Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 тона текстилни отпадъци са събрани от Столичната община през 2018-а

Снимка: Полина Начева
109 контейнера за текстил вече за разположени на територията на София. Паралелно с това, от общината тестват и система, която не позволява отпадъка да се извади неправомерно. Това съобщи зам.-кметът в направление екология Йоана Христова, която представи новите контейнери за текстил.

Столичната община започна да събира разделно текстилните отпадъци през миналата година. След решение на Столичния общински съвет за създаване на система за третиране на отпадъци от текстилно естество на територията на града, на различни места в града вече са разположени първите 20 контейнера, които не позволяват отпадъка да се извади неправомерно. Намират се в районите "Младост", "Люлин", "Възраждане", "Илинден" и "Подуяне". Те са механизирани и са направени, така че да сведат до минимум вандалските прояви и изваждането на текстила от тях, каза Йоана Христова:

Обръщам внимание, че това са отпадъци не само стари дрехи, но и обувки, стари чанти и т.н. Отпадъците се транспортират до площадки на фирмата, която осъществява обслужването. Там се прави последващо сортиране на тези отпадъци и тези, за които е възможна повторната употреба, се отделят и третират, за да могат да бъдат върнати обратно за ползване.
 
Поканата за кандидатстване за полагане на допълнителни контейнери към фирмите, които имат разрешение по Глава 7 от Закона за управление на отпадъците е отворена, добави Йоана Христова.

Около 3% от общогенерираните отпадъци на територията на града са текстилни. 24 тона са събраните текстилни отпадъци от Столичната община през миналата година. Те са предадени за следваща употреба или рециклиране.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Комисията по отбрана обсъжда договора за първите 8 изтребители F-16

Очаква се тази седмица парламентът да одобри увеличението на военните заплати от догодина,  средно с 30%. Така военните ще вземат колкото и тези в МВР, стана ясно от дебатите на първо четене. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че законовото обвързване на нивата на най-ниското възнаграждение към средната работна заплата ще..

публикувано на 23.04.24 в 11:54

26-годишен е в тежко състояние след среднощната каскада на Околовръстното

26-годишен мъж е пострадал тежко при среднощната катастрофа на Околовръстното в София, за която БНР съобщи по-рано. Той е бил зад волана на катастрофиралия автомобил и е получил черепно-мозъчна травма, както и травма на крака.  Сигналът за инцидента е получен в 00:52 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в столицата.  10..

публикувано на 23.04.24 в 11:07

Тежко ПТП на Околовръстното – кола се заби в багер

Шофьор е тежко ранен при кошмарна катастрофа, станали призори на столичния Окововръстен път, преди изхода към бул. "България", съобщават очевидци на ПТП-то във Facebook групата "Катастрофи в София". По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост, твърдят че се е движила с 200 км/ч...

публикувано на 23.04.24 в 08:11

26-годишна жена е ранена с нож в жилището ѝ в София

26-годишна жена е била нападната с нож в жилището ѝ в София. Жената е обяснила пред пристигналите полицаи, че малко след 14 часа някой е позвънил на входната ѝ врата. Тя я отворила и видяла мъж с маска, който я намушкал с нож. Тепърва от МВР ще изясняват всички обстоятелства около случая, обясниха пред БНР от Столичната дирекция на вътрешните..

публикувано на 22.04.24 в 16:25

Премахват плочи с надписа от Паметника на Съветската армия

Областният управител на област София Вяра Тодева предприе действия по премахване на компрометираните облицовъчни плочи с надписа от Паметника на Съветската армия (ПСА). Действията по консервация на постамента на монумента в Княжеската градина са започнали предиобяд днес, съобщават от областната управа. На 9 април Върховният..

публикувано на 22.04.24 в 13:57
Снимки: Столична община

Ще станат ли пак недвижими културни ценности 17 сгради в централна София?

С писмо до министъра на културата и до директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) столичният кмет Васил Терзиев иска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в централната градска част на София. Те са били паметници на културата, но през различни периоди от време този статут на..

публикувано на 22.04.24 в 12:40