Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Единение" възражда традиционни рецепти от миналото на българина

3
Пържени лилави картофи

Няколко столични заведения вече се включиха в социалния проект, носещ името "Единение". Идеята на инициативата е да намира, събира и представя продукти и традиционни български рецепти от миналото на българина на готвачи от големия град. Проектът има за цел да запази кулинарното ни наследство и да разкаже за богатата история на българската храна пред новите поколения. Едновременно с това, участниците се стараят да скъсят пътя от производителя до чинията, а така той да получава достойна цена за продукцията си и да продължава да отглежда български продукти по традиционни методи.


„Нашата кауза е да подпомогнем не само малките производители, но и да подкрепим хората, които са решили да запазят дадени продукти в България. Реалността показва, че има хора, които изкупуват тяхната продукция по доста демотивиращ начин, на много по-ниска от пазарната цена. Те трябва да изхранват семействата си. Забързаното ежедневие в големия град води до едно овълчване. Чрез проекта искаме да покажем на хората чистотата и любовта към земята и корените. Не трябва да забравяме българското си самосъзнание, горди сме, че готвим български ястия с местни продукти. Всъщност това привлича и повече туристи към българските заведения,“ разказва Атанас Балев, управител на „Cosmos”

Атанас БалевВсяка вечеря „Единение“ е придружена от театрална част с кратки етюди, които чрез добро настроение и позитивни емоции насочват вниманието на клиентите към добрата кауза.

„Създадохме този проект, за да предлагаме на клиентите си храна с история и смисъл. В днешно време вече на всеки ъгъл могат да ти предложат вкусна храна. Но освен това е важно тя да е здравословна и с български произход,“ добавя Николай Григоров, който стои зад идеята на проекта

А за това, че продуктите са полезни, говорят фактите. Лунният боб, например, се оказва с много по-добри хранителни стойности от киноата. За сравнение - в 100 гр. боб има 24 гр. фибри, а в киноата - едва 7. Той е богат на желязо и съдържа по-малко от 1 грам мазнини.

 „Разбира се, че виждаме разликата при приготвянето на типично български продукти. Отнасяме се с уважение към техните невероятни вкусови качества. Пренасяме го в чинията, за да могат и клиентите ни да го усетят.“ - коментира главният готвач Владислав Пенов.

Освен интересни хранителни продукти, в проекта се включват също и български вина. Участващите в проекта заведения насърчават и колегите си от други ресторанти да се включат в „Единение“ и да помогнат на българските производители и за запазването на традиционния нашенски вкус.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34
Част от творбите на Теодор Лулчев

Дизайнът и естетиката преди AI

Не е далеч епохата преди изкуствения интелект (Before AI), но тя е много обширна, многообразна и трудна за пресъздаване. Затова е особено предизвикателството, с което под това заглавие се е заел да привлече и фокусира вниманието ни дизайнерът Теодор Лулчев . Експозицията му може да се види в концептуално пространство „Дом“ до 30 април ...

публикувано на 19.04.24 в 14:20