Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Буюк джамия - дом на Националния археологически музей

7
Снимка: Уикипедия

Най-старата запазена сграда в София е Буюк джамия или в превод Голямата джамия.  По данни от писмените извори се приема, че се е наричала Коджа Махмуд паша джамиси т.е. Джамията на великия Махмуд паша. Самият Махмуд паша е роден в Крушевац, Сърбия в началото на XV в. Майка му е сръбска благородничка, а баща му - един от потомците на династията на Ангелите, последните християнски владетели на Тесалия. Вероятно още като момче попада в турски плен. Ранните си години прекарва в двора на султан Мурад II в Одрин, където забелязват качествата му и  получава солидно за времето си образование. Успешната му кариера започва в София, като става един от великте везири на султан Мехмед II Завоевателя. Именно тук той строи своята Голяма джамия.

И както е било обичай за османското строителство, около джамията е имало и други сгради, които са оставили своя отпечатък в годините. Така през XVII в. махалата около джамията продължавала да носи неговото име, а  в края на XIX в. дори днешната улица "Леге" се е наричала Буюк джамиси сокаги.

В наши дни сградата на джамията вече е дом на Националния археологически институт с музей при БАН. Музеят разполага с 5 действащи изложбени зали, централната зала която обхваща главната сграда на джамията, в източната си част са 2 зали посветени на праисторията и тракийските съкровища в зала "Трезор". На втория етаж са залите свързани с паметниците от средновековната българска държава и временни експозиции.

Повече за историята на сградата и какво може да видим в музея в наши дни? За това ни разказва Камен Бояджиев, гл. ас. в отдел "Експозиции".Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12. Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми. Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в..

публикувано на 24.05.19 в 12:50

Образователна платформа насърчава детското четене с онлайн игра

Образователната онлайн платформата "Книговище", насочена към насърчаване на детското четене, организира двадесет и четири часово състезание по четене с разбиране . В сайта, който от днес тръгва към всички български училища, регистрация вече имат близо 2000 деца, които попълват въпросници по прочетени от тях книги. От тях са избрани 24..

публикувано на 24.05.19 в 12:45

Кои са любимите български книги на столичани

На днешния светъл празник, когато честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, репортерът на Радио София Луиза Лазарова се разходи из софийските улици и попита столичани за техните любими произведения от български автори. Какви са техните отговори и кои стихотворения и песни помнят наизуст - чуйте в звуковия файл...

публикувано на 24.05.19 в 11:54