Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Лифтовете на Витоша - история и настояще

10
Лифт "Лалето"
Снимка: Б.Янев, БНР

В "София - опознай непознатото" тази седмица ви заведохме на Витоша. Там откриваме многобройни обекти, които с години оформят спомените на софиянци. Различни хижи, тайни пътечки, лифтове, писти и още много и всичко това в Природен парк "Витоша", който е първият парк на Балканския полуостров - създаден през 1934 г. На територия от 27 000 хектара се намират и Боянският водопад,  „Самоковището“, най-дълга пещера в България - „Духлата“, над 25 хижи и заслони.

Тази път насочихме вниманието ви към историята на лифтовете, някои от които вече над 50 години улесняват изкачването ни в планината. Симеоновският лифт е най-дългата пътническа въжена линия в България с дължина над 6 км., свързваща квартал "Симеоново" с хижа „Алеко“. Изградена е във връзка с провеждането на световните Студентски зимни игри "Универсиада '83" и е официално открита на 4 април 1983 г. Произведена е от австрийската фирма "Doppelmayr", която през 2002 г. става част от австрийско-швейцарската група "Doppelmayr-Garaventa"

От квартал " Драгалевци" пък тръгва двуместният седалков лифт, който се изкачва до Голи връх. Построен по проект на български фирми, като втората част е проектирана от  българо-унгарското дружество "Интрансмаш" - София, той е с обща дължина 3475 м.  Втората част свързва местността Бай Кръстю с Голи връх, като тя е изградена през 1968 г. Според специалисти, за построяването е използван опитът на австрийската фирма "Братя Гирак", построила Княжевския лифт.

Първият кабинков лифт в България е този в Княжево. Построен през 1962 г., 30 години превозва туристи до местността "Копитото". В двете му станции е имало гараж за 54 кабинки, произведени от австрийската фирма "Swoboda". За съжаление днес този лифт е напълно разграбен и неговото възстановяване в първоначалния му вид е практически невъзможно.

Повече за съдбата на тази част от Витоша и самият лиф, разказва Райчо Тодоров, който е част от планиснката спасителна служба, а за остарелите лифтови съоръжения и съдбата на лифт "Романски" повече информация получихме от Радослав Пеев от "Витоша ски".Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Български атлети завоюваха 19 медала на световните игри на Спешъл Олимпикс

В периода 14 – 21 март 2019 година в Абу Даби участваха над 7500 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 24 спорта, над 2500 треньора от повече от 190 национални делегации и споделиха своята радост с над 3000 официални гости, 20 000 доброволци и близо 500 000 зрители по трибуните. България беше представена от 18..

публикувано на 24.03.19 в 17:10

Приложение учи децата на безопасно движение на пътя

Приложението "Велошампион" е разработено от Съюза на българските автомобилисти (СБА) заедно с Австрийския автомобилен съюз през 2018 г. То е създадено с цел подобряване пътната безопасност, като дава възможност децата да научат правилата за движение по пътищата, под формата на игра с въпроси и нива на трудност. За да станат велошампиони, децата..

обновено на 26.02.19 в 16:02

Стартира второто издание на „Най-добър млад шофьор на България“

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) стартира второто издание на кампанията „Най-добър млад шофьор на България“. То ще се проведе в периода 20 февруари - 18 май и в него могат да вземат участие всички български шофьори между 18 и 26 години, които имат до 5 години стаж зад волана и нямат нарушения. Марио Нецов, ръководител организационна дейност в..

публикувано на 20.02.19 в 18:10

Приказка за водната кула в "Лозенец"

В "София - опознай непознатото" ви разказахме за една кула, като тези в приказките, със заключена  ринцеса на върха. Историята на нашата кула е почти толкова пленителна... В софийския квартал „Лозенец“, скрита допреди няколко години в бръшлян, има една водонапорна кула, устояла на две световни войни. Построена през 1929 г., тя извършва своето..

публикувано на 19.01.19 в 09:05

Спортисти на месец септември

Спечелилите бронзови медали на Световното първенство за мъже петобойци Явор Пешлеевски и Тодор Михалев бяха определени от журналистите за "Спортисти на месеца" за септември. След петобойците се наредиха европейската шампионка на скиф Десислава Георгиева, европейският шампион за мъже в супермото и мотокрос Майкъл Иванов, четвъртата на обръч от..

обновено на 22.10.18 в 10:20

Ремонт! Къде?

Знаете, че ремонтите винаги са свързани с много въпроси, дълго търсене и разпитване на приятели. За това е много хубаво когато някой ти даде правилната информация в точното време. Точно това ще се случи утре 29 септември в Бургас, където в един от големите строителни магазини ще се проведе парти, което ще ни даде отговор на въпроса - Как да..

публикувано на 28.09.18 в 15:00

Възстановено движение по бул. "България"

Днес движението по бул. "България" в участъка между бул. "Акад. Ив. Гешов" и бул. "Гоце Делчев"  е напълно възстановено. Вече е  положена маркировката по пътното платно в посока център, както и в платното по посока кв. "Бояна". Ремонтът на всяко пътно платно в участък от 1 км отне общо четири седмици. По време на строителните дейности беше заздравена..

публикувано на 10.09.18 в 10:11