Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Еразъм+" - изкуството да учиш, докато се забавляваш

Снимка: ec.europa.eu
Продължава засиленият интерес на студентите към европейската програма “Еразъм+”, по която заминават да учат за един семестър или повече в чуждестранен университет. Програмата за мобилност е насочена не само към студенти, но и към преподаватели и административни служители. Освен получаване на знания и умения, студентите, които заминават да учат в чуждестранни университети, имат възможност да се докоснат до културата на съответната държава и да натрупат ценен опит.

Във връзка с предстоящите срокове за кандидатстване и записване на студентите, проф. Ташо Ташев - декан на Факултета за английско и инженерно обучение към Техническия университет и координатор по програма “Еразъм +” коментира критериите, по които се одобряват кандидатурите на студентите.

Най-важното изискване е доброто владеене на чужд език - в повечето случаи работният език е английски. На студентите се предоставят онлайн тестове по електронната поща, които трябва да решат. Резултатите определят дали нивото на владеене на чуждия език е задоволително. Тези от тях, които не са се справили добре, имат възможност да преминат през онлайн обучение и в края отново да положат тест.

Понякога студентите не могат да се справят добре и тогава не ги изпращаме, казва проф.Ташев. Добрият успех е вторият важен критерий. Има случаи, в които за един университет  кандидатстват няколко души, а местата са едно или две. Тогава класирането се осъществява по успех.

Ентусиазъм на младите не липсва. Преживяванията, запознанствата и напълно различният начин на живот са една малка част от нещата, през които студентите преминават. Напълно различната образователна система, която залага изцяло на практика, както твърди Емилия Кирчева, е чудесна. Тя избира Португалия, защото обича топли страни. Освен това се оказва, че Лисабон е дестинация номер едно за студентите, които участват в програма “Еразъм”.

Емилия е впечатлена от архитектурата и от духа на града, а лекциите са били толкова интересни и забавни, че е било удоволствие да ги посещава. Връщайки, се отново в България, Емилия осъзнава, че сивите сгради задушават магията на нашата страна.

Не само Лисабон е хубав. В Белгия Даниела Лалова също си е изкарала чудесно. На въпрос дали би променила решението си, тя е категорична, че това е било едно от най-красивите ѝ преживявания.
Чуйте “Еразъм” - историите в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ели Цонова с водещия Роман Михайлов

В чужбина е много по-добре. Дали

Дебютната книга на Ели Цонова „Когато порасна, искам да стана чужденец“ проследява личните истории на повече от 30 души, които са преминали през пътя на емиграцията и са я преживели сами, всеки по своя начин.  В чужбина всичко е прекрасно. В чужбина е много по-добре, в чужбина е най-хубаво. Толкова години всеки от нас слуша подобни изказвания, че..

публикувано на 19.03.19 в 18:08

Нова детска кухня отваря врати в кв. "Лозенец"

Отвори врати първият по рода си раздавателен пункт за храна, в общинска детска градина, която се намира на територията на район “Лозенец”. Пунктът е разположен в детска градина “Слънчеви лъчи” на ул. “Тодор Чипев” 1. Кухнята ще обслужва родителите на деца от 10 месеца до 3-годишна възраст. Ще има тристепенно меню и ще работи от понеделник до петък...

публикувано на 19.03.19 в 17:09

Нови дървета ще бъдат посадени на ул. "Шишман"

Две дървета са отрязани на ул. "Цар Иван Шишман" в центъра на София. Извършената сеч не е заради ремонта, който тече в момента в участъка, а поради това, че дърветата са били болни. Преди дни граждани сигнализираха в социалните мрежи за отсичането на дървета, смятайки, че те се премахват, защото пречат на ремонта. След проверка стана ясно, че..

публикувано на 19.03.19 в 16:54

Ремонтът на градинката "Св. Климент Охридски" възмути столичния кмет

Договорът за ремонта на градинката "Св. Климент Охридски" ще бъде "замразен", заради некачествен ремонт. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова след проверка на обекта. Тя отказа да приеме ремонта, докато не бъдат отстранени всички нередности. На място бяха констатирани счупени плочки, дефектни фуги и криви шахти. Абсолютно..

публикувано на 19.03.19 в 15:38

Нова кампания мотивира младите хора у нас да станат родители

Нова кампания, която ще мотивира младите хора у нас да станат родители, стартира днес „Движение за национална кауза” - ДНК.  "Направи го сега – ДНК" е информационна и образователна кампания от ново поколение. Един от основните проблеми, свързан с раждаемостта, е късното решение за създаване на дете. Целта на кампанията е да помогне на младите да..

публикувано на 19.03.19 в 15:26

Фандъкова поиска възстановяване статута на паметник на културата на къщата на ул. "Кузман Шапкарев" №3

В предаването "Вашият глас" днес говорихме за евентуалното строителство на осеметажна офис сграда в близост до Народния театър. Потърси ни Маргарита Пенева, за да изкаже възмущението си от строителството на сградата. По думите ѝ обликът на София постепенно се разваля.  Кметът на район "Средец" Мария Ачкова обясни, че намерението за строителство е..

публикувано на 19.03.19 в 15:06

Храната - начин на правилна употреба

Здравословното хранене - от бебешка до зряла възраст. Как начинът ни на хранене влияе върху качеството ни на живот и къде е балансът между храненето, диетите, фитнеса и добрия външен вид. На тези теми е посветено днешното предаване “Радиоприемница”. Храненето като модел и предпочитание към определени храни се създава от ранна детска възраст и е под..

публикувано на 19.03.19 в 14:59