Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеалната майка - класическа домакиня с перфектна кариера

От съвременните жени се иска да са красиви, добри майки, перфектни домакини, които работят и никой не иска да им помага

Тази седмица предаването “Радиоприемница” е посветено на женските въпроси, защото през тези седем дни всичко покрай нас е една голяма мартенска осмица - цветя, подаръци, награди, тържества и усмихнати жени. Истинската причина за 8 март е една спечелена женска битка.

Днес предаването е посветено на майките - всички онези жени, които може би дори и в момента си задават въпроси, свързани с тяхното присъствие или отсъствие в обществото в най-смисленото им качество.

От жените се очаква да могат да правят много неща едновременно  - да гледат дете, да поддържат дома си, в същото време да не спират развитието на кариерата си и да изглеждат добре, което за мен е невъзможно, тъй като бременността е един тежък период, а самото майчинство изисква изцялото себеотдаване, грижи и безсънни нощи, казва Биляна Лавчева от фондация “Аме” и допълва, че след като е станала майка на нея вече са гледали като на съвсем различна категория човек. Никой не те обижда. Всички ти казват: “Гледай си детето”, но и никой не ми звъни да ме попита за консултация. Оставам в една трета глуха, въпреки че аз все още съм адвокат, все още мога да консултирам, но вече ролята ми е по-различна.

Напоследък все повече се говори за демографската криза в България. В един такъв контекст най-често жените започват отново от консервативни позиции да бъдат обвинявани за демографската криза, а не икономическата система или социалното подпомагане, не влошаването на публичните услуги, допълни социологът Леа Вайсова от групата “Лев фем”, която е и преподавател в Софийския университет.

Ако искаме традиционно християнско семейство, където жената е подчинена в класическия смисъл на това да си гледа домакинството, децата и мъжа, то тогава мъжът трябва да може да издържа нея и децата.
Според проучване у нас, 75% от българите смятат, че мъжът трябва да издържа семейството си, т.е. ако много български граждани смятат, че ролята на жената е да си седи в дома, това не върви с някаква мъжка привилегия, напротив точно обратното.

Леа Вайсова даде и друг пример с исканията на бизнеса да бъде намалено майчинството на българката, за да се върне по-бързо на работа, т.е. тя е необходима за работа, но се омаловажава трудът ѝ, защото общественото мнение е, че не там им е мястото на жените, а в домакинството.

Биляна Лавчева заяви, че за работодателите все още е проблем жената, която иска да има деца или тази, която вече има една дете и иска да има второ, защото за тях това е почти сигурно, че жената няма да ходи на работа. Затова се толерират мъже за повечето позиции”.
Адвокатката дори посочи примери от големи компании, които принуждават служителките си да подписват декларации, че няма да забременяват в следващите 5-10 години и ако това все пак стане, дължат обезщетения. Това води до обезценяване на труда на жените води и до понижената им самооценка.  

В момента за решаването на проблемите, свързани с равенството на жените, се занимават основно неправителствените организации. Ако става дума за държавата, то тя може да помага през социалното подпомагане. В момента жената, когато роди е силно зависима от семейството си, защото няма адекватно социално подпомагане и публични услуги, които да ѝ помагат, например безплатна детска градина или ясла, достатъчно високи майчински или безплатна детска кухня, намаления за децата до определена възраст.

Не е вярно, че жените не са толкова борбени или че не вървят толкова напред, колкото мъжете и в исторически план има много примери за борбени жени, но държавата трябва да прави повече за майките си, категорична е Биляна Лавчева.
“Лев фем” вече са излезли с искания за безплатни ясли и детски градини и в момента в 12 общини това вече е въведено. Това е важно за жените, за да имат те повече свобода. Леа Вайсова заяви, че е дошло време жените отново да се обърнат към феминизма, защото непрекъснат губят от правата си и неща, които доскоро са ни изглеждали абсурдни като забрана за аборти и плащане на ергенски данък, отново са на дневен ред.

Преди всичко обаче е важно жените да бъдат солидарни една към друга, защото заедно могат да постигнат целите си, както много пъти досега се е случвало.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Район Кремиковци

Планираните ремонти в район "Кремиковци" вече започват

Планираното за район "Кремиковци" започна да се случва. Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за ремонт на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и кв. "Кремиковци". Вече се санира читалището в гр. Бухово. Ремонтират се тротоари, възстановяват се детски площадки - там, за където има средства. Предвижда се асфалтиране на улиците, по..

публикувано на 24.04.24 в 09:39
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Никола Бобоков (в средата) с Деси и Крис

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00