Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Еразъм+" - изкуството да учиш, докато се забавляваш

Снимка: ec.europa.eu
Продължава засиленият интерес на студентите към европейската програма “Еразъм+”, по която заминават да учат за един семестър или повече в чуждестранен университет. Програмата за мобилност е насочена не само към студенти, но и към преподаватели и административни служители. Освен получаване на знания и умения, студентите, които заминават да учат в чуждестранни университети, имат възможност да се докоснат до културата на съответната държава и да натрупат ценен опит.

Във връзка с предстоящите срокове за кандидатстване и записване на студентите, проф. Ташо Ташев - декан на Факултета за английско и инженерно обучение към Техническия университет и координатор по програма “Еразъм +” коментира критериите, по които се одобряват кандидатурите на студентите.

Най-важното изискване е доброто владеене на чужд език - в повечето случаи работният език е английски. На студентите се предоставят онлайн тестове по електронната поща, които трябва да решат. Резултатите определят дали нивото на владеене на чуждия език е задоволително. Тези от тях, които не са се справили добре, имат възможност да преминат през онлайн обучение и в края отново да положат тест.

Понякога студентите не могат да се справят добре и тогава не ги изпращаме, казва проф.Ташев. Добрият успех е вторият важен критерий. Има случаи, в които за един университет  кандидатстват няколко души, а местата са едно или две. Тогава класирането се осъществява по успех.

Ентусиазъм на младите не липсва. Преживяванията, запознанствата и напълно различният начин на живот са една малка част от нещата, през които студентите преминават. Напълно различната образователна система, която залага изцяло на практика, както твърди Емилия Кирчева, е чудесна. Тя избира Португалия, защото обича топли страни. Освен това се оказва, че Лисабон е дестинация номер едно за студентите, които участват в програма “Еразъм”.

Емилия е впечатлена от архитектурата и от духа на града, а лекциите са били толкова интересни и забавни, че е било удоволствие да ги посещава. Връщайки, се отново в България, Емилия осъзнава, че сивите сгради задушават магията на нашата страна.

Не само Лисабон е хубав. В Белгия Даниела Лалова също си е изкарала чудесно. На въпрос дали би променила решението си, тя е категорична, че това е било едно от най-красивите ѝ преживявания.
Чуйте “Еразъм” - историите в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09