Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Кацарова: Мъжете и жените сме като скачени съдове, да не бъдем в конфликт, а да се допълваме

Когато повече мъже и момчета заговорят за насилието над жени и момичета, тогава можем да говорим за напредък в равнопоставеността на половете, смята правозащитничката

| обновено на 05.03.19 в 17:14
Мариана Кацарова в Украйна, на поредната мисия на ООН
Снимка: Личен архив


В седмицата на жените ви срещаме с Мариана Кацарова - правозащитник, журналист, един от водещите световни експерти по правата на човека. Работила е за „Амнести интернешънъл“ в Лондон, за Адвокатския комитет по правата на човека в Ню Йорк, за Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, била е съветник на Върховния комисар на ООН по правата на човека в Женева, а по време на войната в Източна Украйна е в Донецк, където две години лично води наблюдателната мисия на ООН. За нейния принос в освобождаването на повече от 150 души от плен, през 2014 г. е отличена от Украинската православна църква с ордена "Света Варвара" - най-високото отличие давано на жени в православието. През 2006 г. в Лондон основава международната правозащитна организация RAW in WAR (Reach Аll Women in War - „Да достигнем до всяка жена във война“), която всяка година връчва световната награда „Анна Политковская“ на жени с принос за защита правата на човека по време на военни конфликти.  


За да се почувства успяла, на една жена и е нужно същото, което и на всеки мъж - първо, да е здрава и второ - да се събужда и да си ляга с усещането, че онова, което прави, е полезно, че то е допринесло за някого, за нещо - заяви пред Радио София Мариана Кацарова в телефонна връзка от Лондон. - Лично за мен успехът е нещо, което се измерва, ако щете с десетте божи заповеди - да си спокоен за нещата, които правиш, всички около теб да са радостни или да минават през трудностите по-леко, благодарение и на теб.

По темата вече има множество изследвания, чрез които учените доказват, че една част от човечеството няма усещането за морален коректив. И най-интересното е, че много от тези хора стават президенти, оглавяват влиятелни и мощни компании. Т.е. разбирането е, че ако нямаш съвест, вървиш напред, изкачваш се по стълбицата на един измислен успех, дефиниран от това - да си начело, силово да оглавиш нещо и също така силово да наложиш своите правила, като от това спечелиш много пари. Чисто научно вече се доказва, че хора, родени без чувство за съвест, успяват да "издрапат" нагоре по стълбицата и да станат много успешни. И именно това в нашия свят започва да се възприема като пример за успех! За мен то не е! И се надявам, че много хора, които ни четат и слушат в момента, мислят като мен.  

- Как се устоява в сблъска с човешката беда, човешката трагедия, с войната и нейното безсмислие?
- Много е тежко. Трудно съм ги преживяла. Продължавам да нося тези истории и усещането за знанието колко ужасна може да бъде човешката природа. Формите на насилие по време на война са десетки пъти по-страшни, защото на война всичко е позволено, въпреки международните конвенции и правила. Никой не търси отговорност за онова, което мъжете с пушки правят - от сексуални посегателства до опожаряване на домове, села и граждански обекти. Ужасява ме тази част от човешката природа, която може да бъде толкова изобретателна в начините, чрез които може да унищожи някого. В същото време винаги в тези военни конфликти съм виждала и другата страна на тази природа - едни изключително ярки проявления на хуманност, на помощ, на геройство. Това беше и смисълът да основа асоциацията RAW in WAR в Лондон - „Да достигнем до всяка жена във война“. Затова даваме и наградата на името на Анна Политковская - моя лична приятелка, загинала заради своите убеждения и в отстояване на истината за войната в Чечения. Присъждаме наградата на жени, които помагат на жертвите на войни и други въоръжени конфликти, всеки в полето на своята дейност - журналисти, лекари, политици и т.н.

- От опита ви в горещите точки на света и от срещата ви с тези жени, можете ли да кажете, че именно жените са по-силният пол - твърдение, което отстояват не само жени?
- Трябва да престанем да употребяваме военни термини, когато говорим за половете. Не става дума за сила и слабост, не става дума за битка или за въоръжен конфликт между половете. Мъжете и жените просто трябва да имат равни права и да живеят в хармония. Нещо повече - мъжете и жените имаме нужда едни от други. Ние сме като скачени съдове, които не могат да бъдат в конфликт, а само можем да се допълваме. И аз си мечтая за това повече мъже да се изправят и да говорят в защита правата на жените, повече мъже и момчета да се изправят и да говорят за това, че трябва да спре насилието над жени и момичета. И мисля, че тогава - когато мъжете заговорят и когато мъжете станат абсолютно нетърпими към това, че има неравнопоставеност или насилие над жените, тогава ще имаме напредък.

- Определението "успешна жена" е с различна смислова натовареност, както вече установихме. Бихте ли посочили вашият пример за успяла българка?
- Аз отдавна искам да се запозная с една жена, която за мен е изключителен пример на успяла жена в мисията си, при това - заплатила жестоко за своя успех. Това е Костадинка Кунева, в момента - един от депутатите на Гърция в Европейския парламент. Костадинка е българка от Силистра, с висше образование, но остава самотна майка. В един момент детето ѝ има нужда от скъпоструваща сърдечна операция и тя заминава на гурбет в южната ни съседка. Става чистачка в метрото в Атина, а малко след това - и председател на профсъюза на чистачите в гръцката столица. И тогава, през 2008 година двама мъже я заливат с киселина. Костадинка Кунева преживява около 40 операции, засегнато е зрението ѝ, лицето ѝ, вътрешни органи. Разбирайки за всичко това, в Гърция става своеобразна мини революция. Студенти от Атина се надигат в защита на българката и нейните синдикални искания за чистачките. През 2014 година Костадинка Кунева става евродепутат от Гърция, където и до ден днешен отстоява правата на най-онеправданите и най-ниско квалифицираните работници. Ето това за мен е една от най-успелите българки. И за нея трябва да се говори... 

Чуйте разговора на Красимир Мартинов с Мариана Кацарова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"60 от сърце" - безплатни театрални представления за деца и уязвими групи

Режисьорът Олег Степанов, продуцентът Траян Велев и актрисата Десислава Моралес са екипът, който стои зад множество инициативи, за които разказаха при своето гостуване в предаването "Добър вечер, София". Първият спектакъл разработен от тях е "Островът на съкровищата". Идеята за създаването на детско представление идва от Олег Степанов,..

публикувано на 25.04.24 в 13:50

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Откриват с изложба обновения Клуб на фоторепортера в подлеза под Ларгото

Клубът на фоторепортера отново отваря врати в подлеза под Ларгото. След обновяването, в него ще бъдат представени фотографии на изявени български и чуждестранни фоторепортери от национални медии. Те ще покажат най-силните си кадри от България и света. На 14 май ще бъде открита изложбата “Фотожурналистиката е жива“, която показва състоянието на..

публикувано на 25.04.24 в 12:25

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:16