Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Св. Александър Невски" - едно свято място

В "София - опознай непознатото ви" разкрихме някои от тайните, дълбоко скрити зад вратите на храм паметник "Св. Александър Невски". Патрон на църквата е руския княз Александър, за който историята разказва, че е провъзгласен за светец след победосната битка при река Нева, където войската му разгромява шведско и германско нашествие по руските земи. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българия народ към Русия в лицето на Царя Освободител.

Най-високата точка на катедралата е камбанарията с кръста, която се извисява на 53 метра. Тя приютява 12 камбани, излети и донесени от Москва. Най-голямата от тях тежи близо 12 тона, а най-малката - 10 kg, като общото тегло на всичките е 23 тона. За всичко това отговаря една близо 90-годишна жена, която в продължение на 33 години бие празничните камбани на храма. В началото била помощник, после продължила самостоятелно, но не сама, защото камбаните са 12 и за долните трябвало да има още двама, за да се получи цялата мелодия. Жената, даваща живот на камбаните, се казва Мария Зъбова и тя просто живее с духа на святото място. Там среща любовта на живота си, в църковния хор, там е и любимото и работно място. Тя разказва, че за нея вярата е всичко и намира сили в църковната музика и камбанния звън.

Кога обаче е построен великият български храм и кой проектира неговата величественост? За това ни разказва отец Антоний, свещеник в църквата, който ни разведе из вътрешността на църквата,  показа ни орнаментиката и ни припомни кога са били позлатени куполите и от какво се нуждае храмът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разследването на разрушения мост в Балтимор може да отнеме 2 години

Водеща тема тази седмица в Съединените щати е  пропадналият мост в Балтимор след като товарен кораб се удари в него.  Шест души се смятат за загинали. Срутването на моста Франсис Скот Кий вероятно ще окаже влияние не само на хилядите използвали го за придвижване, но и на доставки в цялата страна. На мястото работа започват хиляди..

публикувано на 29.03.24 в 16:54

Какво е книгата "Без мен" на Стефан Иванов и има ли нужда от нови издателства у нас

След почти десетгодишна пауза от издаването на книги с поезия, Стефан Иванов издава книгата си "Без мен", но тя не съдържа само стихове. "Последната ми книга беше "Навътре" от 2014 година. През това време се занимавах с какво ли не - с представления, турнета, литературни формати "Актьори срещу поети", с Радичков, Достоевски, с визуални..

публикувано на 29.03.24 в 16:39

Саморегистрираните хазартно зависими вече са близо 36 000

Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване в  регистъра на уязвимите лица само от началото на март до момента, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега..

публикувано на 29.03.24 в 16:27
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Атентатът в "Крокус" край Москва ще се използва за провоенен импулс в страната

Въпреки неизвестните около атентата в "Крокус сити хол" край Москва, ясно е, че извършителите са от активното в Русия крило на "Ислямска държава" (ИД). Разликата в приемане на фактите е в това, че в Русия проблемите на сигурността се пречупват през войната . Независимо от липсата на доказателства, версията на властите е, че няма начин..

публикувано на 29.03.24 в 15:26

Кое е доброто изкуство?

Какви са кражбите в изкуството и каква е ролята на AI? По темата говориха художникът Иван Мудов и неговата кураторка Бояна Джикова.Мудов отбеляза, че изкуственият интелект е "софтуер за кражба" и проблемът при него е, че не може да създаде контекст. Той може да събере различни парчета, да ги сглоби, но те "седят така празни в нищото". По думите им..

публикувано на 29.03.24 в 14:50
JazzBoree

Новата етно джаз група JazzBoree представи дебютна песен в стиловете джаз и фолклор

Народната певица Савина Пламенова стои зад най-новия eтно джаз проект, наречен JazzBoree. Част от тях са Борис Петков – клавишни, Андрей Велков – ударни и Ралица Тонева – саксофон и вокал, заедно със Савина, която "владее фолклорното пеене и микрофонната техника", както шеговито се представи самата тя.  Групата се занимава с модернизиране..

публикувано на 29.03.24 в 14:45

Лицата на фантастиката

Интересни факти за научната фантастика и фантазията разказа Жоро Пенчев. Той е редактор на едно от най-големите онлайн списания за фантастика у нас. Къде се намираме днес между фантастиката и фантазията? "Фантастиката има доста лица и ние я намираме навсякъде в света, в живота, в комуникацията помежду си. Тя има едно доста важно призвание -..

публикувано на 29.03.24 в 13:19