Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Образователната система да заложи на модерните технологии, поиска бизнесът

Снимка: Архив
Да бъдат предложени работещи решения за подобряване връзката между висшите учебни заведения и бизнеса, бе целта на срещата между представители на бизнеса и образованието у нас в рамките на конференцията „Как бизнесът подкрепя българското висше образование?”. Акцентът бе върху механизмите, които помагат за по-успешното представяне на завършилите студенти на пазара на труда.

Дигитализацията вече е определящият фактор при търсенето в бизнеса. Ако българското висше образование не успее да се пласира на дигиталния пазар, каквито и мерки да вземем, ще бъдат напразни, коментира д-р Ивана Радонова, представител на дирекция „Висше образование“ към МОН.

Срещаме огромни проблеми, не при свързването на университетите с бизнеса, а при насочването на младите хора към определени професии, каза проф. Сеня Терзиева, зам.-ректор на Химикотехнологичния и металургичен университет.

Представителите на бизнеса се обединиха около тезата, че е необходимо кариерното ориентиране да започне още в училище, а до децата да се достига чрез видео и други модерни методи, които да запазят интереса им.

Образователната система трябва да заложи на модерните технологии и на обучаването на учителите в “меки” умения. Трябва да се създадат мотивиращи лектори както в университетите, така и в училищата. Ние, представителите на бизнеса, изнасяме презентации, знаем как да достигнем до хората. Преподавателите имат нужда от още практика, защото не са се сблъсквали с това толкова често, коментира д-р Наталия Футекова, член на УС на БАИТ и управител на софтуерна компания.
Чуйте повече в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благовещение - едно от най-големите тайнства в християнството

Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите църковни празници - Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос...

публикувано на 25.03.19 в 08:16

Четирима наши алпинисти покориха връх Серо Торе

Четирима наши алпинисти покориха на един от най-сложните технически върхове - Серо Торе в Южните Анди. Той е с надморска височина малко над 3 хиляди метра, но представлява скална игла с вертикални стени от по над 1200 м. отвсякъде, казано с други думи - няма лесен път към върха.  Това е причината много малко хора в света да са успели да качат този..

публикувано на 24.03.19 в 10:05

Над 100 учители ще разменят добри практики в 51 СОУ "Елисавета Багряна“

Повече от 100 учители от страната ще представят добри практики на преподаване в първата Национална конференция "Обмяна на добри практики в природните науки". Събитието се провежда днес и утре в 51 СОУ "Елисавета Багряна“ в София. Преподаватели от цяла България по предметите "Физика", "Химия", "Биология", "Човекът и природата" и "Информационни..

публикувано на 22.03.19 в 18:08

Изграждат нови детски площадки и фитнес на открито в район "Витоша"

С настъпването на пролетта и покачването на температурите, времето става все по-подходящо за разходки навън, затова днес в предаването „Вашият глас“ говорихме за детските площадки и зелените пространства, където децата могат да играят. С екипа ни се свърза наша слушателка, която изрази желание за повече места за отдих в район „Витоша“. Ние..

публикувано на 22.03.19 в 17:30
Усмивката на Лиз Бурбо убеждава, че знае пътя към щастието

Трябва да разберем какво иска тялото, за да му го дадем, без да забравяме душата

За първи път в България тази седмица гостува световноизвестния психолог Лиз Бурбо. Тя е лектор и автор на много бестселъри за щастие и просперитет. Този уикенд предстои нейният семинар, на който тя ще разкаже своята философия как да бъдем по-щастливи и благополучни. Бих казала, че философията, която сама съм открила, не се преподава..

публикувано на 22.03.19 в 16:55

Вършец - зеленият бисер на региона

Вършец - градът на здравето. С този слоган ни посреща малкото градче, което се намира в Западна Стара планина, на около 400 м. надморска височина. Курортният град Вършец е разположен по живописното течение на р. Ботуня, а Вършечката котловина е място за почивка, спорт, климато-и балнеолечение. Местните казват, че най-голямото богатство на региона е..

публикувано на 23.03.19 в 10:15

2700 души по-малко в план-приема за ВУЗ догодина

2700 души по-малко спрямо тази академична година са предвидени в план-приема в държавните и частните висши училища за 2019-2020 г. Или това са 54 хил.бройки, които формират кандидатстващите за бакалавър, магистър и научна степен „доктор“. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи, че план-приемът се определя на база подадените..

публикувано на 22.03.19 в 16:38