Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти правят кампания и обясняват:

Пиенето на алкохол от децата не се възспира със забрани, а с разговори

Снимка: predi18.org
Шест необикновени истории на актьори, спортисти и журналисти отбелязаха петата година от създаването на програмата Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми.

В темата за добрия живот на децата и отлагането на първата среща с алкохола се включиха учители, специалисти и родители, които споделиха опит от най-важните разговори, които трябва да бъдат проведени именно сега, на възрастта от 10-11 години.

Програмата за ранна превенция на употребата на алкохол от непълнолетни е инициирана от Спиритс България - с помощта на нетрадиционни родителски срещи, Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки напомня за доверието между деца, родители и учители и първия разговор по темата.

Българските тийнейджъри са на 21-во място от 27 държави по количество консумиран алкохол. Лошото е, че сме сред челните места по ранна употреба – коментира пред Радио София Ралица Скорчева - председател на Спиритс България. Например 34% от 13-годишните деца казват, че за пръв път са опитали алкохол на 11 години. – Очевидно сред тревогите на родителите на 11-годишните не е този проблем. А той е възможен, защото алкохолът е вкъщи, достъпен, в хладилника до млякото…

Понякога посягането към чашката с питието е синоним на порастването, което търсят и доказват подрастващите - допълва Яна Алексиева - психолог от Асоциация Родители.

Организаторите на срещите в бар са подготвили специални информационни материали, полезни за учители и родители (вижте ги тук). Разговори са проведени с над 2100 родители и с повече от 680 начални учители, с психолози.

Една от големите цели на кампанията е родителите да започнат да говорят с децата си на тези теми. Да не се демонизират алкохолните напитки и същевременно да се развенчае митът, че тези напитки ни правят по-готини…

Чуйте повече по темата в разговора на Роман Михайлов с Ралица Скорчева и Яна Алексиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето

Доклад със 150 идеи за успешна зелена трансформация на София и на останалите общини в България беше публикуван от Move.bg. “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” обхваща пет ключови направления за успешната зелена трансформация: -   Въвеждане на хоризонтален подход към климатичните политики на ниво местна власт -   Извършване..

публикувано на 23.04.24 в 10:24

Над 5300 души до момента са подписали петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"

Петицията на екологично сдружение "За Земята" - "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"  е подписана от над 5300 души до момента.  Документът съдържа шест символни искания, сред които такива за изграждане и свързване в смислена мрежа на велосипедни алеи, велосипедни ленти и успокоени зони, съгласно утвърдените нормативни изисквания и..

публикувано на 23.04.24 в 09:53

Отново дъжд, със значителни количества на места в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни, съобщиха от НИХМ. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София..

публикувано на 23.04.24 в 07:35
Ротацията във властта не се осъществи, но някои предричат нова сглобка.

"Форум", 22.04.24: Ще има ли второ издание на сглобката?

Тази предпразнична седмица (преди кратка предизборна ваканция) форматът на предаването ще бъде малко по-нестандартен за "Форум". Познатите от предишни коментари  доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации, и журналистът Иво Божков ( ►) този път се спират на следните явления и процеси от последните дни и седмици:..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 22.04.24 в 18:55

Д-р Веселин Василев: Космосът е с потенциал за всички професии и двигател за развитие на новости

Симбиозата между бизнеса и технологичния сектор ще обсъдят водещи мениджъри и експерти, авторитет, предприемачи и инвеститори на форума  Technovation 2024 , който ще се проведе в София на 23 април . Сред въпросите, които ще бъдат дискутирани , са: Как технологиите подпомагат иновационния потенциал на компаниите?; Кои решения..

публикувано на 22.04.24 в 18:48