Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Илиев: Както Чаплин и Леонардо, и ние имаме 24 часа, важното е как ги живеем

Дай на човек крила и той ще полети, подчертава известният мим, режисьор, антрополог

4
В България Александър Илиев е най-известен като мим, но интересите и постиженията му са безброй
Снимка: alexiliev.com
Може би мнозина познават Александър Илиев, защото той работи и твори в различни сфери на културата, науката и образованието. Но срещата с него, както ще се убедите, винаги е интересна и предлага неочаквани проникновения за живота и човека.

Александър Илиев е известен мим, театрален и филмов режисьор, доктор на изкуствознанието, преподавател (професор), екстремен спортист, майстор по бойни изкуства, йога, автор на над 20 книги – научни трудове и художествена литература, антрополог, пътешественик, полиглот. Три пъти е вписван в книгата на Гинес за рекорди – високопланински маратон Еверест-Непал (1993), в България повече от денонощие играе пантомима (1994), организира и участва концерт-спектакъл на 5350 надморска височина с участието на други артисти и музиканти, сред които Теодосий Спасов, Дони, Коцето Калки, група „Ом“ и др.

Казва, че пантомимата е в основата на актьорската изкуство и че тя е празникът на човечеството. „Запалил“ се е в казармата, където прави и пръв опит в това изкуство.

Но дарбата е като рудата, никой няма да си сложи руда за пръстен, нужен е дълъг процес, за да стане 24 карата.

До неговите карати стига с труд и учене – единствения известен начин…
Обяснява, че най-трудно с пантомима се пресъздават абстрактните понятия. Мислите, историите, дори виц могат да се изиграят.

Всъщност историята на човечеството е поредица от много истории.

Роден е в София през 1956 г. Семейството му го е научило на труд и честност. Артистизмът може би е наследен по бащина линия. Дядо му е композитор, поет и писател, преводач, баща му е работил в киното. На 4 години вече е смятал и можел да пише. На училище е приет на 6. В ученическите години е имал прякори (Големанов, Менделеев) заради прояви като артист и поредицата шестици по химия. После учи няколко години в Техническия университет (ВМЕИ), където участва в кръжок по пантомима, прави формация с известния Димитър Туджаров – Шкумбата. В НАТФИЗ (тогава – ВИТИЗ) го приемат от раз, след това завършва антропология в университета на Театъра на нациите (Испания) при великия Жан Луи Баро, а след това и учи и пътешества на Изток…

Когато видиш с очите си левитация, телепортация на предмети, когато види доказателства за прераждане, или оглупяваш, или отиваш да видиш какъв е принципът. И досега има поне 30 въпроса, на които не мога да отговоря…

След като е посетил десетки страни по света, той е убеден – щастие има навсякъде. Неговият учител Далай Лама съветва: Всеки ден прави нещо, което да те ощастливи. Будизмът го е научил, че има два свята – на болката и на щастието. Защо трябва да ни боли, когато можем да сме щастливи?

Срещал се е с Чарли Чаплин (и разказва как). Той е извън времето. Защото е обикновен, изразителен и разказва за скърбите и щастието на хората по света.

Пътуващият човек разширява съзнанието и светогледа си, убеден е Александър Илиев. Когато човек посещава нови места, открива и изследва непочнати територии, той не е просто обитател, а активен строител на живота, който му предстои.

Има специална система, по която е научил 21 езика (чуйте как точно).
Твърди, че за екстремния спортист първото най-важно нещо е психиката.

Общуването, енергията на другите хора са ключови и за твоето зареждане. Важен е и графикът. Буда е казал: Който не планира, планира провал…
Човек трябва да се среща с хора, които да го развиват. Да избягва енергийните вампири...
Нека не забравяме, че и Чаплин, и Леонардо да Винчи са имали 24 часа, както и ние. От нас зависи да разгърнем потенциала си.

Българите трябва да се облегнем на корените си – народното творчество, неравноделните тактове, обреди и обичаи. Да запазим приспособимостта си, предприемчивостта си, да развиваме таланта.

Обяснява как трябва да се стимулира учещият, да се поощрява всяка направена крачка, а не да ми казваме колко е некадърен.
Дай на човека крила и той ще полети…

В момента Александър Илиев планира да издаде христоматия на зрелищния театър в 8 тома. Да извади бележките си от книгите които е прочел и да подреди кой как през вековете и виждал и оценявал театъра.
Най-вкусна е водата от извора…

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с Александър Илиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09