Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личният лекар може да прецени дали да насочи детето към имунолог

В сезона на вирусните инфекции, децата са най-често засегнатите от респираторни заболявания. За някои от тях обаче, сезонът няма значение, а родителите им се безпокоят, че малките деца боледуват непрекъснато, дори когато е топло.


Проф. д-р Мария Николова - завеждащ Лабораторията по клинична имунология в Националния център по заразни и паразитни болести обясни пред Радио София, че лекарите говорят за проблем, когато боледуванията са повече от осем път годишно при децата и повече от четири пъти при възрастните. Важно е също как се прекарват тези инфекции, дали има усложнения като бронхит, пневмония и гноен отит, когато често се налага хоспитализация. Най-често личният лекар трябва да прецени и да насочи пациента към имунолог. Най-елементарният тест за нарушени отношения между имунните клетки е кръвната картина. Подробни и точни изследвания на отделните елементи на имунната система може да бъдат извършени в Националния център по заразни и паразинти болести, посочи проф. Николова.

Пълноценното и балансирано хранене през всички сезони е едно от най-важните неща, които спомагат за добрия имунитет на децата. Средата, в която живее детето, също е от значение за неговото здраве. Много родителите обаче смятат, че в зимните месеци е добре да подсигурят здравословното състояние на детето чрез имуностомулатори. Това обикновено са хранителни добавки и може да бъдат закупени и без рецепта от лекар. Те обикновено съдържат извлеци от различни растения, минерални комплекси, витамини, но проблемът е, че тези препарати не са изследвани в контролирани клинични проучвания.

Нуждата от допълнително стимулиране на имунната система, най-вече през зимните месеци, може да бъде покрита с определен набор от елементи, като на първо място е пълноценното хранене. Важно е да има протеини, определени елементи като желязо, цинк, селен, витамини D и А и витамините от B групата. Именно затова в менюто трябва да присъстват месо, риба, млечни продукти и сезонни зеленчуци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09