето и тръгвай с "Торбалан" към планината

В „Турагент“ ви срещнахме с Боян Пресолски, който е основател и управител на Сдружение "Българска Организация на Хижите с Обсервация". Каузата на организацията е да оборудва хижи и заслони в България с интернет, онлaйн метеорологични станции и уеб камери, като целта е да могат туристите да се информират предварително за метеорологичната..

публикувано на 25.05.19 в 12:30

13-годишният Ангел превърна хобито си в добротворчество

Детското сърце е най-чисто и необременено от предразсъдъци. Затова помощта, която идва от деца, е най-завладяваща и въздействаща.  Героят ни днес е 13-годишният Ангел. Страстен геймър. Ангел превръща хобито си в благородна кауза - помага на болни деца. Една история, на която той попадна случайно, променя изцяло неговия погледа към игрите..., но и..

публикувано на 25.05.19 в 10:30

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20