Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алек Попов: Когато не пиша, се чувствам нещастен

Алек Попов
Снимка: БГНЕС

С течение на времето установих, че когато не пиша се чувствам нещастен - с това признание започна гостуването си в студиото на Радио София писателят Алек Попов. А повод да го поканим е представянето на третото издание на "Спътник на радикалния мислител", което е тази вечер от 18.30 часа в Младежкия театър.

Есетата, събрани в сборника, разглеждат сериозни въпроси от нашето съвремие, но го правят по един по-различен начин. Може би това се хареса на читателите, защото не е речено, че за важните неща трябва да се говори скучно, смята писателят. Книгата е свързана с печатните медии, тъй като много от текстовете са излизали във вестници като "Дневник", "Литературен форум" и списание "Лик", като са запазени в автентичния си вид. В третото издание обаче се добавени и редица нови текстове.

Алек Попов повдигна малко завесата, за да разкрие можем да очакваме да излезе изпод перото му още през настоящата година. Главен герой в новата му книга с работно заглавие "Преброяване на древните българи" е музикант от света на етно рока. В стила й ще открием прилики с този на "Мисия Лондон".

В студиото на Радио СофияСлед видимото отдръпване от българската литература след промените, днес се възражда интересът на читателите към наши автори. Самите писатели започнаха да пишат по по-различен начин, но и читателите почустваха нуждата да прочетат нещо за себе си, защото нищо не може да предаде по-добре "тревогите на днешния ден" от родното изкуство, убеден е Алек Попов.

Цялото интервю на Лили Големинова с Алек Попов чуйте в записа.
   

Алек Василев Попов е български писател, автор на романите „Мисия Лондон“, „Черната кутия“ и няколко сборника с разкази.
Той пише също радиопиеси, излъчвани по Българското национално радио, и сценарии за игрални и документални филми. Завършила е Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ и "Българска филология" в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Алек Попов

Сестри Палавееви във "винтидж" света на Алек Попов

След написването на книгата настъпва някаква празнота, особено, когато човек много дълго време е бил със своите герои и със света на книгата, в един момент дори не му се иска да свършва. С тези думи писателят Алек Попов започва разговора за наскоро..

публикувано на 08.01.18 в 14:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване –..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение..

публикувано на 28.03.24 в 14:06