Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Буюк джамия - дом на Националния археологически музей

7
Снимка: Уикипедия

Най-старата запазена сграда в София е Буюк джамия или в превод Голямата джамия.  По данни от писмените извори се приема, че се е наричала Коджа Махмуд паша джамиси т.е. Джамията на великия Махмуд паша. Самият Махмуд паша е роден в Крушевац, Сърбия в началото на XV в. Майка му е сръбска благородничка, а баща му - един от потомците на династията на Ангелите, последните християнски владетели на Тесалия. Вероятно още като момче попада в турски плен. Ранните си години прекарва в двора на султан Мурад II в Одрин, където забелязват качествата му и  получава солидно за времето си образование. Успешната му кариера започва в София, като става един от великте везири на султан Мехмед II Завоевателя. Именно тук той строи своята Голяма джамия.

И както е било обичай за османското строителство, около джамията е имало и други сгради, които са оставили своя отпечатък в годините. Така през XVII в. махалата около джамията продължавала да носи неговото име, а  в края на XIX в. дори днешната улица "Леге" се е наричала Буюк джамиси сокаги.

В наши дни сградата на джамията вече е дом на Националния археологически институт с музей при БАН. Музеят разполага с 5 действащи изложбени зали, централната зала която обхваща главната сграда на джамията, в източната си част са 2 зали посветени на праисторията и тракийските съкровища в зала "Трезор". На втория етаж са залите свързани с паметниците от средновековната българска държава и временни експозиции.

Повече за историята на сградата и какво може да видим в музея в наши дни? За това ни разказва Камен Бояджиев, гл. ас. в отдел "Експозиции".Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"От Чамкория до Боровец" - историята на един курорт до ерата "Балкантурист"

Самоковката Невена Митрева е съавтор на книгата "От Чамкория до Боровец" - един пътеводител в историята на популярния ни зимен курорт, основан на работата с 13 документални архива. Книгата съдържа над 650 илюстрации - снимки, пощенски картички, откъси от пътеводители. През 2019 година се навършват точно 120 години от утвърждаването на курорта с..

публикувано на 18.03.19 в 18:30

Не се очаква втори пик на грипа, но вирусите циркулират без почивен ден

Пикът на грипа тази зима отмина, но циркулацията на вируси продължава. Все още има хора, които се възстановяват от последствията или усложненията. Това сигурно ще ги накара да се замислят за цената, която са платили, не само буквално, но и във вид на нерви, пропуснати преживявания със семейството или загуби от служебни отсъствия. И сигурно ще се..

публикувано на 18.03.19 в 17:43

Ученици от четири столични училища ще обсъждат какви са професиите на бъдещето

Проведе се първата среща по проекта „София и Европа за младите - 3D - демокрация, диалог и дебат“, който цели да запознае младите хора с правата и задълженията им като европейски граждани и възможностите за достъп до информация чрез използване на новите технологии. Ученици от четири столични училища в район „Възраждане“ ще обсъждат какви са..

публикувано на 18.03.19 в 16:47
Шофьори и ватмани от градския транспорт протестират пред Столична община.

Подготвят програма за увеличение на заплатите в градския транспорт с по 10 % на година

Заради недостига на кадри в градския транспорт в София, в срок до месец ще бъде изработена тригодишна програма за увеличение на заплатите с по 10 % на година. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при участието си в XVIII Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици. Идеята за програмата е на синдикатите от..

публикувано на 18.03.19 в 15:10

Постът е внимание, будност, разсъдителност, динамика и свобода

Започва минисериалът на Радиоприемница , посветен на х раненето като начин на живот в различни религии, култури и общности. Днес сме поканили доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски") , магистър Теодор Аврамов и студента Румил Георгиев , с които разговаряме за храната като пречистване в..

публикувано на 18.03.19 в 15:02
Столина Добрева

Столина Добрева: Завръща се престижът на музикалното училище

Ето как започна пътуващото ни "Радиокафе", което гостува на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София - с разговор с дамата, която ръководи училището втора поредна година. Името й е Столина Добрева , китаристка е, завършила е същото това музикално училище и "след едно кратко прекъсване от 6 години, за да завърша висшето си образование в..

публикувано на 18.03.19 в 14:42

Добрата и лошата страна на... детската градина

Какво не харесват децата в ДЕТСКАТА ГРАДИНА Това попитахме тази седмица малките ни приятели от 29-а детска градина „Слънце“. Не е голяма изненада, че най-омразното им занимание е следобедният сън, вместо да си играят навън, дори да е студено. Повечето възрастни също са имали проблеми с някоя от манджите в детската градина, е това не се..

публикувано на 18.03.19 в 14:38