Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Да не премълчаваме истината в офиса, да се пазим от бърнаут

Ина Антонова: В период на рутина и летаргия бягството не е решение

Въпросът за мотивацията и позитивната настройка на работното място е много сложен. Наблюдава се един характерен феномен в българското общество - "работническият синдром", каза пред Радио София психологът и психотерапевтът Ина Антонова. С други думи човек отива на работа, за да изкара определен брой часове, да вземе "някаква заплатка" и да се прибере вкъщи, където да се забавлява и да си почива. Същевременно промяната носи младото поколение, чийто представители влизат много по-мотивирани в процесите и възприемат задачите и отговорностите като свои лични.


За да работим ефективно и да сме достатъчно адаптивни, е добре да избегнем социалното лицемерие. Затова не е грешно да споделим с колегите, когато имаме затруднения с шефа си, например, но изразявайки нашия проблем без да критикуваме другите. И да се съсредоточим върху намирането на решение.  Максимата "От истината боли" трябва да бъде разглеждана от малко по-различен ъгъл, смята психологът. Истината много често не е удобна, но, поднесена по подходящ начин, би трябвало да се превърне във водещо начало. Трябва да се казва всичко, но по начин, по който да бъдем разбрани, без да обвиняваме, без да слагаме етикети, и без да има грубост и натякване на недостатъци. 

Ина АнтоноваЕдин от основните проблеми на работното място винаги е постигането на добра екипна работа и разбирателството с шефовете. На първо място обаче е вътрешното усещане на всеки от нас, че работата, която имаме, не само ни харесва, но и ни носи развитие, не те държи в застой. Много важна в това отношение е творческата среда, която може да бъде с различни измерения - екип, ръководство, място или нещо друго. Няма как да се разбираме еднакво добре с всеки човек около нас, но е важно да сме по-приемащи, да осъзнаем, че всеки човек е различен, със своя индивидуалност,  да спрем да мрънкаме и да се съсредоточим върху собственото си развитие, подчерта Ина Антонова.

Работата може да се сравни с любовта. Има романтичен период, но в един момент настъпва успокояване, привикване и настъпва рутина. Рутинният процес се проявява в период от 3 до 7 години. Във времето, когато се наблюдава рутина в действията, когато не се търси развитие, е добре да се направи накакъв вид отбивка или почивка. Не е задължително да се сменя задължително работата, а може да се потърси някаква специализация, допълнителен опит или обучение. Наблюденията показват, че дори смяната на една стена в офиса понякога води до рязко подобрение в работата. Изпадайки в летаргия, ние сме склонни да се опитваме да избягаме, да потърсим спасение. Трябва да сме наясно обаче, че не бягството, а развитието е правилното решение в този случай.

Едно от сериозните предизвикателства в днешното динамично общество е професионалното прегаряне /бърнаут/. И това е неизбежно, защото е изключително важно да си бърз на пазара, независимо с какъв бизнес се занимаваш. В момент, когато рутинираме професионалната си насоченост, започваме да приемаме свръхангажименти и "единственият защитен механизъм на мозъка е да прегори някое магистрално трасе от неврони". Известно е също, че свръхстресът в ежедневието, който не се разтоварва, води до заболяване на щитовидната жлеза. Като се прибави и лошото хранене се стига до радикалната защитна реакция на организма. За правилното "хранене на мозъка" са необходими животински мазнини и месо. Захарта също захранва мозъка, но ударно и временно, което води до преуморяване на нерванта система. Специалистите съветват при първи симптоми на бърнаут да се пристъпи към снижаване на трудовата, мисловната дейност.