Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Лифтовете на Витоша - история и настояще

10
Лифт "Лалето"
Снимка: Б.Янев, БНР

В "София - опознай непознатото" тази седмица ви заведохме на Витоша. Там откриваме многобройни обекти, които с години оформят спомените на софиянци. Различни хижи, тайни пътечки, лифтове, писти и още много и всичко това в Природен парк "Витоша", който е първият парк на Балканския полуостров - създаден през 1934 г. На територия от 27 000 хектара се намират и Боянският водопад,  „Самоковището“, най-дълга пещера в България - „Духлата“, над 25 хижи и заслони.

Тази път насочихме вниманието ви към историята на лифтовете, някои от които вече над 50 години улесняват изкачването ни в планината. Симеоновският лифт е най-дългата пътническа въжена линия в България с дължина над 6 км., свързваща квартал "Симеоново" с хижа „Алеко“. Изградена е във връзка с провеждането на световните Студентски зимни игри "Универсиада '83" и е официално открита на 4 април 1983 г. Произведена е от австрийската фирма "Doppelmayr", която през 2002 г. става част от австрийско-швейцарската група "Doppelmayr-Garaventa"

От квартал " Драгалевци" пък тръгва двуместният седалков лифт, който се изкачва до Голи връх. Построен по проект на български фирми, като втората част е проектирана от  българо-унгарското дружество "Интрансмаш" - София, той е с обща дължина 3475 м.  Втората част свързва местността Бай Кръстю с Голи връх, като тя е изградена през 1968 г. Според специалисти, за построяването е използван опитът на австрийската фирма "Братя Гирак", построила Княжевския лифт.

Първият кабинков лифт в България е този в Княжево. Построен през 1962 г., 30 години превозва туристи до местността "Копитото". В двете му станции е имало гараж за 54 кабинки, произведени от австрийската фирма "Swoboda". За съжаление днес този лифт е напълно разграбен и неговото възстановяване в първоначалния му вид е практически невъзможно.

Повече за съдбата на тази част от Витоша и самият лиф, разказва Райчо Тодоров, който е част от планиснката спасителна служба, а за остарелите лифтови съоръжения и съдбата на лифт "Романски" повече информация получихме от Радослав Пеев от "Витоша ски".Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приказка за водната кула в "Лозенец"

В "София - опознай непознатото" ви разказахме за една кула, като тези в приказките, със заключена  ринцеса на върха. Историята на нашата кула е почти толкова пленителна... В софийския квартал „Лозенец“, скрита допреди няколко години в бръшлян, има една водонапорна кула, устояла на две световни войни. Построена през 1929 г., тя извършва своето..

публикувано на 19.01.19 в 09:05

Спортисти на месец септември

Спечелилите бронзови медали на Световното първенство за мъже петобойци Явор Пешлеевски и Тодор Михалев бяха определени от журналистите за "Спортисти на месеца" за септември. След петобойците се наредиха европейската шампионка на скиф Десислава Георгиева, европейският шампион за мъже в супермото и мотокрос Майкъл Иванов, четвъртата на обръч от..

обновено на 22.10.18 в 10:20

Ремонт! Къде?

Знаете, че ремонтите винаги са свързани с много въпроси, дълго търсене и разпитване на приятели. За това е много хубаво когато някой ти даде правилната информация в точното време. Точно това ще се случи утре 29 септември в Бургас, където в един от големите строителни магазини ще се проведе парти, което ще ни даде отговор на въпроса - Как да..

публикувано на 28.09.18 в 15:00

Възстановено движение по бул. "България"

Днес движението по бул. "България" в участъка между бул. "Акад. Ив. Гешов" и бул. "Гоце Делчев"  е напълно възстановено. Вече е  положена маркировката по пътното платно в посока център, както и в платното по посока кв. "Бояна". Ремонтът на всяко пътно платно в участък от 1 км отне общо четири седмици. По време на строителните дейности беше заздравена..

публикувано на 10.09.18 в 10:11

Веска Георгиева - перфекционистът, воден от максимата „не може да не може“

Козирог с невинаги лесен характер. Перфекционист, воден от максимата „не може да не може“. Така началникът на Столичния инспекторат Веска Георгиева определя себе си пред микрофона на Радио София. Задачата на ръководената от нея структура е да подпомага и изпълнява контролните функции на кмета на Столичната община, на чието подчинение е, а гражданите..

публикувано на 28.05.18 в 14:52

Двустранните констативни протоколи при ПТП вече няма да се регистрират в КАТ

Комисията за финансов надзор (КФН) прие окончателно изменения в Наредбата за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия и реда за информиране между Министерството на вътрешните работи, Комисията за финансов надзор и Гаранционния фонд. Наредбата е съвместна на КФН и министъра на вътрешните работи и урежда материята по..

публикувано на 14.02.17 в 17:40

Центърът на столицата ще бъде блокиран за концерта на Слави на 29.10.2016г

Почти всички звена на столичната полиция и служители от страната са ангажирани за охраната на предстоящия в събота концерт-митинг на Слави Трифонов. Целият конен взвод на столичната полиция ще охранява Борисовата градина. Ще бъдат изведени и всички служебни кучета. За проверки за евентуални взривни устройства ще бъдат ангажирани служители на..

публикувано на 27.10.16 в 17:05