Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Драгомир Симеонов: И социалните медии ще преминат своя пик и ще започнат “да линеят”

Седмицата, посветена на влиянието, предимствата и недостатъците на социалните мрежи в предаването “Радиоприемница”, завършва с темата за инфлуенсърите. По темата разговаряме с Драгомир Симеонов, който е радиоводещ, стендъп комедиант, киноман и влиятелна личност, следвана от 14 хил. души във фейсбук.

От 19 години работя в радио. Имам възможност да пиша и съм работил в различни сфери, включително за спортен ежедневник, т.е. споделянето на информация, създаването на някакъв тип съдържание, е моята работа, казва Симеонов и допълва, че не споделя в социалните мрежи как се развива животът му час по час, а създава съдържание, по-скоро като колумнист.

Не се опитвам нищо да пробутам и да продам през себе си, освен съдържанието, което създавам. Инфлуенсърството е маркетинг термин. Очаква се да успееш да продадеш някакъв продукт на други хора, т.е. да им повлияеш да си купят твоя продукт и през маркетинговите термини е влязъл в социалните мрежи, където е лесно да продаваш по този начин. Там рекламата е малко по-особено регулирана, но ако успееш да хванеш някакви хора, които да изглеждат добре (най-добрите инфлуенсъри в социалните мрежи са красиви жени, които се снимат разголени) те имат огромно количество последователи и от време на време изваждат някакъв шампоан или хранителна добавка и затова печелят пари, обяснява Драго.  

Продават се и идеи. Възможно е човек да бъде политически или социален инфлуенсър, което не е много печелившо в социалните мрежи. Самият той не харесва думата “инфлуенсър”, защото я свързва с хора, които са твърде амбициозни и залагат всичко на това да бъдат харесвани, а това унищожава душата.

Социалните мрежи за него са не цел, а средство, а зависимостта от тях е подобна на хазартната или алкохолната зависимост. Той използва профила си в "Инстаграм", за хобито си, а "Фейсбук" за него е барометър на деня. Журналистът е на мнение, че както се случва с всяка медия и социалните медии ще преминат своя пик и ще започнат “да линеят” и тогава ще настъпят лошите дни за инфлуенсърите, защото никой няма да следи постовете им:

Аз бих се радвал да съм популярен сред хора, които намират това, което говоря по някакъв начин близо до тях. Биха искали да разговарят с мен или дори да спорят. Не бих искал да съм популярен сред 11-годишни хлапета, които да пищят като ме видят по улицата.

За него инфлуенсърите влияят върху хора, които трудно си създават собствено мнение и се влияят от популярните лица. В мрежата за съжаление се слушат повече тези, които са по кресливи. В същото време български писатели, режисьори и други, които имат какво да кажат, не са активни в социалните мрежи, защото имат други канали на комуникация с хората, които биха ги чули и разбрали.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Драго Симеонов в звуковия файл или във видеото

ВИЖТЕ ОЩЕ

Малките деца не трябва да бъдат водени в страни, в които има морбили

Едно от ваксинопредотвратимите инфекциозни заболявания отново ни напомни за себе си през изтеклата седмица - морбили, наричано дребна шарка или брусница. Случаи на заболяването бяха регистрирани в област Благоевград, както и при 37-годишна жена от София, завърнала се от чужбина. От Министерството на здравеопазването заявиха, че към момента не може да се..

публикувано на 17.02.19 в 10:35

Готов е проектът за велоалея от Банкя до "Люлин"

Администрацията на Район “Банкя” на Столичната община е инициатор за изграждане на велоалея, която да свързва град Банкя с жилищен комплекс “Люлин”, а оттам и с центъра на столицата. Вече е изготвен проектът за регулационния план и предстои той да бъде подложен на обсъждане.  Съоръжението ще бъде с дължина 7-8 километра и ще преминава предимно в..

публикувано на 16.02.19 в 14:14
Рангел Марков

Рангел Марков: Банкя ще има модерен Център за личностно развитие на децата

Възстановяването на Централната минерална баня и превръщането й в модерен СПА център е приоритетна задача за Район “Банкя” на Столичната община през тази година. Столичният кмет Йорданка Фандъкова наскоро лично извърши проверка на започналите на 1 ноември 2018 година дейности по реконструкцията. Заедно с това, обаче, на дневен ред е обновяването на..

публикувано на 16.02.19 в 11:19

"eCall" спасява при пътен инцидент с автоматично предаване на данни

След 31 март 2018 г. всички нови леки и лекотоварни моторни превозни средства, продадени в Европейският съюз, трябва да са оборудвани с eCall устройство, базирано на спешния телефон 112. " eCall може да се задейства ръчно от пътниците или автоматично, веднага след като сензор регистрира данни за сериозен удар. След активиране се изпраща минимален..

публикувано на 15.02.19 в 16:55

Жилищните кредити за последните две години се увеличават с 24%

Само 10% от българите са застраховали своите жилища, като процентът за западна Европа е над 90%. Това стана ясно на среща между представители на сектора недвижими имоти, застрахователи и банки днес в София.  Покупките на нови имоти се увеличават, както и взимането на ипотечни кредити. Броят не жилищните ипотечни кредити в страната се увеличава. До..

публикувано на 15.02.19 в 16:32

"Честита нова смърт" в кината от днес

"Честита нова смърт" - продължение на хита "Честита смърт", в който колежанката Трий Гелбман попада във времева примка и е принудена да преживява отново и отново деня на своята смърт, докато не разкрие самоличността на собствения си убиец, е вече в кината. "Честита нова смърт" променя и разширява митологията на познатия ни свят и разкрива какви са..

публикувано на 15.02.19 в 16:27

Българинът – все още консервативен и „полово свит“

Тази седмица предаването ни "Радиоприемница“ беше посветено на любовта и виното, а в последния работен ден решихме да разберем каква е сексуалната ни култура и добро ли е сексуалното ни здраве. Наш събеседник беше сексологът д-р Тодор Еров, който обясни, че  сексът е неизменна част от нашето съществуване.  "Сексът е източник не само на физическо..

публикувано на 15.02.19 в 15:40