Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече са рисковете за сърцето през зимата, важно е да реагираме веднага

Достатъчно течности, топли дрехи навън, разнообразна и силна храна

Снимка: Архив

Отражението на зимните вирусни инфекции върху сърдечно-съдовите заболявания коментира в студиото на Радио София кардиологът от Александровска болница д-р Красимир Петков.

Има една особеност на човешкия организъм - част от белия дроб се намира между двете камери на сърцето и осъществява газообменна функция. Поради това, ако страда белият дроб, страда едната камера на сърцето, а ако страда сърцето, неминуемо страда и белият дроб. Затова инфекции, които нарушават газообмена, започват да притесняват сърдечно-съдовата система. Получава се усещане за задух, което на свой ред води до паническа атака. Самото студено време е фактор, който изостря сърдечно-съдовите заболявания дори без да има грипен отпечатък. Голяма част от пациентите често имат няколко заболявания, които, съчетани с ниската температура, принуждават засегнатите да потърсят лекарска помощ.

Важно е пациентите с този тип заболявания да посещават редовно личния си лекар или лекуващия ги кардиолог, за да бъде уточнявана лекарствената терапия във времето, като тя трябва да се съблюдава точно. Когато времето е студено кръвното налягане започва да се повишава, защото кожата рефлекторно се свива и намиращата се в нея кръв, която е около 1 литър, трябва да се намести във вътрешността на тялото. Този обем става прекалено голям за вътрешните органи и при болни с артериална хипертония се налага промяна на дозировките на лекарствата, уточни д-р Петков.

д-р Красимир ПетковХората, които имат установена сърдечна болест, е желателно да ограничат излизането навън при студено време, особено при отрицателни температури, защото обличането с повече дрехи създава допълнително натоварване върху организма и сърцето. Друг проблем е дишането през устата при натоварване, което вкарва директно студен въздух в белите дробове и свиване на коронарните съдове. Желателно е болните да носят шал и облеклото им да е подходящо, за да не изстива тялото.

Продължителното консумиране на мазна храна, което често се случва през зимата, също крие рискове за здравето, тъй като увеличава вискозитета на кръвта, което забавя преминаването й през най-малките кръвоносни съдове. Хората с исхемична болест и натрупани плаки в някои кръвоносни съдове са особена рискова група в това отношение. Препоръчително е ежедневното ни хранене включва много плодове и зеленчуци, богати на фибри, микроелементи и витамини. Няма по-добро средство за здравето на сърцето от водата. И дори през зимата студеното време не бива да ни подлъгва да пием по-малко течности. Минималното количество вода за възрастен човек на ден е 1,5 литра. Според последните проучвания кафето не оказва значително влияние върху кръвното налягане, то тонизира сърдечно-съдовата и нервната система, но и с него не бива да се прекалява, подчерта кардиологът.

Препоръчително е пациентите със сърдечна недостатъчност да се ваксинират срещу грип в края на лятото или началото на есента. Макар това да не е гарантирано решение, то намалява сериозно рисковете от разболяване през зимния период и последващи усложнения за сърдечно-съдовата система. Част от грипните вируси не само атакуват дихателната система, но и директно увреждат сърдечния мускул.

Продължителен задух, болка в гърдите, дискомфорт, неразположение, отпадналост са симптоми, от които трябва да ни светне "червена лампичка" и задължително да направим консултация с личния лекар или лекар в спешно отделение. Така можем да установим още най-ранните изменения в сърдечно-съдовия статус.

Тежест в гърдите, която е на широка площ и не се влияе от дишането, изтръпване на лявата ръка, на долната челюст, болка между плешките, световъртеж са симптоми, които никога не бива да се пренебрегват. В случаите, когато те са предизвикани от заболяване на сърцето, може да се стигне и до фатален изход, предупреди още д-р Красимир Петков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26