Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Еразъм+" - изкуството да учиш, докато се забавляваш

Снимка: ec.europa.eu
Продължава засиленият интерес на студентите към европейската програма “Еразъм+”, по която заминават да учат за един семестър или повече в чуждестранен университет. Програмата за мобилност е насочена не само към студенти, но и към преподаватели и административни служители. Освен получаване на знания и умения, студентите, които заминават да учат в чуждестранни университети, имат възможност да се докоснат до културата на съответната държава и да натрупат ценен опит.

Във връзка с предстоящите срокове за кандидатстване и записване на студентите, проф. Ташо Ташев - декан на Факултета за английско и инженерно обучение към Техническия университет и координатор по програма “Еразъм +” коментира критериите, по които се одобряват кандидатурите на студентите.

Най-важното изискване е доброто владеене на чужд език - в повечето случаи работният език е английски. На студентите се предоставят онлайн тестове по електронната поща, които трябва да решат. Резултатите определят дали нивото на владеене на чуждия език е задоволително. Тези от тях, които не са се справили добре, имат възможност да преминат през онлайн обучение и в края отново да положат тест.

Понякога студентите не могат да се справят добре и тогава не ги изпращаме, казва проф.Ташев. Добрият успех е вторият важен критерий. Има случаи, в които за един университет  кандидатстват няколко души, а местата са едно или две. Тогава класирането се осъществява по успех.

Ентусиазъм на младите не липсва. Преживяванията, запознанствата и напълно различният начин на живот са една малка част от нещата, през които студентите преминават. Напълно различната образователна система, която залага изцяло на практика, както твърди Емилия Кирчева, е чудесна. Тя избира Португалия, защото обича топли страни. Освен това се оказва, че Лисабон е дестинация номер едно за студентите, които участват в програма “Еразъм”.

Емилия е впечатлена от архитектурата и от духа на града, а лекциите са били толкова интересни и забавни, че е било удоволствие да ги посещава. Връщайки, се отново в България, Емилия осъзнава, че сивите сгради задушават магията на нашата страна.

Не само Лисабон е хубав. В Белгия Даниела Лалова също си е изкарала чудесно. На въпрос дали би променила решението си, тя е категорична, че това е било едно от най-красивите ѝ преживявания.
Чуйте “Еразъм” - историите в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12. Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми. Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в..

публикувано на 24.05.19 в 12:50

Образователна платформа насърчава детското четене с онлайн игра

Образователната онлайн платформата "Книговище", насочена към насърчаване на детското четене, организира двадесет и четири часово състезание по четене с разбиране . В сайта, който от днес тръгва към всички български училища, регистрация вече имат близо 2000 деца, които попълват въпросници по прочетени от тях книги. От тях са избрани 24..

публикувано на 24.05.19 в 12:45

Кои са любимите български книги на столичани

На днешния светъл празник, когато честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, репортерът на Радио София Луиза Лазарова се разходи из софийските улици и попита столичани за техните любими произведения от български автори. Какви са техните отговори и кои стихотворения и песни помнят наизуст - чуйте в звуковия файл...

публикувано на 24.05.19 в 11:54