Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Чувалчета и дрешки за недоносени бебета - дар за родители в тежък момент

Десислава Янкова
Снимка: Петя Зунгорлиева

Безспорно най-голямата радост е да поемеш на ръце новия живот. Да гушнеш детето, което сам си създал и чието бъдеще е изцяло твоя отговорност. Има едни родители обаче, които не могат да докоснат своите рожби. Позволено им е да ги виждат рядко. Времето им заедно е ограничено. Това са родителите на недоносените бебета. Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията броят им да се увеличава е в световен мащаб възходяща, а в България - всяко 10-то бебе е родено преди 37-та гестационна седмица. У нас се раждат над 6000 годишно. Тоест родителите, които не могат да прегърнат своите деца от първия им ден са много. И за жалост броят им се увеличава.

В "Моята история за доброто" ви срещнахме с една жена, която абсолютно безкористно помага на тези родители. Десислава Янкова вече 9 години прави дрешки за деца. От съвсем скоро подарява комплекти за изписване на всички родители и близки на недоносени бебета, които я потърсят.

За щастието на непознати за нея хора се грижи Десислава. През май миналата година тя дава началото на кампанията „Чувалче с кауза“, по време на която са дарени десетки бебешки чувалчета на родилни отделения из цялата страна. Чувалчетата са безопасна алтернатива на завивките, като освен удобство, гарантират правилна и равномерна температура на тялото на детето. Десислава и нейният съдружник планират безвъзмездно преоборудване на всички неонатологични отделения в страната. Посланиците на каузата се увеличават с всеки изминал ден. Благодарение и на тях броят на родителите, които получават подкрепа, се увеличават в цялата страна.

За да направиш някой щастлив в най-тежките му житейски моменти се изисква огромно сърце и много човечност. Десислава Янкова подарява подкрепа на семействата на недоносените деца на България. Подарява я като им дава безвъзмездно дрешки за бебенцата, които са по-малки от нормалното и обличането им освен чисто физическо е и психическо предизвикателство.

А приятелите са много. Хората, които разказват за инициативата на Деси, са много. Живеят в различни краища на страната и помагат на Деси и партньора й по добрини - Митко да достигнат до колкото се може повече родители на недоносени бебета. Страхотно е когато доброто е разпознато като такова. Много често подхождаме скептично към протегнатата ръка. Не вярваме, че някой ще ни помогне без да иска нищо в замяна. Деси обаче ни връща надеждата, че милосърдието все още съществува и можем да го открием в най-чистия му вид - всеки ден. Мечтае за доброто бъдеще на децата, и не само мечтае, но и вярва, че може да го промени.

Ако искаме децата ни да останат, да се развиват и градят бъдеще у нас, то трябва да ги подкрепяме при всяка крачка и всеки дъх. Особено, когато дъхът е поет преждевременно, подкрепата трябва да е още по-голяма. Подкрепа за Малките герои в борбата за живот. Все още темата "недоносени бебета" не се дискутира свободно и често родителите на недоносени новородени се оказват в ситуация, в която не знаят какво да очакват, какви са нуждите на детето им и към кого да се обърнат за подкрепа. Това е тема, която заслужава внимание, защото често малките усилия водят до големи чудеса! Точно такива, от които много деца имат нужда днес.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook