Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Анна Богданова: Бременността е нормално физиологично състояние, а не болест

Снимка: Pixabay
“От празници към делници” - така звучи тематично първата работна седмица от новата година за предаването “Радиоприемница”. Днес е Бабинден - денят на родилната помощ по нов стил, по стар стил е на 21 януари. Празник, когато честитим на всички, които помагат за появата на всеки нов живот. Някога това са били бабите, а днес са акушерките и гинеколозите. Важно е било, както и днес, да се раждат здрави, хубави и умни деца.

Когато най-хубавото в един живот се случи, а това е даряването на нов живот, когато видиш щастието и усмивките на родителите, то е достатъчно. Това е най-голямата награда. Няма нужда от повече, разказва акушер-гинекологът д-р Анна Богданова, чиито ден е започнал в 4.30 ч. тази сутрин и само до обяд има две раждания, а от началото на годината е посрещнала шест бебета.

Преди всичко трябва да се знае, че бременността е физиологично състояние и това, че една жена е бременна, не означава, че е болна. Това е, когато жената е здрава и бременността не е усложнена с гестационен диабет или високо кръвно, защото тогава прегледите и изследванията, които се правят са по-чести.

При здрава бременност важните прегледи условно могат да се разделят на три. Първата част е в началото на бременността - 10 -13 гестационна седмица (г. с.). Това е периодът на установяване на бременността, т.е. да се види, че една бременност се развива на правилното място и отговаря на срока, в който трябва да бъде.
Вторият важен преглед е т.нар. скрининг за хромозомни заболявания, който се прави 11-13 г.с. Този преглед се прави от специалистите по фетална медицина и освен оценка за риск от хромозомни заболявания, дава и оценка за бременността и как би протекла тя, т.е. какъв е рискът за прееклампсия, високо кръвно, преждевременно раждане, гестационен диабет. Най-общо се дава прогноза за бъдещата бременност.

Друг важен преглед се прави в срок от 20 - 22 г.с. и е популярен като фетална морфология. През този срок се отчитат структурните дефекти на плода, както и маркер за хромозомни заболявания, чрез доплерово изследване пък се извършва преглед на маточните артерии и как расте плодът, както и разположението на плацентата и  развитието на плода, т.е. неща, които разширяват първоначално добитата информация от 13 г.с.
Третото важно изследване е т.нар. доплерово изследване, което се прави в 30-32 г.с., когато се дава прогноза за протичането на бременността до раждането, т.е. дали бебето расте адекватно спрямо седмиците и синхронно, спрямо предишния преглед.

По-голямата част от проследяването на бременността се поема от избрания от бременната жена акушер-гинеколог, който води женската консултация на бременната жена. Тази консултация включва ежемесечни прегледи, в определените срокове се пускат специфичните изследвания - кръв, урина, микробиология, в зависимост от това, какво се налага в съответния срок. След 34 седмица пък са ежеседмичните записи на тонове на бебето. Феталната медицина помага за установяването на проблеми на плода вътреутробно и една част от тях могат да бъдат превъзмогнати като по този начин се даде втори шанс на нероденото бебе.

Относно все по-честото късно раждане на първо бебе, д-р Богданова казва, че не би обвинила никоя от пациентките си за това, че ражда късно, защото това е въпрос на личен избор и не винаги кариерата е причина за едно късно раждане. Въпреки това, с напредването на възрастта една късна бременност може да бъде високорискова. Не можем да критикуваме, можем да даваме съвети и да помагаме. Най-важна е профилактиката, казва тя.

Много от съвременните жени водят активен живот и д-р Богданова никога не би ограничила една бременна от физическата ѝ активност, защото тя помага на бременната да бъде в тонус, а при една залежала се жена се увеличава обемът на плазмата и има венозен застой, като това предразполага към други усложнения. Поне час на ден трябва да има движения, може да се посещават курсове по пилатес или фитнес, но в по-лека форма. Здравословното хранене е също важно - по-често и по-малко като се консумират хубави храни. Нищо не е забранено, но трябва да се внимава с количествата както с кафето и колата, така и с чаша бира или вино.

