Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Анна Богданова: Бременността е нормално физиологично състояние, а не болест

Снимка: Pixabay
“От празници към делници” - така звучи тематично първата работна седмица от новата година за предаването “Радиоприемница”. Днес е Бабинден - денят на родилната помощ по нов стил, по стар стил е на 21 януари. Празник, когато честитим на всички, които помагат за появата на всеки нов живот. Някога това са били бабите, а днес са акушерките и гинеколозите. Важно е било, както и днес, да се раждат здрави, хубави и умни деца.

Когато най-хубавото в един живот се случи, а това е даряването на нов живот, когато видиш щастието и усмивките на родителите, то е достатъчно. Това е най-голямата награда. Няма нужда от повече, разказва акушер-гинекологът д-р Анна Богданова, чиито ден е започнал в 4.30 ч. тази сутрин и само до обяд има две раждания, а от началото на годината е посрещнала шест бебета.

Преди всичко трябва да се знае, че бременността е физиологично състояние и това, че една жена е бременна, не означава, че е болна. Това е, когато жената е здрава и бременността не е усложнена с гестационен диабет или високо кръвно, защото тогава прегледите и изследванията, които се правят са по-чести.

При здрава бременност важните прегледи условно могат да се разделят на три. Първата част е в началото на бременността - 10 -13 гестационна седмица (г. с.). Това е периодът на установяване на бременността, т.е. да се види, че една бременност се развива на правилното място и отговаря на срока, в който трябва да бъде.
Вторият важен преглед е т.нар. скрининг за хромозомни заболявания, който се прави 11-13 г.с. Този преглед се прави от специалистите по фетална медицина и освен оценка за риск от хромозомни заболявания, дава и оценка за бременността и как би протекла тя, т.е. какъв е рискът за прееклампсия, високо кръвно, преждевременно раждане, гестационен диабет. Най-общо се дава прогноза за бъдещата бременност.

Друг важен преглед се прави в срок от 20 - 22 г.с. и е популярен като фетална морфология. През този срок се отчитат структурните дефекти на плода, както и маркер за хромозомни заболявания, чрез доплерово изследване пък се извършва преглед на маточните артерии и как расте плодът, както и разположението на плацентата и  развитието на плода, т.е. неща, които разширяват първоначално добитата информация от 13 г.с.
Третото важно изследване е т.нар. доплерово изследване, което се прави в 30-32 г.с., когато се дава прогноза за протичането на бременността до раждането, т.е. дали бебето расте адекватно спрямо седмиците и синхронно, спрямо предишния преглед.

По-голямата част от проследяването на бременността се поема от избрания от бременната жена акушер-гинеколог, който води женската консултация на бременната жена. Тази консултация включва ежемесечни прегледи, в определените срокове се пускат специфичните изследвания - кръв, урина, микробиология, в зависимост от това, какво се налага в съответния срок. След 34 седмица пък са ежеседмичните записи на тонове на бебето. Феталната медицина помага за установяването на проблеми на плода вътреутробно и една част от тях могат да бъдат превъзмогнати като по този начин се даде втори шанс на нероденото бебе.

Относно все по-честото късно раждане на първо бебе, д-р Богданова казва, че не би обвинила никоя от пациентките си за това, че ражда късно, защото това е въпрос на личен избор и не винаги кариерата е причина за едно късно раждане. Въпреки това, с напредването на възрастта една късна бременност може да бъде високорискова. Не можем да критикуваме, можем да даваме съвети и да помагаме. Най-важна е профилактиката, казва тя.

Много от съвременните жени водят активен живот и д-р Богданова никога не би ограничила една бременна от физическата ѝ активност, защото тя помага на бременната да бъде в тонус, а при една залежала се жена се увеличава обемът на плазмата и има венозен застой, като това предразполага към други усложнения. Поне час на ден трябва да има движения, може да се посещават курсове по пилатес или фитнес, но в по-лека форма. Здравословното хранене е също важно - по-често и по-малко като се консумират хубави храни. Нищо не е забранено, но трябва да се внимава с количествата както с кафето и колата, така и с чаша бира или вино.

