Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Деца помагат на деца с #steniskanabala

През 2013 г. цял випуск абитуриенти от Пирот отиде на бала с тениска вместо с рокля или костюм и дари спестените пари на деца в неравностойно положение. Година по-късно същото направиха и български деца с помощта на “Мото-Пфое”. Фирмата превърна примерът на учениците от Пирот в програмата #steniskanabala и чрез нея започна да осигурява стипендии за по-нататъшното образование във ВУЗ на абитуриенти сираци.

Образованието и в миналото, и днес е престиж. Някои го приемат като даденост, други го получават с кански усилия. Има обаче деца, за които обучението в университет е мечта - трудно постижима и силно бленувана. Такава е, защото няма кой да ги подкрепи по пътя на осъществяването. СнимкаТова са децата сираци или тези от социално слаби семейства.
 
Подкрепа тези деца започват да получават преди 20 години, когато Светла Василева и нейните колеги създават благотворителни инициативи. Със събраните пари организират абитуриентския бал на десетки зрелостници.

Днес средствата за благотворителност се осигуряват чрез инициативата „С тениска на бала“. Избирайки да облекат тениска вместо рокля или костюм, стотици абитуриенти даряват пари за стипендии на социално слаби деца. Така с годините кампанията се разраства.

Помощта е пълна, когато е осъзната, а фактът, че делото е направено от деца за деца, го прави още по-искрено и емоционално.
Да помогнеш или не, е въпрос на избор. Светла Василева е предпочела да бъде полезна. Усилията, които полага, не могат да бъдат сравнени с удовлетворението, което изпитва след свършеното добро.

Чуйте цялата история за доброто в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Интересни ли са рекламите (особено тези на играчки)

С най-малките ни събеседници от 29-а детска градина „Слънце“ разговаряхме в "Радиолексикон" за някои по-сериозните неща от живота - рекламите и телевизията като цяло… Рекламите на играчки са любими на децата. Сигурно не им е лесно на родителите да откажат поредните спортни колички на детето вкъщи, след като по телевизията е чуло за куп магически..

публикувано на 18.11.19 в 11:38

Накъде в София

МУЗИКА В зала 1 на Националния дворец на културата ще се проведе "Концерт на осем рояла" по проект на българския пианист и педагог проф. Томислав Байнов. Шестнадесет пианисти от 9 държави - Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, България и Филипините ще изнесат 4 концерта в градовете, достигнали финалния етап на надпреварата за..

публикувано на 18.11.19 в 10:14

Актьори стават гидове на разходките в Народния театър

Всеки понеделник Народният театър "Иван Вазов" кани на разходки „Зад завесата“, а от 18 ноември в ролята на гидове зад кулисите на първата ни сцена влизат любими актьори. Това са Дарин и Деян Ангелови, Гергана Змийчарова, Илиана Коджабашева и Биляна Петринска. Първа из театралните потайности зрителите повежда Гергана Змийчарова. Познаваме я от..

публикувано на 18.11.19 в 09:21

Златното момиче Ренета Камберова: Учим децата да уважават противника и да не приемат успеха за даденост

Над 300 представители на 22 институции - домове за деца в риск, центрове за настаняване от семеен тип, възпитателни училища, интернати и фондации от цялата страна, се включиха в 32 Национален шампионат за деца и младежи в риск.  Стотици деца и юноши бяха тържествено наградени от известните български спортистки - рекордьорката в скока на височина..

публикувано на 17.11.19 в 14:10

Влиза в сила задължението на шофьорите да се движат със зимни гуми

От днес важи задължението на шофьорите да се движат със зимни гуми. Такива са разпоредбите на Закона за движение по пътищата. Задължението за обезпечаване на автомобилите със зимни гуми ще бъде в сила до 1 март. До 15 ноември шофьорите трябваше да сменят гумите на автомобила си с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора..

публикувано на 15.11.19 в 18:31
По българските пътища се движат по около 25 000 тира на ден

Тол таксите в обсъждания проект ще се отразят на цените на всички превозвани стоки

Представители на трите най-големи асоциации в транспортния бизнес са се събрали вчера, но са били изненадани от публикуваната за обсъждане тарифа за тол таксите . (Предложения се приемат до 16 декември) Не само сме изненадани, но и разочаровани от поведението на МРРБ и АПИ – коментира пред Радио София изпълнителният директор на Съюза на..

публикувано на 15.11.19 в 17:43

"Последната Коледа" - забавна и трогателна история за любовта

"Последната Коледа" - забавна и трогателна история за любовта, изкуплението и празничния дух. Историята, вдъхновена от най-известните и непреходни песни на незабравимия Джордж Майкъл, е в духа на традициите на класическите коледни филми. В главните роли влизат звездата Емилия Кларк и екзотичният красавец Хенри Голдинг. Освен някои от най-известните..

публикувано на 15.11.19 в 16:44