Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Василев с Първа награда от Международния конкурс "Щелкунчик" в Москва

Снимка: tvkultura.ru

Продължава приказката на 11-годишния изключително талантлив пианист Ивайло Василев, за когото ви разказахме само преди два дни в сутрешното ни Радиокафе. Той не само достигна до финала на ХIХ издание на Международния конкурс за млади инструменталисти (до 14 години) в Москва, но и спечели Първата награда при пианистите, оставяйки след себе си двама представители на домакините.

Целият конкурс, който се нарича "Щелкунчик" (Лешникотрошачката), се предава по руския телевизионен канал Култура. За да достигнат до финала, децата минават през три тура, самият финал беше с оркестър, дирижиран от Миша Дамев (който беше и член на журито). 

Председател на клавирното жури беше именитият руски пианист Дмитрий Башкиров, а Ивайло беше един от най-малките финалисти. 

При духовите инструменти и трите награди отидоха при представители на домакините, при виолончелистите победител е Нацухо Мурата от Япония (втора и трета награда отидоха при Русия и отново Япония), и при пианистите нашата страна е на върха, благодарение на Ивайло Василев. Ако погледнем назад в историята на конкурса, можем да видим името на Данил Трифонов като носител на Гран При през 2003-та. А в журито са били и Вера Горностаева, и Денис Мацуев и други големи музиканти.
Разбира се, зад всяка приказка се крият много часове работа, отдадено и подкрепящо семейство и добър педагог. Талантът при Ивайло е безспорен, а негова учителка е Емилия Канева, която е изградила много отлични и титуловани родни пианисти. Защото за спечелването на един конкурс роля играят много фактори и добрият избор на репертоар е един от тях. Едно е сигурно – Ивайло е трябвало да бъде поне два пъти по-добър, за да спечели в сърцето на Москва, в концертната зала, носеща името на Пьотр Илич Чайковски. Само преди година той печели друг конкурс в руската столица. Кой знае – може след години да го видим и сред финалистите на най-големия конкурс там. 
На финала Ивайло Василев е свирил третата част на Концерт N12 ла мажор от Моцарт.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Ивайло Василев (четвъртият от дясно наляво) веднъж вече е печелил конкурс в Русия

Български пианист на финала на престижен конкурс в Москва

Хубавата новина днес идва от света на музиката.  Един малък български пианист се класира за големия финал на 19-тото издание на Международния конкурс за млади инструменталисти в Москва. Името му е Ивайло Василев и съвсем наскоро той навърши 11..

публикувано на 10.12.18 в 18:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дами от 5 страни свирят и пеят в любимата на публиката поредица "Ритъмът на Балканите"

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите".   В концерта публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна..

публикувано на 18.04.24 в 11:05

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“..

публикувано на 17.04.24 в 12:05
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради..

публикувано на 16.04.24 в 09:42

“Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър на софийска сцена

Преди дни най-големият карго самолет в света - Боинг 747 Freighter, кацна в София с декорите за предстоящите спектакли на “Фантомът на операта” у нас. Знаменитият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър ще се играе от 11-и до 21-и април в зала 1 на НДК.  Една от..

публикувано на 11.04.24 в 14:25

Тромбонист от Датския радиооркестър с майсторски клас в София

В „Радиокафе“ в четвъртък гостува Ларс Карлин, роден в Швеция, понастоящем първи тромбонист на Симфоничния оркестър на Датското национално радио. Той е в България по покана на сдружението „Брас перспективи“, представено от Атанас Карафезлиев, който..

публикувано на 29.03.24 в 14:05
Финалът на международния конкурс беше вчера

Певци от Двореца на децата спечелиха големи награди в Малта

Голямата награда на Международния музикален конкурс "Златният глас" в Малта в две от категориите спечелиха младите изпълнители от Националния дворец на децата.  За БНР вокалният педагог Светлана Струнджева даде подробности за представянето на децата:..

публикувано на 25.03.24 в 13:51

Детският хор на БНР с Пролетен концерт в зала "България"

Световната слава на българското певческо изкуство е безспорна. Детският хор на БНР, със своята 64-годишна история, вече има легендарен статут у нас и на световната сцена. Певческата формация е изнасяла концерти на почти всички континенти, с репертоар от..

публикувано на 21.03.24 в 17:25