Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Образователната система да заложи на модерните технологии, поиска бизнесът

Снимка: Архив
Да бъдат предложени работещи решения за подобряване връзката между висшите учебни заведения и бизнеса, бе целта на срещата между представители на бизнеса и образованието у нас в рамките на конференцията „Как бизнесът подкрепя българското висше образование?”. Акцентът бе върху механизмите, които помагат за по-успешното представяне на завършилите студенти на пазара на труда.

Дигитализацията вече е определящият фактор при търсенето в бизнеса. Ако българското висше образование не успее да се пласира на дигиталния пазар, каквито и мерки да вземем, ще бъдат напразни, коментира д-р Ивана Радонова, представител на дирекция „Висше образование“ към МОН.

Срещаме огромни проблеми, не при свързването на университетите с бизнеса, а при насочването на младите хора към определени професии, каза проф. Сеня Терзиева, зам.-ректор на Химикотехнологичния и металургичен университет.

Представителите на бизнеса се обединиха около тезата, че е необходимо кариерното ориентиране да започне още в училище, а до децата да се достига чрез видео и други модерни методи, които да запазят интереса им.

Образователната система трябва да заложи на модерните технологии и на обучаването на учителите в “меки” умения. Трябва да се създадат мотивиращи лектори както в университетите, така и в училищата. Ние, представителите на бизнеса, изнасяме презентации, знаем как да достигнем до хората. Преподавателите имат нужда от още практика, защото не са се сблъсквали с това толкова често, коментира д-р Наталия Футекова, член на УС на БАИТ и управител на софтуерна компания.
Чуйте повече в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фирма за тол услуги с обвинения срещу АПИ

Въвеждането на тол системата създава специфичен бизнес, който ще оперира с обществен ресурс от близо 1,5 милиарда лева - постъпления от пътни такси, които ще се събират само от една фирма. Това твърди една от фирмите, опитала да сключи договор за доставка и обслужване на тол услуги.  Фирмата твърди, че се е сблъскала с административен произвол и..

публикувано на 26.06.19 в 16:59
Кадри на действащи лица от песента и клипа, сниман в с. Железница

В песента „Одеяло“ Дичо, Стефето и Радо Владимиров пеят за топлина и за начало...

Дичо, Стефето от DMS и Радослав Владимиров възпяват любовта в най-новата им песен "Одеало". Въпреки, че идеята за „Одеяло“ първоначално се заражда в главите на Стефан и Радо (те пишат текста), Дичо също оставя трайна следа в песента, а за професионалното звучене както винаги е „виновен“ - Стойчо Иванов. Как се е зародила идеята за колаборацията?..

публикувано на 26.06.19 в 16:38

България като емигрантска страна

“Каритас” България организира форум „Миграцията, взаимодействие, развитие“, по време на който беше представен докладът „Българският миграционен парадокс - позитивна интеграция и негативен политически дискурс”. Миграционният контекст очертава профила на България като емигрантска страна както и по отношение на потоците, така и на обема на миграционния..

публикувано на 26.06.19 в 16:24

Иновативният проект „Избягай през познание“ триумфира в "Глобално училище"

Проект за по-ефективно образование с наименованието Escape through knowledge или „Избягай през познание“ спечели първо място в четвъртия ежегоден конкурс "Глобално училище". Зад идеята на иновативния проект стои Геновева Маркова - учител по философски дисциплини и английски език, ръководител на клуба по дебати в 1-о СУ “Пенчо П.Славейков“. "Всичко..

публикувано на 26.06.19 в 16:02

„За да живея" - от първо лице за Северна Корея

„За да живея", едно от новите заглавия на книжния пазар, е биографичната книга на Йонми Парк, която на тринайсет години бяга със семейството си от Северна Корея.   Младата писателка разказва от първо лице за пропагандата и лошия живот в родината ѝ. На 13 години Йонми тежи 27 кг. и страда от недохранване. Чак когато пристига в Южна Корея, тя разбира, че..

публикувано на 26.06.19 в 15:41

Ученици разказват с текстове и камера за забравени личности от българската история

За трета година екипът на социалната мрежа за добри дела „Волонтайм“ организира кампанията „Будителят си ти“. Миналата година темата на конкурса беше "Добрите дела са около нас", а тази -  „Забравените личности“ и в него могат да се включат с есета и снимков материал ученици от 8-и до 12-и клас. Целта е децата да потърсят и открият онези..

публикувано на 26.06.19 в 14:40
площад

Книжният пазар "Славейков" остава, не е ясно кога ще се завърнат търговците

Общинското търговско дружество "Пазари Запад" е стабилно финансово, няма задължения и има печалба, благодарение на която реализира проектите си, увери пред Радио София главният експерт в дружеството Борислав Борисов. Проектът, който се осъществява в момента, е цялостна реконструкция на Пазар "Щросмайер". Дружеството разполага с три павилиона и пет..

публикувано на 26.06.19 в 14:38