Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Установени са още 12 случая на морбили в Разлог. Това съобщи на брифинг в Министерството на здравеопазването държавният експерт от Дирекция "Здравен контрол" Радосвета Филипова, цитирана от МОНИТОР. „Днес ви съобщихме за 5 случая на морбили, които са лабораторно доказани. Следобед имаме актуална информация за още 12 случая, които са пребивавали в Детско отделение по същото време. Три от тях са развили типична клинична картина на морбили. Това са деца във възрастовата група от пет месеца до девет години. Те са приети в периода от 1-ви до 14-ти февруари в Детско отделение на Разлог с различна диагноза – обикновено остра вирусна инфекция, пневмония, бронхиолит, такива диагнози, каквито са имали и другите три дечица, които са оттам“, обясни Филипова.

С впечатляващ дори за техните възможности хаос и необяснимо бързане, депутатите приеха вчера промени в Изборния кодекс, с които управляващата коалиция на практика пое пълен контрол над изборния процес, пише СЕГА. Обезсмислена бе минималната възможност на гражданите да разместват партийните листи, а на опозиционни партии или независими кандидати - да оспорват нередности при гласуването. Според приетите текстове част от решенията на Централната избирателна комисия, която ГЕРБ няма намерение да сменя, въпреки че мандатът й изтича, няма да могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Досега всичките 48 вида решения можеха да се атакуват. Сега жалбите и сигналите за нарушения на районните избирателни комисии вече няма да могат да се гледат там, а в местните съдилища, където възможностите за натиск върху съдиите са по-големи.

Столичната община въвежда уседналост при приема в детските градини от учебната 2020-2021 г. Промените в наредбата за прием в детските градини и подготвителни групи бяха одобрени от общинския съвет, съобщава МОНИТОР. Така от другата година правилата за прием в забавачка ще наподобяват тези за първи клас, където също уседналостта е основен критерий. „По този начин ще се осигури възможността детето да посещава най-близката до неговия адрес детска градина. Този принцип ще работи точно по модела на първи клас“, обясни зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов. Най много точки ще се дават за постоянен или настоящ адрес в административния район на забавачката в продължение на повече от 2 години – 3 т. Ако живеят там между 1 и 2 години малчуганите ще получават 2 точки. Отделно бонус ще има и за адрес на територията на цялата Столична община. За адресна регистрация в София над 2 години ще се добавят 2 точки, а между 1-2 години – 1т.

Десетки хиляди фирми, кметове, политически партии, фондации, спортни клубове трябва да изпратят до петък в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) планове за обучение на служителите си през 2019 г. Причината? Законът за мерките срещу изпирането на пари, който изисква писането и предаването на такива планове в ДАНС, информира СЕГА. Това безсмислено упражнение и трупане на бумащина ще се повтаря всяка година, пише в новопоявилия се правилник за прилагане на закона. То е и поредният стресиращ ангажимент по закона за мръсните пари, според който бизнесът и неправителствените организации (НПО) трябва да подават декларации кои са истинските им собственици.

Таксите за трансгранични банкови преводи в страните - членки на ЕС, които не са в еврозоната, ще паднат драстично от декември т.г. Това стана възможно, след като по време на пленарната сесия в Страсбург Европарламентът одобри регламент, налагащ таван на сумите, които банките в страните от ЕС имат право да събират от клиентите при преводи на суми по банков път, съобщава СЕГА. Новите правила, които слагат край на дискриминацията срещу ползвателите на платежни услуги в рамките на ЕС, но извън еврозоната, бяха приети с 532 гласа „за“, 22 гласа „срещу“ и 55 гласа „въздържал се“. Докладчик по темата беше българският евродепутат от групата на ЕНП Ева Майдел. В еврозоната изобщо няма такси за такива преводи. Според независими изчисления новите правила ще спестят около 12 млрд. евро на европейците.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55

Ограничения на движението в центъра на София заради честването на 20 г. членство в НАТО

Днес се налага организация на движението във връзка с честването на 20 години от членството на Република България в НАТО, съобщиха от Столичната община. От 12 часа на 28.03.2024 г. до приключване на събитието на 29.03.2024 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, съответно на: на паркинга на пл. „Кн...

публикувано на 28.03.24 в 08:11

НВИМ показва мисиите и ученията на Българската армия в НАТО

В Националния военноисторически музей (НВИМ) от 11:00 ч. ще бъде открита изложбата "Българската армия – 20 години част от НАТО" . Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Верен на себе си да показва най-големите събития, пречупени през погледа на..

публикувано на 28.03.24 в 08:05

Общинските съветници гласуват бюджета на София

Столичният общински съвет ще гласува днес проекта за бюджет на София за тази година. Над 2,5 милиарда лева са заложените средства. Като рекордни обяви зам.-кметът по финанси Иван Василев предвидените пари за градския транспорт. Ще има увеличение на заплатите на работещите в сектора на детското здравеопазване, на служителите в градския транспорт и..

публикувано на 28.03.24 в 07:34

Министерството на енергетиката получава 1,6 млрд. лв., за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София

Близо 1,6 млрд. лева получи по бюджета си Министерството на енергетиката от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София към "Булгаргаз" и БЕХ.  Дружеството остава общинско, коментира министър Румен Радев, но реално министерството става кредитор на топлофикацията. С друго решение БЕХ прави вноска във Фонда за..

публикувано на 27.03.24 в 18:21

След 15 г. довършват храм в Южния парк с 3,5 млн. лв., отпуснати от МС

Правителството отпусна средства за доизграждането на храм "Св. вмчк. архидякон Стефан" в Южния парк в София .   Средствата са в размер на 3,5 млн. лв. и се предоставят по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. Те  са дори повече от сумата, поискана от Софийската света митрополия с молба от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит...

публикувано на 27.03.24 в 12:46