Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънки и хокей на лед - нека да е зима

Снимка: Луиза Лазарова
В "Радиоприемница" продължаваме да разглеждаме интересните зимни спортове, забавленията на пистата и на леда. 

Днес на ход са забавленията на лед и спортовете на лед. Наш гост бе Мартин Миланов, председател на Българската федерация по хокей на лед. От него научихме повече за спецификите на този спорт, за възможностите за практикуването му, но и за трудностите, с които се сблъскват професионалните ни отбори.

При нас бе и Цвети Божидарова от „Спортна София“, която ни разказа за кънките на лед като любителско занимание.

Сега, обаче, ви връщаме малко назад във времето, в историята на нашия хокей. Оказва се, че първите сведения за играта хокей в България са от края на ХІХ век. Първите инструкции за плъзгане и ходене по пързалка са дадени в ръководство, отпечатано в Кюстендил през 1901 година. През 1915-а се сформира първият отбор по хокей. Той е към спортен клуб “Атлетик”, а четири години по-късно започват занимания по хокей в Обединения спортен клуб “Славия”. През 1942 г. българският национален отбор записва първия си международен мач - на 17 януари в Букурещ нашите побеждават Югославия с 4:2. Интересна подробност е и, че през 1952 г. се провежда първият държавен шампионат, като поради липса на изкуствени ледени пързалки, мачовете се играят в Рила, на Седмото езеро до хижа "Мусала". По-късно, разбира се, се построяват и изкуствени ледени пързалки. Но историческа за българския хокей се оказва 1976-а година. Тогава националните ни играят за първи и единствен път на олимпиада.

За съжаление, нашият спорт, колкото и да е прекрасен и завладяващ, е и много скъп, каза по този повод Мартин Миланов. На всеки му е ясно, че за да се практикува, трябва зала, екипировка и т.н., което само по себе и се много скъпо. Този вид спорт е приоритет на северните държави, на богатите държави и затова най-добрите отбори са тези в Русия, Швеция, Канада, силни икономически държави, които развиват този спорт още отпреди началото на 19-ти век.

Но това не значи, че ние не може да се борим, ние продължаваме да се борим, за да оцелеем, имаме много големи школи, много деца.

Мартин Миланов посочи, че в страната има общо 16 клуба, които се занимават с хокей на лед. Има няколко региона, които се развиват – София, Варна, Хасково. Преди и във Велико Търново имаше пързалка, но за съжаление вече я няма. В Ботевград сега има раздвижване и доста деца тренират.

Като федерация се борим да увеличим пързалките, защото, с две пързалки в София и с две в провинцията, няма място къде да се тренира. И трябват нови пързалки.

През 2015 г. пък отвори врати ледената пързалка в спортния комплекс “Зона Б-5” в парк "Възраждане".

Цвети Божидарова, спортeн мениджър на дружество „Спортна София“, което стопанисва пързалката, обясни, че според показателите, отчетени за трите години експлоатация на съоръжението, интересът става все по-голям и малки и големи идват, за да карат кънки.

Карането на кънки е зимно предизвикателство, ние се стремим през декември да пуснем ледената пързалка и тъй като тя е абсолютно открита, може да се използва до март месец. 

Основно пързалката се използва от начинаещи и любители, които искат да карат кънки в свободното си време, но има и инструктор, който може да проведе обучения на желаещите, а за най-малките има и т. нар. „проходилки“.

След първоначалното обучение се оказва, че децата проявяват интерес и разпитват инструкторите, но Цвети Божидарова обясни, че за по-нататъшно развитие в този спорт трябва да се използват другите бази, които предлагат повече възможности.

Още за кънките и хокея на лед, а също и за фигурното пързаляне и шортрека - чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34