Относно качването на килограми по време на бременност, д-р Богданова е категорична, че умереното напълняване зависи от качественото хранене през този период. Качването на килограми през бременността зависи от изходното тегло на бременната. Колкото по-голямо е числото на изходното ниво, толкова по- малко трябва да качи през бременността, защото качването на килограми е мастна тъкан, която натежава както за сърдечно-съдовата система, така и при движение и води до други усложнения.  

Периодът след раждането преди също е бил част от работата на бабите, сега за бебетата 40-42 дни след раждането грижата продължава да бъде на гинеколога, водил женската консултация.
При нормално раждане няма минимално изискване при планиране и раждане на второ дете, при жените, които са родили със секцио обаче има период от поне 7-12 месеца, когато не е желателно да раждат, за да се възстановят.

Профилактичните прегледи за една жена са от изключителна важност. Стандартът, приет в България, препоръчва жената поне веднъж годишно да прави профилактичен преглед, който да включва цитонамазка, ултразвуков преглед като това е достатъчно за здрава жена, без оплаквания. Необходимо е веднъж годишно да се прави и мамологичен преглед.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фирма за тол услуги с обвинения срещу АПИ

Въвеждането на тол системата създава специфичен бизнес, който ще оперира с обществен ресурс от близо 1,5 милиарда лева - постъпления от пътни такси, които ще се събират само от една фирма. Това твърди една от фирмите, опитала да сключи договор за доставка и обслужване на тол услуги.  Фирмата твърди, че се е сблъскала с административен произвол и..

публикувано на 26.06.19 в 16:59
Кадри на действащи лица от песента и клипа, сниман в с. Железница

В песента „Одеяло“ Дичо, Стефето и Радо Владимиров пеят за топлина и за начало...

Дичо, Стефето от DMS и Радослав Владимиров възпяват любовта в най-новата им песен "Одеало". Въпреки, че идеята за „Одеяло“ първоначално се заражда в главите на Стефан и Радо (те пишат текста), Дичо също оставя трайна следа в песента, а за професионалното звучене както винаги е „виновен“ - Стойчо Иванов. Как се е зародила идеята за колаборацията?..

публикувано на 26.06.19 в 16:38

България като емигрантска страна

“Каритас” България организира форум „Миграцията, взаимодействие, развитие“, по време на който беше представен докладът „Българският миграционен парадокс - позитивна интеграция и негативен политически дискурс”. Миграционният контекст очертава профила на България като емигрантска страна както и по отношение на потоците, така и на обема на миграционния..

публикувано на 26.06.19 в 16:24

Иновативният проект „Избягай през познание“ триумфира в "Глобално училище"

Проект за по-ефективно образование с наименованието Escape through knowledge или „Избягай през познание“ спечели първо място в четвъртия ежегоден конкурс "Глобално училище". Зад идеята на иновативния проект стои Геновева Маркова - учител по философски дисциплини и английски език, ръководител на клуба по дебати в 1-о СУ “Пенчо П.Славейков“. "Всичко..

публикувано на 26.06.19 в 16:02

„За да живея" - от първо лице за Северна Корея

„За да живея", едно от новите заглавия на книжния пазар, е биографичната книга на Йонми Парк, която на тринайсет години бяга със семейството си от Северна Корея.   Младата писателка разказва от първо лице за пропагандата и лошия живот в родината ѝ. На 13 години Йонми тежи 27 кг. и страда от недохранване. Чак когато пристига в Южна Корея, тя разбира, че..

публикувано на 26.06.19 в 15:41

Ученици разказват с текстове и камера за забравени личности от българската история

За трета година екипът на социалната мрежа за добри дела „Волонтайм“ организира кампанията „Будителят си ти“. Миналата година темата на конкурса беше "Добрите дела са около нас", а тази -  „Забравените личности“ и в него могат да се включат с есета и снимков материал ученици от 8-и до 12-и клас. Целта е децата да потърсят и открият онези..

публикувано на 26.06.19 в 14:40
площад

Книжният пазар "Славейков" остава, не е ясно кога ще се завърнат търговците

Общинското търговско дружество "Пазари Запад" е стабилно финансово, няма задължения и има печалба, благодарение на която реализира проектите си, увери пред Радио София главният експерт в дружеството Борислав Борисов. Проектът, който се осъществява в момента, е цялостна реконструкция на Пазар "Щросмайер". Дружеството разполага с три павилиона и пет..

публикувано на 26.06.19 в 14:38