Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Създаване на повече пространства за учене в школата и кътове, в които децата да могат да общуват свободно. Това ще бъде заложено в подготвените промени в държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, обясни образователният министър Красимир Вълчев, пише МОНИТОР. В него ще бъде засегнато оборудването на класните стаи, трансформация на стаи в мултифункционални пространства. Така например ще бъде посочено как четири класни стаи могат да бъдат преструктурирани на две или между тях да има споделено пространство между тях с помощта на прегради, прозрачни врати. Целта е класните стаи да бъдат по-отворени, което пък да направи учебния процес по-гъвкав.

Политическите препирни около джендър идеологията се прехвърлиха и на територията на родните училища, пише СЕГА. След като се разграничихме от Истанбулската конвенция заради възражения срещу употребата на "социален пол", сега се надигнаха гласове да изискаме от ЕК да преправи училищна анкета заради предвидените в нея три възможности за пол. От няколко дни кипи възмущение сред родители и политици заради европейска анкета, която се разпространява из български училища. Става дума за инструмента Sele, с чиято помощ училищата могат да оценят своето равнище на преподаване в ерата на дигиталните технологии. В рамките на този инструмент е включена анкета, в която наред с другите въпроси учениците трябва да посочат своя пол, а възможностите за отговор са "момче", "момиче", "друго" и „предпочитам да не казвам“. Именно този въпрос породи обвинения, че се нарушава конституцията, че се проповядва джендър идеология в училищата и че се събира информация за сексуалната ориентация на децата, с която може да се злоупотребява.

Служители на МВР започват обход на всички хора с психични отклонения у нас, особено на тези, които не са били хоспитализирани и не се водят на отчет в някое лечебно заведение, информира МОНИТОР. Те ще ги наглеждат, а при необходимост ще подават сигнал до съответната институция ако забележат някой проблем. Това е записано в глава трета от Плана за изпълнение на Стратегията за превенция на престъпността 2019-2020 година на МВР. Още в първата точка е поставен срок към Главна дирекция „Национална полиция“ и по-скоро към подразделенията й по области „да се осъществява активна превантивна дейност и системен контрол на лицата, злоупотребяващи с алкохол и други упойващи вещества, както и над тези, страдащи от психични заболявания, които не са настанени в съответните болнични заведения“. Това трябва да стане до края на тази година.

Едва стъпило в длъжност, новото ръководство на "Топлофикация София" се зарече да стабилизира финансите, да ореже излишните разходи и само до няколко месеца да се похвали със 100% събираемост на сметките. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на общинското дружество Кремен Георгиев, цитиран от СЕГА. Това той заяви при първата си публична проява на този пост вчера, по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), свързано с лицензията на дружеството. В момента събираемостта е около 75%. За да се изпълни заканата за пълно събиране на дължимите суми от всички потребители и занапред, ще се залага  на частните съдебни изпълнители. "С магическа пръчка не става, едва от дни съм на този пост, дайте ми няколко месеца, за да реализирам начертаната програма", каза новият шеф на парното. Георгиев ще работи по традиционната схема за намаляване на разходите и за правилно разпределение на паричните потоци. Как ще стане това, не бе конкретизирано, а "традиционната схема" от дълги години насам не дава каквито и да било конкретни резултати.

Мудната организация и бездействието на българската администрация затрудняват значително бизнеса и реализирането на нови проекти. От това се оплакаха от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) на пресконференция в четвъртък, съобщава СЕГА. Освен пречките пред инвеститорите напрежение се създава и за обикновените граждани. Според председателя на асоциацията Георги Шопов заради административните затруднения новите жилища в София са по-малко от необходимото. Този факт заедно със силното търсене води и до сключване на сделки на по-високи цени. Нелепи са и оправданията на администрацията за забавянето от тяхна страна. Обясненията били от типа "колежката е болна", казаха от асоциацията. В резултат нужните разрешения за започването и завършването на строежа се точат неоправдано във времето. Заради подобно безхаберие изграждането на една жилищна сграда от проекта до влизането на живеещите у нас отнемало по 5-10 години, докато в развитите страни този срок е около две-три години.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежко ПТП на Околовръстното – кола се заби в багер

Шофьор е тежко ранен при кошмарна катастрофа, станали призори на столичния Окововръстен път, преди изхода към бул. "България", съобщават очевидци на ПТП-то във Facebook групата "Катастрофи в София". По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост, твърдят че се е движила с 200 км/ч...

публикувано на 23.04.24 в 08:11

26-годишна жена е ранена с нож в жилището ѝ в София

26-годишна жена е била нападната с нож в жилището ѝ в София. Жената е обяснила пред пристигналите полицаи, че малко след 14 часа някой е позвънил на входната ѝ врата. Тя я отворила и видяла мъж с маска, който я намушкал с нож. Тепърва от МВР ще изясняват всички обстоятелства около случая, обясниха пред БНР от Столичната дирекция на вътрешните..

публикувано на 22.04.24 в 16:25

Премахват плочи с надписа от Паметника на Съветската армия

Областният управител на област София Вяра Тодева предприе действия по премахване на компрометираните облицовъчни плочи с надписа от Паметника на Съветската армия (ПСА). Действията по консервация на постамента на монумента в Княжеската градина са започнали предиобяд днес, съобщават от областната управа. На 9 април Върховният..

публикувано на 22.04.24 в 13:57
Снимки: Столична община

Ще станат ли пак недвижими културни ценности 17 сгради в централна София?

С писмо до министъра на културата и до директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) столичният кмет Васил Терзиев иска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в централната градска част на София. Те са били паметници на културата, но през различни периоди от време този статут на..

публикувано на 22.04.24 в 12:40

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 10:46

Временно спират водата в част от с. Герман

Във връзка с диагностика на уличен водопровод  в с. Герман, на 22 април  се налага спиране на водоподаването от  09.00 до 21.00 часа  на живеещите в района на в.з. Терасите. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа "Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на площада на в.з. Терасите...

публикувано на 22.04.24 в 07:06

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 14:04