Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Влаев: Художествените занаяти в България са оставени без сцена

Занаятчията е космос, който пази старите технологии и се опитва да ги адаптира днес

Снимка: pixabay.com
След като стъпихме върху чипровски килим, гравирахме върху метал и дърво, плетохме най-фина дантела възел по възел, търсихме „дишащо“ дърво за хубава лула и си вързахме цървулите, в последния работен ден от седмицата в „Радиоприемница“ решихме да научим какви са тънкостите в грънчарството и керамиката.

Наш гост бе председателят на Националната занаятчийска камара и зам. председател на РЗК – София Иван Влаев, с който продължихме разговора за тенденциите и предизвикателствата в развитието на занаятите у нас.

И въпреки цялата красота и колорит на традиционните български занаяти, по думите на Иван Влаев, браншът е разбит.

"Художествените занаяти са оставени на повечето места в големите градове в България без сцена. Артистите без сцена губят смисъла си от това, че съществуват. Все едно на актьорите да им бъдат взети театрите.
Изложенията и фестивалите на занаятите се оказват недостатъчна сцена", според Иван Влаев.

"Има един тип комерсиални сувенири и подаръци. Но има нещо, което се съхранява в България и то има съвсем друго послание и друга стойност.

Един занаятчия е един космос, защото той включва в себе си много познания за стари технологии, енциклопедични познания относно етноса, развитието на занаята във времето.

Един майстор медникар или сарач, бъчвар или керамик, съхранява традицията, пази старите технологии и се опитва да ги адаптира в днешно време."

Иван Влаев в студиото на Радио СофияИван Влаев ни разказа за пътуването си до Пекин, където има изградена държавна политика за съхранението на старите занаяти

"В България трябва да се стигне до това разбиране, нещата трябва да се преживеят, за да се случат. Ние още не сме осъзнали, че губим националната си идентичност по един или друг начин – полека, бавно и спокойно, но когато усетим тази загуба, може би ще е късно да възстановяваме.

Ние бяхме една от първите държави в Източна Европа, която имаше един прекрасен закон за занаятите, класифицирани в 9 групи - вътре бяха събрани стопанско значимите занаяти, сферата на услугите и художествените занаяти. През 2011 г. законът бе сринат, от 129 занаята останаха 56. Обезсмисли се съществуването на камарите, които се финансират от членски внос и други услуги, които извършват."  

Иван Влаев обясни, че всички тези занаятчии, които остават извън сферата на занаятите, могат много лесно да се реализират извън България, като майсторското свидетелство отговаря на всички държавни квалификационни рамки в Европа.

Сред едни от най-атрактивните занаяти са тези в сферата на услугите - фризьорството и ключарството.

Иван Влаев казва, че интересът към фолклора и ездитните спортове нараства, сарачите обаче изчезват.

„Винопроизводството се развива, бъчвари обаче няма.“

За грънчарството и надграждането към художествена керамика като занаят Иван Влаев обясни, че това е жива материя, която върви и съпътства времето, в което се развива.

"Стъпвайки на базите от едно време, ние сме си позволили да направим реплики на стари неща, които да звучат съвременно."

Според него, да за намериш  мястото си на пазара, трябва да покажеш кой си, да поднесеш послание и да бъдеш искрен към публиката си.

Стана ясно и че младите хора все повече се интересуват от грънчарство, макар че им е трудно да съберат материална база, когато от хоби пожелаят да се развиват професионално.

За победа Иван Влаев определя това, че занаятчиите у нас са успели да извоюват намаляване на самоучастието и самофинансирането що се отнася до еврофондовете и макар и трудно, е възможно да бъдат реализирани проекти по европрограми.

Целия разговор на Катя Василева с Иван Влаев - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във  Facebook


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34