Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Драгомир Симеонов: И социалните медии ще преминат своя пик и ще започнат “да линеят”

Седмицата, посветена на влиянието, предимствата и недостатъците на социалните мрежи в предаването “Радиоприемница”, завършва с темата за инфлуенсърите. По темата разговаряме с Драгомир Симеонов, който е радиоводещ, стендъп комедиант, киноман и влиятелна личност, следвана от 14 хил. души във фейсбук.

От 19 години работя в радио. Имам възможност да пиша и съм работил в различни сфери, включително за спортен ежедневник, т.е. споделянето на информация, създаването на някакъв тип съдържание, е моята работа, казва Симеонов и допълва, че не споделя в социалните мрежи как се развива животът му час по час, а създава съдържание, по-скоро като колумнист.

Не се опитвам нищо да пробутам и да продам през себе си, освен съдържанието, което създавам. Инфлуенсърството е маркетинг термин. Очаква се да успееш да продадеш някакъв продукт на други хора, т.е. да им повлияеш да си купят твоя продукт и през маркетинговите термини е влязъл в социалните мрежи, където е лесно да продаваш по този начин. Там рекламата е малко по-особено регулирана, но ако успееш да хванеш някакви хора, които да изглеждат добре (най-добрите инфлуенсъри в социалните мрежи са красиви жени, които се снимат разголени) те имат огромно количество последователи и от време на време изваждат някакъв шампоан или хранителна добавка и затова печелят пари, обяснява Драго.  

Продават се и идеи. Възможно е човек да бъде политически или социален инфлуенсър, което не е много печелившо в социалните мрежи. Самият той не харесва думата “инфлуенсър”, защото я свързва с хора, които са твърде амбициозни и залагат всичко на това да бъдат харесвани, а това унищожава душата.

Социалните мрежи за него са не цел, а средство, а зависимостта от тях е подобна на хазартната или алкохолната зависимост. Той използва профила си в "Инстаграм", за хобито си, а "Фейсбук" за него е барометър на деня. Журналистът е на мнение, че както се случва с всяка медия и социалните медии ще преминат своя пик и ще започнат “да линеят” и тогава ще настъпят лошите дни за инфлуенсърите, защото никой няма да следи постовете им:

Аз бих се радвал да съм популярен сред хора, които намират това, което говоря по някакъв начин близо до тях. Биха искали да разговарят с мен или дори да спорят. Не бих искал да съм популярен сред 11-годишни хлапета, които да пищят като ме видят по улицата.

За него инфлуенсърите влияят върху хора, които трудно си създават собствено мнение и се влияят от популярните лица. В мрежата за съжаление се слушат повече тези, които са по кресливи. В същото време български писатели, режисьори и други, които имат какво да кажат, не са активни в социалните мрежи, защото имат други канали на комуникация с хората, които биха ги чули и разбрали.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Драго Симеонов в звуковия файл или във видеото

ВИЖТЕ ОЩЕ

Притесняваме ли се от хакери

Според премиера Борисов щом 20-годишен младеж е в състояние да хакне системата на държавна институция, значи образованието в страната става все по-добро.  Остава спорен въпросът дали, обаче, тези добре обучените младежи биха работили за киберсигурността на държавата, или, в зависимост от посоката, която ще изберат за развитие, трябва да се..

публикувано на 23.07.19 в 16:20
Луи Си Кей

Стендъп комикът Луи Си Кей обещава изненади в НДК

Един от най-великите стендъп комедианти - Луи Си Кей ( Louis C.K. ) ще гостува в зала 3 на НДК довечера. Той ще изнесе две представления - от 19.00 и 21.30 часа, а билетите за шоуто му са изчерпани преди месеци. Шесткратният носител на наградата "Еми" има над осем стендъп програми, между които „Shameless”, „Chewed Up”, "Hilarious", "Word - Live at..

публикувано на 23.07.19 в 16:12

Как България се качи на върха във футбола на маса

Момчетата от Българския национален отбор по футбол на маса представиха достойно България на световното първенство в Испания, завръщайки се като световни шампиони! Отдадеността, усърдните тренировки и нестихващият дух дадоха резултат и тази година българските лъвове успяха да наредят страната ни до едни от най-големите в този спорт. На световното..

публикувано на 23.07.19 в 15:59
Мария Бечева и Илия Учиков

На родопските песни на младата Мария Бечева и гайдаря Илия Учиков публиката затаява дъх

В „Ритъмът на лятото“ се пренасяме в Родопите, където младите хора продължават да растат и живеят с народната песен и нейната магия, въпреки технологичните времена, които владеят съвремието ни. Един от тези млади хора е 14-годишната Мария Бечева от Чепеларе, която през 2015 г. на Събора на народното творчество в Рожен космическата Валя..

обновено на 23.07.19 в 15:57

Група съмишленици връщат децата към спорта на открито

Да играеш в междублоковите пространства до късно вечер, бе ежедневие за много от нас. За днешните деца, обаче, такова поведение не е толкова присъщо. Затворени вкъщи, пред компютри или мобилни устройства и най-вече сами, те прекарват лятната си ваканция. Именно да промени този феномен, като покаже, че играта навън с приятели, може да бъде също толкова..

публикувано на 23.07.19 в 14:58

Chaz’n’Byanka с дебюта си "Което съм"

Най-новият музикален проект Chaz’n’Byanka предизвиква с дебютното си видео към песента „Което съм“. Само в рамките на 3 дни са запечатани някои от най-красивите и спиращи дъха кътчета на остров Лефкада. Слънчево, цветно, морско видео в комбинация със завладяващ музикален бийт, „Което съм“ дава гаранция за един от най-горещите тракове на лятото. Зад..

публикувано на 23.07.19 в 14:38
Иво Иванов

Студентският живот на едно друго поколение

Повечето от нас са слушали комичните историите на бащите си за казармата. В предаването на Радио София "Студентски град" се пренесохме малко назад във времето, а именно в периода на 80-те. Годините, през които родителите на днешното младо поколение са слушали Майкъл Джексън, "Куин" и "Бекстрийт бойс". Времето, в което учениците са чели „Война и мир“..

публикувано на 23.07.19 в 11:40