Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Зелен билет“ на стойност 1 лв. за целия градски транспорт в столицата, ще може да се въвежда и при жълт код за мъгла. Предложението е на кмета на София Йорданка Фандъкова и бе одобрено от Столичния общински съвет, информира МОНИТОР. До момента „зелен билет“, който е част от мерките на кметство за справяне с мръсния въздух, се пускаше след реализирано превишение на фини прахови частици в два последователни дни. С новата промяна по-евтиния билет ще влиза в действие при прогноза на НИМХ за жълт код за мъгла, температурна инверсия, ниско атмосферно налягане и др. метеорологични предпоставки за задържане на фините прахови частици над София. „Това е една от много мерки за стимулираме на хората и насърчаване да ползват обществения транспорт. Тази мярка е въвеждана два пъти за тази година.

Цените на панелките в София са се повишили с 8% през първите осем месеца на тази година. Средно жилищата в столицата са поскъпнали с 11 на сто, като най-голямо е увеличението при монолитното строителство – с 12%, пише ТРУД. Това показват данните на агенции за недвижими имоти. Интересът към малките жилища – с една и две стаи намалява, а в същото време расте търсенето на тристайни и многостайни апартаменти. Средната цена на квадратен метър расте от 766 евро на кв. м през 2014 г. до 1199 евро на кв. м в момента. Причината за засиления интерес към по-големи жилища е, че в последните три години пазарът е движен главно от купувачи, които придобиват жилища за собствено ползване и в по-малка степен с инвестиционна цел, обясни Младен Митов, анализатор в “Явлена”. Средният наем на двустаен апартамент от средновисокия и високия сегмент се увеличава, като варират между 950 и 1200 евро и 1300-1600 евро за тристаен, отчете Свобода Коджаманова, мениджър в консултантската компания Colliers . При къщите наемите достигат до 2000 евро.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е внесла в Народното събрание предложение за инкриминиране на нерегламентираното горене на отпадъци, съобщи тя на заседание на Столичния общински съвет, информира ТРУД. По думите й, активно се провеждат проверки за горене на отпадъци, но само административните санкции, не садостатъчни. Затова тя е разговаряла с председателя на Правна комисия в НС.  От началото на годината наши екипи – Столичен инспекторат, дирекция „Аварийна помощ и превенция“, Общинска полиция и СДВР – извършват проверки. Проверени са над 1700 пункта за вторични отпадъци, за смяна на гуми, автосервизи и строителни обекти. Правят се постоянни проверки в кварталите и махалите. Най-много проверки се извършват в районите “Подуяне”, “Красна поляна”, “Овча купел”, “Възраждане“, “Сердика” и “Кремиковци”. За последните седмици са съставени над 50 акта”, съобщи столичният кмет.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е започнала проверка за конфликт на интереси на финансовия министър Владислав Горанов. Поводът са медийните публикации за това, че той ползва безвъзмездно луксозен апартамент, даден му от неговия кръстник Иван Сариев, отговори председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев на въпрос на СЕГА. Това е втората проверка срещу Горанов. Първата бе възложена на комисията лично от главния прокурор Сотир Цацаров и е за престъпление по служба и търговия с влияние. За извършването й бе даден 20-дневен срок, който изтича на 18 декември. "Тя ще приключи в срок", заяви Георгиев. Не е ясно колко време ще се проточи тази за конфликт на интереси.

Здравословното състояние на Десислава Иванчева и Биляна Петрова не им пречи да стоят в ареста. Освен това правото им на защита в килиите не е накърнено. Нито пък е отпаднал рискът те да извършат друго престъпление, пише СЕГА. Затова двете подсъдими за подкуп жени остават в ареста, където са от април. Това следва от определението на тримата апелативни съдии в спецсъда Веселина Вълева, Димчо Георгиев и Даниела Росенова. Те не се мотивират откъде идва рискът. Нито пък от акта им се разбира защо не уважават заключението на експертите, че ако Иванчева не е в ареста, това ще подобри здравословното й състояние. Тримата апелативни съдии отказаха да си направят отвод, както настояваше адвокатът на Петрова, нито пък приеха да заседават за ареста в открито заседание.

Средно 40% може да достигне лихвата и таксите по обслужване на година в случай, че си позволим лукса да теглим кеш пари от банкомат с кредитната си карта, т.е. на практика да я използваме като обикновена, дебитна, обяснява МОНИТОР. Това сочи справка в сайта "Моите пари". Най-големият процент от почти 80% се начислява по един от картовите продукти на западна банка имаща бизнес у нас. За същата карта и ГПР-то за покупки е доста високо - над 60 на сто. При останалите 10 от най-големите банки у нас максималното ГПР за теглене от банкомат се колебае в широки граници от 14,77% до 60,50%. За това и финансовите експерти съветват кредитната карта да се използва единствено за пазаруване и за плащане на сметки отнлайн или през физически постерминали.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16