Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Бойка, Сирма, Бояна, Рада, Кера - амазонките, които поведоха чети

Барелеф със Сирма войвода и четата ѝ, част от скулпторите с лъвове в Скопие
Снимка: bg.wikipedia.org
Тази седмица в „Радиоприемница“ обсъждаме въпроси, които се свързват с жените в нашето общество. Стартираме урок по родолюбие, в който на преден план ще излязат жените - героини в нашата история, а акцентът е върху тези славни дами, които са се жертвали за свобода ни. Това са жени, чиито имена застават редом до гордите имена на мъжете в нашата история.

Темата е поглед към вчерашния национален празник и към 8-ми март - денят, който тържествува заради една от големите спечелени битки на жените.

Историческата обиколка из документалистиката в „Радиоприемница“ направихме с Катя Зографова - българска литературна историчка, литературоведка и писателка, директор на Музея на Никола Вапцаров в София и автор на книги за жените в българската история.

Нейният разказ за жените - героини започва от 16-ти век. Той е за жените - амазонки, каквито всъщност са съществували в народния епос и съвсем не са мит. Историческото знание е възпяло над 50 жени- войводи, някои от тях дори са били начело на мъже. 

През 16-ти век се знае само за една жена – Гуга войвода. През 18-ти век, обаче, са съхранени и стигнали до нас около 50 имена на жени войводи. Повечето от тях са на ръба на легендарното, песенното и реалната историческа информация за тях, но имената на Бойка войвода, Сирма, Боряна, Рада, са възпети и очевидно те са съществували - ако не 50, то поне значим брой жени, които наистина са били редом до мъжете,разказва Катя Зографова.

Сирма войвода

Тя допълва, че Сирма войвода е една реално съществуваща българка. С нея се е срещнал Димитър Миладинов, а в допълнението на неговия знаменит сборник с български народни песни е разказана нейната биография.

Тя е била войвода на голяма чета. В ранните векове – 16-ти, 18-ти и дори 19-ти век, тези силни жени не са разкривали своята женска идентичност, а са се преобличали като мъже и са режели косите си. Сирма войвода е разкрита, когато е ранена и въпреки настъпилата суматоха и гнева на момчетата, които тя е водела, тя запазва своите водещи позиции, след като обявява състезание по стрелба.

В Странджа, по време на кърджалийските погроми, излиза Кера войвода, която събира жени вдовици и прави едно истинско амазонско формирование. Тези жени в четата също се отказват от женските черти.

Кера, обаче, се влюбила в дюлгерин от Лозенград, предала воеводството на Рада байрактарка и скочила от една скала, защото се считала за грешна и виновна, че е проявила женски качества.

"Ние не трябва да мислим за тези жени като за мъже, а да видим каква жестока драма са преживявали те, за да се откажат или не от женската си същност и до какво води това – до тяхната гибел, до огромен риск за живота, ако те бъдат жени", казва Катя Зографова.  

Какво още разказа Катя Зографова пред Добрина Добрева - чуйте в звуковия файл. 

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Снежина Михайлова

Доц. д-р Снежина Михайлова: Безразборният прием на имуностимуланти може да отключи автоимунно заболяване

В разгара на лятото, в сезона, в който всъщност трябва да се подготвим за есенно-зимния период в "Часът на здравето" обръщаме внимание на имунитета. Въпрос, който вълнува хората, които често боледуват, и най-вече родителите на деца с чести инфекции. Много от родителите обмислят профилактичен прием на различни медикаменти, имуностимуланти или..

публикувано на 18.08.19 в 12:25

Повече от 210 ценни находки на Перперикон за този сезон

Над 210 са ценните находки, открити до момента, от настоящия археологически сезон на Перперикон. Сред тях са кръстове, накити, монети, каменна пластика и други. До края на теренните проучвания ръководителят на разпоките проф.Николай Овчаров очаква още уникални артефакти. В момента екипът изследва средновековните пластове на скалния град. Вече..

публикувано на 17.08.19 в 11:05

Графа прави трансгранична музика

За трета поредна година One Love Tour събира на една сцена едни от най-популярните български и македонски изпълнители от различни стилове, като този път се набляга на дуетите между артистите от двете страни.Фестивалът е част от “Strumica Open Festival”. Владимир Ампов - Графа, участва за втора поредна година в One Love Tour и смята, че има..

публикувано на 16.08.19 в 18:27

Дизайн в "КвАРТал"-а

Утре е краят на поредицата от съботи, в която столични улици, се освобождават от автомобилно движение и се превръщат в споделени пространства за обмен на изкуство и дискусия за развитието на градската среда. Инициативата, която се провежда през цялото лято, е част от проекта „КвАРТал“ на Арт фондация „ДОМА“. Негова основна цел е да се обособи..

публикувано на 16.08.19 в 16:55

Ела на "Боса разходка" в Южния парк

Тази неделя, от 10.00 ч., в Южния парк в София ще се проведе “Боса разходка” - специално събитие , което е част от кампанията за превенция на разширените вени и хронична венозна болест „Вземи краката си в ръце“. Организатор на инициативата е Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. В рамките на събитието ще се..

публикувано на 16.08.19 в 16:30

Фотография за деца - градски образи

С популяризирането на влоговете в интернет, все повече деца мечтаят да могат да снимат и да правят клипове, за да дават форма на проблемите, които ги вълнуват ежедневно. Освен към смартфоните, най-малките проявяват интерес и към по-сложните технологии като фотоапаратите. За това на помощ идват организаторите на открития урок: "Фотография за деца -..

публикувано на 16.08.19 в 16:21

Слаткаристика празнува рождения си ден на One Love Tour в Струмица

Марко Маринкович - Слаткаристика , се оказа най-щастливият човек на българо-македонския концерт в Струмица, част от One Love Tour. Той отбеляза на сцената своя рожден ден, заедно с най-популярните изпълнители на България и Република Северна Македония.  Култовата хип- хоп звезда на Балканите не скри емоцията си: Човек трудно може да опише какво..

публикувано на 16.08.19 в 16:12