Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландия - страната на хилядите езера

4
Снимка: Андрей Николов
Финландия е една изключително любопитна дестинация, защото страната се различава от останалите скандинавски държави.  Характеризира с почти пълното отсъствие на високи планини. Около 3/4 от страната са гори. Финландците са угро-фински народ, което пък ги отличава по език и етнически произход от останалите скандинавски народи. 


Чували сте и за чудото на Финландската образователна система... През 2008 г. ООН я определя като най-добрата образователна система в света, наравно с тези на Дания, Австралия и Нова Зеландия. Средната грамотност в страната  е почти 100%. През 2003 г. Финландия е отделила за образователната си система 5,9 милиарда евро.

Населението на държавата е едва 5 250 000 души, което я прави най-рядко населената страна в Европа след Норвегия и Исландия.

Андрей Николов е наш гид в Страната на хилядите езера. Живял е 25 години там и е управлявал успешен бизнес. Има три прекрасни (руси!) дъщери и стахотния усет на откривател на красиви места и неща. Доверяваме му се (зареждаме багажника с винце, ракийка, луканка...) и потегляме. 
Снимка

Пътуване: От София до Хелзинки са около 2600 километра. Не малка част от българите, които пътуват към северната страна, избират автомобила, заради всичко изброено в скобите горе:) Освен това, по пътя може да се разгледат Унгария, Словакия, Полша...Но ако не разполагате с толкова много време, по-добре разгледайте сайтовете на авиокомпаниите. Цените на билетите варират според сезона, към настоящия момент са около 250 евро. До Хелзинки няма директни полети, а нискотарифните компании не летят до там от нашата страна.

"Хелзинки не е голям космополитан, но има музеи, паркове. Всичко е добре организирано. Няма изненади, хората са дисциплинирани и шофират културно. Понякога и по финландските пътища се появяват дупки след суровата зима, но до средата на лятото всички пътища се преасфалтират. Още повече, че там карат със специални гуми с шипове за устойчивост на автобила на лед. Този тип гуми са забранени в Европа, има ги само в скандинавието."

Придвижване: Общественият транспорт е много добре организиран. С едно заплащане можеш да сменяш различни видове транспорт в рамките на час и половина. "Билетът за Хелзинки е 2.50 евро, за предградията 3.80 евро. Пазарът на такситата от миналата година е освободен  и различните фирми сами определят цените си. Началната такса е 5.50 евро, а в тъмната част на денонощието и през уикенда 8 евро. Цената на километър пробег е средно 1.20 евро."

Зимата във Финландия е красива. "През 90-те години имаше много сериозни зими с температури от минус 30 градуса - продължителни, с много сняг. Но в последно време зимите в София и в Хелзинки не се различават много - в следствие на климатичните промени вероятно."
Снимка

Местните са издигнали в култ сауната, за тях това е свято място. Казват, че там хората се правят, раждат и умират. Най-харесвана е саво сауната, в която на бавен огън се нагряват камъни в продължение на 5-6 часа. Топлината е мека, отдава се бавно. В днешно време в 70-80% от домовете в Хелзинки има сауни, макар и електрически." Финландците обичат да каляват децата си. Дори на температура около минус 15 градуса малките се обличат добре и спят навън в бебешките си колички. Често къпането на децата завършва със студен душ. 

"На мен ми харесва Финландия през лятото, защото това е страната на езерата." Можете да немете вила, да ползвате сауната, да се къпете в близкото езеро и да се наслаждавате на тишината. Предлагат се и вили, в които няма ток. Обяснението звучи логично - "по принцип лятото е светло, особено на север слънцето почти не залязва. Наемът на вилите, в зависимост от района и удобствата, е между 100 и 200 евро на вечер. И още нещо любопитно: в морето има сладководни риби. Лови се сьомга, щука, костур. Но най-добрата сьомга е на север в реките."

Финландците са маниаци на тема опазване на околната среда. "Много държат на опазването на природата, на чистотата и порядъка. Над 80% от отпадъците се рециклират. Отпадни води не се изливат изобщо непречистени в езерата и морето. Още от 90-те години имат изградена система за събиране на празни кенчета, стъклени и пластмасови бутилки. За целта, например, в суперите са разположени автомати, като цената за върнат кен е 10 цента, за стъклена бутилка 15 цента, а за пластмасова 20." Както се казва, хората се мотивират най-добре финансово. 

Образованието: "В началото бях шокиран, че няма строга дисциплина в училище. С това са известни финландците, че не пресират децата да учат определени предмети. Връзката учител - дете е силно застъпена. Насърчават децата да се развиват в насоката, която ги интересува. В последните години се либерализира още повече учебната система, защото самото общество е помислило за това, че е по-добре човек да се развива като специалист в дадена насока, а не като всестранно развита личност ( както нас ни учеха!). Там дават свобода на индивидуалностите."

Хелзинки в цифри (неизбежно, но полезно): Цените на повечето хранителни продукти са по-високи от тези в България. Бутилка минерална вода от литър и половина струва 2 евро, дори малко повече. Алкохолът също е по-скъп. Но има и парадокси - маслото у нас е на цена, два пъти по-висока, отколкото във Финландия. 
Най-евтиният вариант за нощувка е в хостел, но трудно бихте открили такъв на цена под 50 евро на вечер. Ако планирате да останете дълго: Месечният наем на студио в столицата е межди 600 и 1000 евро. Цените на недвижимите имоти варират от 5 до 7-8 хиляди евро за кв.м. в покрайнините, до 10-15 хиляди евро за кв.м. в центъра на Хелзинки, в близост до морето.

Вместо заключение: Преди около две години в страната са направили анкета с в въпрос: "Ако увеличим данъците, ще бъдете ли съгласни?". 80% от финландците са отговорили с ДА.
Целия разговор на Антония Енева с Андрей Николов - чуйте в звуковия файл.
Кiitos paljon, Andrey Nikolov! 

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09