Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Коледно бегаческо хоро - бягаш и танцуваш

Коледно бегаческо хоро - да, има такова нещо. На Никулден, в предаването “Радиоприемница” Георги Стануилов и Стелиана Буковска разказват за бегаческото хоро, в което всеки може да се включи на 15 декември едновременно в Южния и в Западния парк в София, както и във Варна, Бургас и Пловдив.

Бягаме всяка събота в четири града абсолютно безплатно в пет парка, пет километра. Ние го наричаме бягане, не състезание, защото като в Олимпиадата - важно е участието, а не резултатите, казва Георги Стануилов от “5 кm run”. Регулярно тези бягания се организират още от 2013 г. и към момента вече има над 1200 старта с над 120 хил. участници. Може да се каже, че се създава една общност, едно място, на което хората намират свои съмишленици и не само бягането ги обединява, допълва той.

В бягането има много силен социален елемент. Доста хора идват, не само, за да тичат, а за да се видят с приятели и съмишленици и да започнат уикенда с един хубав старт в събота сутрин, обяснява Стелиана Буковска, която във времето извън маратоните се занимава с маркетинг в търговска компания. Бегачите са на различна възраст и с различни професии.  

Освен съботните бягания, организаторите правят и тематчни инициативи, свързани с бягането или здравословния начин на живот. По традиция се организира и тематичното бягане “Коледно хоро”. Така вместо загрявка от професионален спортист, при Коледното хоро танцьори показват стъпките на известни хора, в които бегачите се включват, а след бягането се извиват истински български хора.
В коледното хоро може да се включат всички, дори и хора, които не участват в бягането. 

Стануилов и Буковска канят всички и на специална "Разходка с находка" този уикенд. Така ще се включите в инициатива за почистване на Западен парк.  
Чуйте цялата история на Коледното хоро в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фокусниците черпят силата си от... Великия магьосник от Луната

Има ли магия около нас? Това попитахме децата от 29-а детска градина „Слънце“ в предаването ни "Радиолексикон". За тях, оказа се, най-впечатляващите МАГИИ са тези на фокусниците. Изненадващо , но варианти да станеш фокусник или магьосник има много. Само трябва да изберете един от тях и да поемете на пътешествие или пък да слушате цяла..

публикувано на 23.02.19 в 10:15

Тодор Гаджалов: Надявам се "Важното е да вървя" да вдъхне сили на много хора

Тодор Гаджалов се завръща след тежък житейски период с нов авторски проект, озаглавен „Важното е да вървя“. Видеоклипът е заснет през различни сезони и показва красиви планински гледки от България. „В момент на слабост, когато чувствах, че съм спрял на едно място и нищо не се случва, когато нямах стимул и желание да творя, свободата и..

публикувано на 22.02.19 в 17:01

В музея „Земята и хората“ влизат и котки, участват в изложба-конкурс

Мейн кун, Британска късокосместа, Девън рекс, Канадски сфинкс, Минск, Бобтейл - това са само част от прекрасните породи котки, които ще можете да разгледате в рамките на международното изложение на котки в музея „Земята и хората“. То ще се проведе този уикенд (23 и 24 февруари). По време на събитието ще имате възможност да видите както..

публикувано на 22.02.19 в 16:55

Предприемаческа програма предизвиква студентите

Започна кандидатстването за първата предприемаческата програма у нас - "Challenge YOU". Тя е отворена за студенти от страната между 17-и 29-годишна възраст.   Инициативата цели да помогне на участниците да подобрят предприемаческите си уменията и да развият идеите си до работещи бизнеси. В края на програмата най-добрият екип ще получи и..

публикувано на 22.02.19 в 16:41

Английската гимназия минава на едносменен режим на обучение догодина

До средата на 2020 г. ще бъде завършено разширението на Първа английска гимназия, съобщи кметът на София при проверка ремонта. Тогава училището ще има готовност да премине на едносменен режим на обучение. В момента до съществуващата сграда се прави разширение заедно с нов физкултурен салон. В сградата се помещават две училища - Първа английска..

публикувано на 22.02.19 в 16:34

12 фермерски пазара са в културния календар на София за 2019-а

Фермерските пазари вече са част от културния календар на София. За шеста поредна година на улица "Оборище", точно зад катедралата "Александър Невски" над 80 производители ще изложат много вкусна храна и интересни изделия. Така, че ако запасите на домашен мед, млечни продукти или пък зеленчуци са на привършване, освободете си час време на 24 февруари -..

публикувано на 22.02.19 в 16:33
Арета Франклин

Арета Франклин - "Say a Little Prayer

Днес в рубриката "Незабравимите" слушаме песен, която е изпята на два пъти, от две певици, в рамките на две години - все с огромен успех. Името ѝ е "Say a Little Prayer", написана е от Брт Бакара и Хал Дейвид, първоначално за Дион Уоруик, която я записва още през 1966-а. Този запис остава неиздаден цяла година по ред причини. Въпреки че самият..

публикувано на 22.02.19 в 16:25