Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Щастието да си в полза на другия

Днес ще ви разкажем за една сбъдната мечта. Мечта по неволя, която помага на десетки хора с физически проблеми. Албена Алексиева губи зрението си, когато е на 13 години след прекаран остър вирусен менингит. Животът й така се развива, че години по-късно основава първата и единствена у нас фондация, която обучава кучета водачи за незрящи.

Албена основава фондация „Очи на 4 лапи“. За близо 15 години чрез дейността си фондацията е помогнала на десетки хора с различни проблеми. За този период от време близо 70 кучета водачи са влезли в семействата на нуждаещите се и са преобърнали изцяло съществуването им. Първите опити да се обучават кучета водачи започват в края на XVIII век в клиника за незрящи в Париж. Снимка

Най-модерната история на тези кучета обаче започва в края на Първата световна война, когато немски лекар се заема да обучава четириноги, които да помагат на войници, загубили зрението си на фронта. Кучето водач е независимостта на незрящия човек. То дава увереност на незрящия, спокойствие и сигурност, че няма да се нарани, че може да излезе сам, без да разчита на друг човек. Дава му вяра, че е способен да води пълноценен живот, въпреки физическата ограниченост, с която, за жалост, няма как да се справи.

Мартина Маринова 15 години вече отговаря за обучението на кучетата. Посвещава им цялото си време. Превръща ги във водачи, кучета асистенти и истински приятели на незрящите. Връзката между човека и кучето се изгражда на основата на партньорството. Стопанинът не е господар, а другар на кучето, което пък го прави пълноценен човек.

Кучетата водачи променят битието не само на ползвателите, но и на обучителите им. През живота на Мартина Маринова са преминали десетки четириноги. Всяко едно е оставило трайна следа в съзнанието ѝ.

Грижата за кучето водач започва още от първата година, когато най-важно е обучението му. Това е и времето, в което можем да пуснем в дома си щастието, което носи всяко бебе. Щастие, което всеки ден преживява Мартина.

Да мечтаеш за другите - това е благородство! Благородство, което малцина притежават, но имат ли го, с него могат да променят съдби.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дърво с гниещи плодове противопостави съседи в "Овча купел"

Как може да бъде отсечено едно дърво в София? Повод за темата ни във "Вашия глас" е сигналът на Елена Бончева от кв. "Овча купел" по повод искането на нейни съседи от бл. 504 за отсичане на дърво, чийто паднали плодове миришат лошо. Силвана Митева , еколог в район "Овча купел", обясни пред Радио София, че подобен вид действие попада в обсега на..

публикувано на 19.09.19 в 18:42

„Калин и отборът на затвора“ за борбата срещу системата

Филмът „Калин и отборът на затвора“ на режисьора Петко Гюлчев, можете да гледате от 17.00 часа на 21 септември в Дома на киното и в 20.00 ч. на 22 септември в кино „Култура“. Кинотворбата е за усилията на един мъж да преодолее ценностната система, оказваща негативно влияние върху отхвърлените от обществото. Действието се развива в затвора в Казичене...

публикувано на 19.09.19 в 16:59

Седмото издание на Фестивал на ресторантите провокира с нови вкусове и менюта

Най-успешният български Фестивал на ресторантите Sofia Restaurant Week за първи път излиза извън пределите на столицата, за да предложи на любителите на качествените ресторанти кулинарно преживяване на три различни места в България. Седмото издание на фестивала се завръща за новото си есенно издание с още по-интересни предложения в 26 заведения..

обновено на 19.09.19 в 16:47
Г-н Мануел Корчек

Посланикът на Словакия Мануел Корчек: София е красив град, атмосферата е доста нашенска

Днес Словакия отпразнува националния си празник с голям прием в посолството, на който присъстваха дипломати, министри и други официални лице. Преди това посланикът на Словакия Мануел Корчек даде специално интервю за Радио София . „Празнуваме приемането на Конституцията на словашката република, която е основен закон за независима и самостоятелна..

публикувано на 19.09.19 в 16:46

Гинеколози преглеждат безплатно за месец в АГ болница "Света София"

Първа специализирана АГ болница „Света София“ (бившата "Тина Киркова") откри едномесечна кампания за безплатни прегледи на жени с ендометриоза и поликистозен овариален синдром . Инициативата се провежда под егидата на Столичната община по повод Деня на София - 17 септември. До 17 октомври желаещите могат да се възползват от..

публикувано на 19.09.19 в 16:35

По софийските улици през очите на писателите

Фокусът в предаването “Радиоприемница” в днешното предаване е насочен към София и литературното ѝ лице през литературните маршрути. Гости са писателите Тодора Радева и Ангел Игов. Писателят Ангел Игов до момента е познат с преводите си от английски език, както и с книгите си “Кротките” и “Фини прахови частици”. Писателите създават най-плътните и..

публикувано на 19.09.19 в 15:36

“Графити тур” - когато изкуството помага на туризма

Дали графитите са изкуство е една от вечните теми още от първите им появи през 60-те и 70-те години на XX век. През 80-те те дори са обявени за забранени. Същото се случва малко-по-късно и в Европа. “Графитите са форма на изява, която е публична, така че сама по себе си е изкуство, дори едно от най-свободните типове изкуство, защото не е ограничено от..

публикувано на 19.09.19 в 15:35