Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Дубровник - полъх от миналото на адриатическия бряг

Едно от най-популярните места за посещение на туристи в Хърватия е Дубровник - град, съчетал облика на Средновековието и несравнимата красота на адриатическото крайбрежие. Пред Радио София екскурзоводът Дафина Бошнакова даде полезни съвети за хората, решили да посетят тази перла на Адриатика.

Старият град е много малък, обграден от крепостна стена с дължина 2 километра. В тази част живеят много малко хора, тъй като вътре не се допуска движение на автомобили, а сградите са много стари. Дубровник е бил един от най-красивите градове в източната част на Адриатическо море още през 12-13 век. Тогава той е бил строен като една демократична република, наподобяваща Венеция, а местните хора са се радвали на добро благосъстояние заради търговията. Свидетелство за това са многото църкви и манастири на толкова малка площ.

Някои от знаковите туристически обекти в Хърватия напоследък повишиха таксите за посещение поради засиления туристически поток. Повишението е предимно за най-силния период - летния, като целта е да бъдат насърчавани туристите да планират посещенията си в месеците преди или след него, т. нар. "крила" на сезона. Таксата за достъп до красивата крепостна стена на Дубровник вече е 20 куни, което се равнява на малко над 50 лева. Цената за посещение на Плитвичките езера пък е 250 куни, което е около 60 лева.

Най-подходящият период за пътуване до Хърватия е ранната пролет - през месец май или в края на септември. През тези месеци времето също е приятно, а цените не са толкова високи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"От Чамкория до Боровец" - историята на един курорт до ерата "Балкантурист"

Самоковката Невена Митрева е съавтор на книгата "От Чамкория до Боровец" - един пътеводител в историята на популярния ни зимен курорт, основан на работата с 13 документални архива. Книгата съдържа над 650 илюстрации - снимки, пощенски картички, откъси от пътеводители. През 2019 година се навършват точно 120 години от утвърждаването на курорта с..

публикувано на 18.03.19 в 18:30

Не се очаква втори пик на грипа, но вирусите циркулират без почивен ден

Пикът на грипа тази зима отмина, но циркулацията на вируси продължава. Все още има хора, които се възстановяват от последствията или усложненията. Това сигурно ще ги накара да се замислят за цената, която са платили, не само буквално, но и във вид на нерви, пропуснати преживявания със семейството или загуби от служебни отсъствия. И сигурно ще се..

публикувано на 18.03.19 в 17:43

Ученици от четири столични училища ще обсъждат какви са професиите на бъдещето

Проведе се първата среща по проекта „София и Европа за младите - 3D - демокрация, диалог и дебат“, който цели да запознае младите хора с правата и задълженията им като европейски граждани и възможностите за достъп до информация чрез използване на новите технологии. Ученици от четири столични училища в район „Възраждане“ ще обсъждат какви са..

публикувано на 18.03.19 в 16:47
Шофьори и ватмани от градския транспорт протестират пред Столична община.

Подготвят програма за увеличение на заплатите в градския транспорт с по 10 % на година

Заради недостига на кадри в градския транспорт в София, в срок до месец ще бъде изработена тригодишна програма за увеличение на заплатите с по 10 % на година. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при участието си в XVIII Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици. Идеята за програмата е на синдикатите от..

публикувано на 18.03.19 в 15:10

Постът е внимание, будност, разсъдителност, динамика и свобода

Започва минисериалът на Радиоприемница , посветен на х раненето като начин на живот в различни религии, култури и общности. Днес сме поканили доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски") , магистър Теодор Аврамов и студента Румил Георгиев , с които разговаряме за храната като пречистване в..

публикувано на 18.03.19 в 15:02
Столина Добрева

Столина Добрева: Завръща се престижът на музикалното училище

Ето как започна пътуващото ни "Радиокафе", което гостува на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София - с разговор с дамата, която ръководи училището втора поредна година. Името й е Столина Добрева , китаристка е, завършила е същото това музикално училище и "след едно кратко прекъсване от 6 години, за да завърша висшето си образование в..

публикувано на 18.03.19 в 14:42

Добрата и лошата страна на... детската градина

Какво не харесват децата в ДЕТСКАТА ГРАДИНА Това попитахме тази седмица малките ни приятели от 29-а детска градина „Слънце“. Не е голяма изненада, че най-омразното им занимание е следобедният сън, вместо да си играят навън, дори да е студено. Повечето възрастни също са имали проблеми с някоя от манджите в детската градина, е това не се..

публикувано на 18.03.19 в 14:38