Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Дубровник - полъх от миналото на адриатическия бряг

Едно от най-популярните места за посещение на туристи в Хърватия е Дубровник - град, съчетал облика на Средновековието и несравнимата красота на адриатическото крайбрежие. Пред Радио София екскурзоводът Дафина Бошнакова даде полезни съвети за хората, решили да посетят тази перла на Адриатика.

Старият град е много малък, обграден от крепостна стена с дължина 2 километра. В тази част живеят много малко хора, тъй като вътре не се допуска движение на автомобили, а сградите са много стари. Дубровник е бил един от най-красивите градове в източната част на Адриатическо море още през 12-13 век. Тогава той е бил строен като една демократична република, наподобяваща Венеция, а местните хора са се радвали на добро благосъстояние заради търговията. Свидетелство за това са многото църкви и манастири на толкова малка площ.

Някои от знаковите туристически обекти в Хърватия напоследък повишиха таксите за посещение поради засиления туристически поток. Повишението е предимно за най-силния период - летния, като целта е да бъдат насърчавани туристите да планират посещенията си в месеците преди или след него, т. нар. "крила" на сезона. Таксата за достъп до красивата крепостна стена на Дубровник вече е 20 куни, което се равнява на малко над 50 лева. Цената за посещение на Плитвичките езера пък е 250 куни, което е около 60 лева.

Най-подходящият период за пътуване до Хърватия е ранната пролет - през месец май или в края на септември. През тези месеци времето също е приятно, а цените не са толкова високи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12. Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми. Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в..

публикувано на 24.05.19 в 12:50

Образователна платформа насърчава детското четене с онлайн игра

Образователната онлайн платформата "Книговище", насочена към насърчаване на детското четене, организира двадесет и четири часово състезание по четене с разбиране . В сайта, който от днес тръгва към всички български училища, регистрация вече имат близо 2000 деца, които попълват въпросници по прочетени от тях книги. От тях са избрани 24..

публикувано на 24.05.19 в 12:45

Кои са любимите български книги на столичани

На днешния светъл празник, когато честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, репортерът на Радио София Луиза Лазарова се разходи из софийските улици и попита столичани за техните любими произведения от български автори. Какви са техните отговори и кои стихотворения и песни помнят наизуст - чуйте в звуковия файл...

публикувано на 24.05.19 в 11:54