Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Образователната система да заложи на модерните технологии, поиска бизнесът

Снимка: Архив
Да бъдат предложени работещи решения за подобряване връзката между висшите учебни заведения и бизнеса, бе целта на срещата между представители на бизнеса и образованието у нас в рамките на конференцията „Как бизнесът подкрепя българското висше образование?”. Акцентът бе върху механизмите, които помагат за по-успешното представяне на завършилите студенти на пазара на труда.

Дигитализацията вече е определящият фактор при търсенето в бизнеса. Ако българското висше образование не успее да се пласира на дигиталния пазар, каквито и мерки да вземем, ще бъдат напразни, коментира д-р Ивана Радонова, представител на дирекция „Висше образование“ към МОН.

Срещаме огромни проблеми, не при свързването на университетите с бизнеса, а при насочването на младите хора към определени професии, каза проф. Сеня Терзиева, зам.-ректор на Химикотехнологичния и металургичен университет.

Представителите на бизнеса се обединиха около тезата, че е необходимо кариерното ориентиране да започне още в училище, а до децата да се достига чрез видео и други модерни методи, които да запазят интереса им.

Образователната система трябва да заложи на модерните технологии и на обучаването на учителите в “меки” умения. Трябва да се създадат мотивиращи лектори както в университетите, така и в училищата. Ние, представителите на бизнеса, изнасяме презентации, знаем как да достигнем до хората. Преподавателите имат нужда от още практика, защото не са се сблъсквали с това толкова често, коментира д-р Наталия Футекова, член на УС на БАИТ и управител на софтуерна компания.
Чуйте повече в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07

Отново отчетоха фини прахови частици в столични квартали

Няколко пъти над нормата беше нивото на фините прахови частици в отделни райони на София тази сутрин. Високи нива са били измерени в столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Дружба”. От Столичната община съобщиха, че през деня няма да бъде пускан „зелен билет” за градския транспорт. Аз и целият екип следим много внимателно данните...

публикувано на 18.01.19 в 17:29

15 български паралелки в гимназията в Цариброд

Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Цариброд, бе гост в неделното ни "Радиокафе", когато пък ние гостувахме в Цариброд. Снежана Симеонова е завършила българска филология в Софийския университет и е оторизиран преводач. Директор на гимназията е от 2003 г., а учениците, които са 247, са разпределени в 15 паралелки - 8..

публикувано на 18.01.19 в 16:51

Специално внимание към децата на "Боровец" за Световния ден на снега

На 19 януари "Боровец" ще отпразнува Световния ден на снега. Организаторите са предвидили безплатни уроци по ски и сноуборд за деца, игри, музика и забавления за цялото семейство. Детските лифт карти ще бъдат на символична цена от 1 лев, съобщи Александра Айвазова от "Бороспорт". Ски легендата Петър Попангелов ще даде ценни съвети на всички..

публикувано на 18.01.19 в 16:40