Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Банята в Банкя "възкръсва" след 20 години разруха

Снимка: Полина Начева

До средата на 2020 г. реконструкцията на банята в Банкя трябва да приключи, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на обекта. След цялостната реставрация банята ще фукционира като модерен СПА център.

Все още се търси най-добрият вариант, чрез който банята да започне да фукционира от средатата на следващата година. Районната администрация в Банкя има задачата да предложи работещ модел за управление, каза още Фандъкова.

На терен в близост до банята, на мястото на стария летен театър, от общината са учредили срочно право на строеж за срок от 35 години. На мястото ще бъде изграден хотел, обясни кметът на Район "Банкя" Рангел Марков. Със средствата от правото на строеж, районната адмистрация извършва реставрацията и социализацията на балнеолечебницата в Банкя.

Между хотела и банята ще има топла връзка, вероятно под земята, каза още Марков и увери, че че това няма да попречи банята да фукнционира като самостоятелен обект. Целта е всички жители и гости на града да могат да посещават балнеолечебницата.

Необходимият дебит на вода за работата на банята е 4 л/с, за да може да се поддържат проточни двата басейна. Водата ще се използва и за отопление на сградата, добави Рангел Марков. В бъдеще, амбицията на районната администрация в курортния град е да направи външен басейн за плуване - 25 метра, отново с минерална вода.