Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Драгомир Симеонов: И социалните медии ще преминат своя пик и ще започнат “да линеят”

Седмицата, посветена на влиянието, предимствата и недостатъците на социалните мрежи в предаването “Радиоприемница”, завършва с темата за инфлуенсърите. По темата разговаряме с Драгомир Симеонов, който е радиоводещ, стендъп комедиант, киноман и влиятелна личност, следвана от 14 хил. души във фейсбук.

От 19 години работя в радио. Имам възможност да пиша и съм работил в различни сфери, включително за спортен ежедневник, т.е. споделянето на информация, създаването на някакъв тип съдържание, е моята работа, казва Симеонов и допълва, че не споделя в социалните мрежи как се развива животът му час по час, а създава съдържание, по-скоро като колумнист.

Не се опитвам нищо да пробутам и да продам през себе си, освен съдържанието, което създавам. Инфлуенсърството е маркетинг термин. Очаква се да успееш да продадеш някакъв продукт на други хора, т.е. да им повлияеш да си купят твоя продукт и през маркетинговите термини е влязъл в социалните мрежи, където е лесно да продаваш по този начин. Там рекламата е малко по-особено регулирана, но ако успееш да хванеш някакви хора, които да изглеждат добре (най-добрите инфлуенсъри в социалните мрежи са красиви жени, които се снимат разголени) те имат огромно количество последователи и от време на време изваждат някакъв шампоан или хранителна добавка и затова печелят пари, обяснява Драго.  

Продават се и идеи. Възможно е човек да бъде политически или социален инфлуенсър, което не е много печелившо в социалните мрежи. Самият той не харесва думата “инфлуенсър”, защото я свързва с хора, които са твърде амбициозни и залагат всичко на това да бъдат харесвани, а това унищожава душата.

Социалните мрежи за него са не цел, а средство, а зависимостта от тях е подобна на хазартната или алкохолната зависимост. Той използва профила си в "Инстаграм", за хобито си, а "Фейсбук" за него е барометър на деня. Журналистът е на мнение, че както се случва с всяка медия и социалните медии ще преминат своя пик и ще започнат “да линеят” и тогава ще настъпят лошите дни за инфлуенсърите, защото никой няма да следи постовете им:

Аз бих се радвал да съм популярен сред хора, които намират това, което говоря по някакъв начин близо до тях. Биха искали да разговарят с мен или дори да спорят. Не бих искал да съм популярен сред 11-годишни хлапета, които да пищят като ме видят по улицата.

За него инфлуенсърите влияят върху хора, които трудно си създават собствено мнение и се влияят от популярните лица. В мрежата за съжаление се слушат повече тези, които са по кресливи. В същото време български писатели, режисьори и други, които имат какво да кажат, не са активни в социалните мрежи, защото имат други канали на комуникация с хората, които биха ги чули и разбрали.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Драго Симеонов в звуковия файл или във видеото

ВИЖТЕ ОЩЕ

В ход е създаването на Център за съвременни изкуства "Топлоцентралата"

Центърът за съвременни изкуства и култура "Топлоцентралата" е в своето съществено развитие. Пет години след дадения старт, по идея на асоциация "Топлоцентрала", мястото се обособява като Център на съвременни артисти, които проектират възможности за бъдещата сцена. Вече е в ход работен проект за обособяване на мястото като културно пространство...

публикувано на 18.04.19 в 17:22
Чешкото попълнение на трамвайния парк няма да има нужда от преправяне, за да се движат по софийските улици

Купуваме чешки трамваи, 80 пъти по-евтини от чисто новите

С цел подобряване на комфорта при пътуване с градския транспорт, Столичният общински съвет прие доклад за купуване и доставка от Чехия на 10 трамвая "втора употреба" в добро експлоатационно състояние. Те ще движат по линиите 20 и 22 . В момента тече финализирането на самата процедура между общините на София и Прага и през лятото новите трамваи..

публикувано на 18.04.19 в 17:50

Почистват Панчаревското езеро от риболовни отпадъци

Поредна акция за почистване на езерето „Панчарево“ ще има през този уикенд. Но този път доброволците се фокусират към отпадъците от едни от най-честите посетители на водния обект - рибарите. А организаторите на събитието си поставят за цел да накарат риболовците да използват по-малко аксесоари при практикуване на хобито им, както и да ги приучат към..

публикувано на 18.04.19 в 16:39

Промени в Закона за енергетиката може да фалират "Топлофикация - София"

Премахването на т.н. "кафява добавка" за произвеждане на електроенергия при евентуално приемане на промени в Закона за енергетика, ще наруши ритъма на работа на столичната "Топлофикация", която и без това е в технически фалит. Това обяви по време на заседанието на Столичния общински съвет общинският съветник от БСП Калоян Паргов .   Групата на БСП..

публикувано на 18.04.19 в 16:15

Пътешествайте с късо кино тази вечер

Призрачни градове и рушащи се архитектурни чудеса идват в Клуб на пътешественика с две събития на Кинематограф тази вечер и през май (17). От сдружението, което работи за популяризиране на късометражните филми в България, този път са подготвили селекция от филми, които ще ни дадат идеи за урбекс-туризъм - едно течение, което набира все..

публикувано на 18.04.19 в 15:40

Борислав Радославов: Иска ми се отново да въздигнем Доброто

Посветихме нашата "Радиоприемница" тази седмица на чудесата, вярата в тях, феномените на нашето време и ценностите, разговорът за които излиза на преден план в навечерието на всеки по-голям християнски празник. В очакване на Възкресение Христово ви поканихме на един разговор за доброто, спомняйки си за Добре Димитров Добрев  от Байлово, известен на..

публикувано на 18.04.19 в 14:33

Изложба преоткрива детето в нас

Месец април за почна с много празнични събития, посветени на книгите и конкретно на детската книга. Още на 2 април световната общественост чества рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен,който ежегодно се превръща в празник на детските приказки. На героите от тях е посветена изложбата “Приказни герои от близо и далеч” и официалното ѝ..

публикувано на 18.04.19 в 13:40