Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Повече са рисковете за сърцето през зимата, важно е да реагираме веднага

Достатъчно течности, топли дрехи навън, разнообразна и силна храна

Снимка: Архив

Отражението на зимните вирусни инфекции върху сърдечно-съдовите заболявания коментира в студиото на Радио София кардиологът от Александровска болница д-р Красимир Петков.

Има една особеност на човешкия организъм - част от белия дроб се намира между двете камери на сърцето и осъществява газообменна функция. Поради това, ако страда белият дроб, страда едната камера на сърцето, а ако страда сърцето, неминуемо страда и белият дроб. Затова инфекции, които нарушават газообмена, започват да притесняват сърдечно-съдовата система. Получава се усещане за задух, което на свой ред води до паническа атака. Самото студено време е фактор, който изостря сърдечно-съдовите заболявания дори без да има грипен отпечатък. Голяма част от пациентите често имат няколко заболявания, които, съчетани с ниската температура, принуждават засегнатите да потърсят лекарска помощ.

Важно е пациентите с този тип заболявания да посещават редовно личния си лекар или лекуващия ги кардиолог, за да бъде уточнявана лекарствената терапия във времето, като тя трябва да се съблюдава точно. Когато времето е студено кръвното налягане започва да се повишава, защото кожата рефлекторно се свива и намиращата се в нея кръв, която е около 1 литър, трябва да се намести във вътрешността на тялото. Този обем става прекалено голям за вътрешните органи и при болни с артериална хипертония се налага промяна на дозировките на лекарствата, уточни д-р Петков.

д-р Красимир ПетковХората, които имат установена сърдечна болест, е желателно да ограничат излизането навън при студено време, особено при отрицателни температури, защото обличането с повече дрехи създава допълнително натоварване върху организма и сърцето. Друг проблем е дишането през устата при натоварване, което вкарва директно студен въздух в белите дробове и свиване на коронарните съдове. Желателно е болните да носят шал и облеклото им да е подходящо, за да не изстива тялото.

Продължителното консумиране на мазна храна, което често се случва през зимата, също крие рискове за здравето, тъй като увеличава вискозитета на кръвта, което забавя преминаването й през най-малките кръвоносни съдове. Хората с исхемична болест и натрупани плаки в някои кръвоносни съдове са особена рискова група в това отношение. Препоръчително е ежедневното ни хранене включва много плодове и зеленчуци, богати на фибри, микроелементи и витамини. Няма по-добро средство за здравето на сърцето от водата. И дори през зимата студеното време не бива да ни подлъгва да пием по-малко течности. Минималното количество вода за възрастен човек на ден е 1,5 литра. Според последните проучвания кафето не оказва значително влияние върху кръвното налягане, то тонизира сърдечно-съдовата и нервната система, но и с него не бива да се прекалява, подчерта кардиологът.

Препоръчително е пациентите със сърдечна недостатъчност да се ваксинират срещу грип в края на лятото или началото на есента. Макар това да не е гарантирано решение, то намалява сериозно рисковете от разболяване през зимния период и последващи усложнения за сърдечно-съдовата система. Част от грипните вируси не само атакуват дихателната система, но и директно увреждат сърдечния мускул.

Продължителен задух, болка в гърдите, дискомфорт, неразположение, отпадналост са симптоми, от които трябва да ни светне "червена лампичка" и задължително да направим консултация с личния лекар или лекар в спешно отделение. Така можем да установим още най-ранните изменения в сърдечно-съдовия статус.

Тежест в гърдите, която е на широка площ и не се влияе от дишането, изтръпване на лявата ръка, на долната челюст, болка между плешките, световъртеж са симптоми, които никога не бива да се пренебрегват. В случаите, когато те са предизвикани от заболяване на сърцето, може да се стигне и до фатален изход, предупреди още д-р Красимир Петков.