Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Коледно бегаческо хоро - бягаш и танцуваш

Коледно бегаческо хоро - да, има такова нещо. На Никулден, в предаването “Радиоприемница” Георги Стануилов и Стелиана Буковска разказват за бегаческото хоро, в което всеки може да се включи на 15 декември едновременно в Южния и в Западния парк в София, както и във Варна, Бургас и Пловдив.

Бягаме всяка събота в четири града абсолютно безплатно в пет парка, пет километра. Ние го наричаме бягане, не състезание, защото като в Олимпиадата - важно е участието, а не резултатите, казва Георги Стануилов от “5 кm run”. Регулярно тези бягания се организират още от 2013 г. и към момента вече има над 1200 старта с над 120 хил. участници. Може да се каже, че се създава една общност, едно място, на което хората намират свои съмишленици и не само бягането ги обединява, допълва той.

В бягането има много силен социален елемент. Доста хора идват, не само, за да тичат, а за да се видят с приятели и съмишленици и да започнат уикенда с един хубав старт в събота сутрин, обяснява Стелиана Буковска, която във времето извън маратоните се занимава с маркетинг в търговска компания. Бегачите са на различна възраст и с различни професии.  

Освен съботните бягания, организаторите правят и тематчни инициативи, свързани с бягането или здравословния начин на живот. По традиция се организира и тематичното бягане “Коледно хоро”. Така вместо загрявка от професионален спортист, при Коледното хоро танцьори показват стъпките на известни хора, в които бегачите се включват, а след бягането се извиват истински български хора.
В коледното хоро може да се включат всички, дори и хора, които не участват в бягането. 

Стануилов и Буковска канят всички и на специална "Разходка с находка" този уикенд. Така ще се включите в инициатива за почистване на Западен парк.  
Чуйте цялата история на Коледното хоро в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руслан Мъйнов: В малка България липсва усещане за единение, за братство

Руслан Мъйнов няма нужда от представяне. Името му е добре познато на българите вече 20 години. Актьор, певец и телевизионна звезда. Но зад всичко това се крие един истински достоен човек - честен, добър, възпитан и категорично извън рамката на звездния си статут. Пред Радио София Руслан разказа изключително увлекателно за пътя на едно момче от..

публикувано на 11.12.18 в 11:55

Еco Switch предлага алтернативи на пластмасата

Рециклирането и намаляването на използването на пластмаса, отдавна вече не е само въпрос на личен избор, а глобален. Все повече и повече хора, корпорации, организации и институции се обединяват в опити за разрешаването на този огромен проблем. Една от новите идеи в тази насока в България идва от платфомата Еco Switc h . Компанията ще се..

публикувано на 11.12.18 в 10:27

Майките на деца с увреждания получиха приза "Човек на годината" за 2018 г.

Днес, когато отбелязваме Световния ден за правата на човека, бяха връчени наградите „Човек на годината“. Тази година Български хелзинкски комитет раздаде 8 приза в 6 категории и една подгласна награда. Майките на деца с увреждания получиха приза "Човек на годината" за 2018 г. Те са сред осемте личности и организации със значим принос и активност в..

публикувано на 10.12.18 в 18:16

България като Родина зад граница

От началото на 2018 г. над 1300 чужденци са подали молба за международна закрила. През 2017 г. е имало спад в подадените молби, за разлика от 2016 г. и предходните години. В настоящия момент миграционната обстановка и в частност подадените молби за закрила, са малко. Сред потърсилите международна закрила има и непълнолетни. Хората са предимно от..

публикувано на 10.12.18 в 17:23
Владимир Пенев пръв от актьорите даде пример

Кръвният център на ВМА отбеляза 25-годишнината си с поредна акция кръводаряване

Центърът по транфузионна хематология на ВМА отбеляза 25 години от създаването си с кръводарителска акция, подкрепена от едни от най-обичаните актьори на България, сред които Веселин Анчев, Владимир Пенев, Ирина Митева, Неда Спасова, Диана Димитрова, Васил Бинев, Ернестина Шинова и други. За пореден път в подкрепа на безвъзмездното кръводаряване..

публикувано на 10.12.18 в 16:41