Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-важното при фрий стайл е правилно да преценим рисковете

Снимка: www.snowboard-asylum.com

Много често под определението "свободен стил" се разбира изпълняването на трикове със специализирани ски или сноуборд, но до голяма степен понятието включва и самото каране извън дефинираните рамки на ски пистите. Когато карането премине на по-трудни терени, вече можем да говорим за екстремни ски. Това обясниха в ефира на Радио София Момчил Панайотов - председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил и Боян Бъчваров от асоциацията.


В световен мащаб фрий стайл карането става все по-популярно, тъй като на младите хора бързо им доскучава на пистата и започват да се оглеждат за нещо по-различно. Преходът от каране на писта към фрий райд обаче трябва да е плавен, като е необходимо постепенно да бъдат натрупани необходимите умения за този вид каране. По този начин плавно се увеличава и способността да преценяваме правилно условията и рисковете извън пистата. А те не са малко. И точно затова е необходимо запътилият се по необработените терени скиор или бордист да разполага с един минимум от лавинна екипировка, който включва лавинен предавател (пипс), лавинна сонда и лопата, а и да знае как да ги използва правилно. По-достъпен вече става и еърбегът. Тази екипировка може да помогне в извънредна ситуация, но не може да гарантира пълна безопасност.

Има много спортове, които помагат на карането на ски - било то за физическа подготовка, било то за различни умения, които могат да се тренират в зала за гимнастика или на стена за катерене, посочи Боян Бъчваров. Най-общо казано, когато човек иска да навлезе по-дълбоко във владеенето на ските, той не може да мине без достатъчно специфична подготовка. Важно е също да бъдат придобити много добри умения в карането на писта, преди да се пристъпи към карането в необработени терени. Бумът на фрий стайл спортовете през последните години не само доведе до създаването на модерна и разнообразна екипировка, но може да се каже дори, че се оказа спасение за закъсалата ски индустрия преди няколко години.

Българската асоциоция по ски свободен и екстремен стил полага сериозни усилия за обучение по лавинна безопасност. То включва както теоретични лекции, така и практически занимания. Организират се също планински турове с водач, по време на които се прави подбор на правилни маршрути за качване и спускане по недостъпни места. Момчил Панайотов и Боян Бъчваров посочиха, че един сериозен проблем все още в българските зимни курорти е липсата на добър лавинен бюлетин.

Повече подробности за фрий стайл спортовете и безопасността в планината чуйте в интервюто на Добринка Добрева с Момчил Панайотов и Боян Бъчваров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09