Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Мариана Кацарова: Мечтая повече мъже да говорят срещу насилието над жени

За поредна година в България и по света се реализира кампанията "Един милиард се изправят", насочена към борбатата срещу насилието над жени. Тя е свързана с писателката Ева Енслър, написала известната и награждавана пиеса "Монолози за вагината". Журналистът и правозащитник Мариана Кацарова е инициатор на кампанията в България.

Световната статистика, която е валидна и за България и Европа, е много показателна - една от три жени в живота си става жертва на насилие. Това всъщност са 1 милиард жени на нашата планета, изтъкна Кацарова пред Радио София:

Аз вярвам, че ние трябва да говорим, да търсим истината, да я казваме и по този начин да заставяме онези, които имат власт, да направят необходимото, за да се спре това насилие. Затова когато правим кампании, ние говорим на онези, които имат власт. А също така и за десетките или стотици хиляди жертви на насилие, които обикновено стоят в една изолация. Когато това става публично достояние, тези жени, преживяващи насилие, знаят, че не са сами. Знаят, че има хора по света, които мислят за това как да се спре насилието.

Мариана Кацарова добави, че мечтае повече мъже и момчета да се изправят и да говорят за защита на правата на жените, за спиране на насилието над жени и момичета, защото само тогава може да бъде постигнат истински успех в тази кампания.