Относно качването на килограми по време на бременност, д-р Богданова е категорична, че умереното напълняване зависи от качественото хранене през този период. Качването на килограми през бременността зависи от изходното тегло на бременната. Колкото по-голямо е числото на изходното ниво, толкова по- малко трябва да качи през бременността, защото качването на килограми е мастна тъкан, която натежава както за сърдечно-съдовата система, така и при движение и води до други усложнения.  

Периодът след раждането преди също е бил част от работата на бабите, сега за бебетата 40-42 дни след раждането грижата продължава да бъде на гинеколога, водил женската консултация.
При нормално раждане няма минимално изискване при планиране и раждане на второ дете, при жените, които са родили със секцио обаче има период от поне 7-12 месеца, когато не е желателно да раждат, за да се възстановят.

Профилактичните прегледи за една жена са от изключителна важност. Стандартът, приет в България, препоръчва жената поне веднъж годишно да прави профилактичен преглед, който да включва цитонамазка, ултразвуков преглед като това е достатъчно за здрава жена, без оплаквания. Необходимо е веднъж годишно да се прави и мамологичен преглед.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благовещение - едно от най-големите тайнства в християнството

Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите църковни празници - Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос...

публикувано на 25.03.19 в 08:16

Четирима наши алпинисти покориха връх Серо Торе

Четирима наши алпинисти покориха на един от най-сложните технически върхове - Серо Торе в Южните Анди. Той е с надморска височина малко над 3 хиляди метра, но представлява скална игла с вертикални стени от по над 1200 м. отвсякъде, казано с други думи - няма лесен път към върха.  Това е причината много малко хора в света да са успели да качат този..

публикувано на 24.03.19 в 10:05

Над 100 учители ще разменят добри практики в 51 СОУ "Елисавета Багряна“

Повече от 100 учители от страната ще представят добри практики на преподаване в първата Национална конференция "Обмяна на добри практики в природните науки". Събитието се провежда днес и утре в 51 СОУ "Елисавета Багряна“ в София. Преподаватели от цяла България по предметите "Физика", "Химия", "Биология", "Човекът и природата" и "Информационни..

публикувано на 22.03.19 в 18:08

Изграждат нови детски площадки и фитнес на открито в район "Витоша"

С настъпването на пролетта и покачването на температурите, времето става все по-подходящо за разходки навън, затова днес в предаването „Вашият глас“ говорихме за детските площадки и зелените пространства, където децата могат да играят. С екипа ни се свърза наша слушателка, която изрази желание за повече места за отдих в район „Витоша“. Ние..

публикувано на 22.03.19 в 17:30
Усмивката на Лиз Бурбо убеждава, че знае пътя към щастието

Трябва да разберем какво иска тялото, за да му го дадем, без да забравяме душата

За първи път в България тази седмица гостува световноизвестния психолог Лиз Бурбо. Тя е лектор и автор на много бестселъри за щастие и просперитет. Този уикенд предстои нейният семинар, на който тя ще разкаже своята философия как да бъдем по-щастливи и благополучни. Бих казала, че философията, която сама съм открила, не се преподава..

публикувано на 22.03.19 в 16:55

Вършец - зеленият бисер на региона

Вършец - градът на здравето. С този слоган ни посреща малкото градче, което се намира в Западна Стара планина, на около 400 м. надморска височина. Курортният град Вършец е разположен по живописното течение на р. Ботуня, а Вършечката котловина е място за почивка, спорт, климато-и балнеолечение. Местните казват, че най-голямото богатство на региона е..

публикувано на 23.03.19 в 10:15

2700 души по-малко в план-приема за ВУЗ догодина

2700 души по-малко спрямо тази академична година са предвидени в план-приема в държавните и частните висши училища за 2019-2020 г. Или това са 54 хил.бройки, които формират кандидатстващите за бакалавър, магистър и научна степен „доктор“. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи, че план-приемът се определя на база подадените..

публикувано на 22.03.19 в 16:38