Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Всяко дете в неравностойно положение има потенциал, който трябва да бъде развиван

Снимка: Facebook/Фондация "Дечица"
В "Радиоприемница" днес говорихме за обществената полза за децата, за това как помагаме на тези от тях, които са изоставени. Да създадеш усещане за семейство, когато не си биологично свързан с някого, е мисия, да подадеш ръка на чуждия, приемайки го за ближен - това е божествен успех. Не всички от нас могат да отворят сърцата си за онези, които са изоставени, но днес в студиото на Радио София бяха Богдана Манова и Оля Ленкова от фондация "Дечица", които вече цяло десетилетие се занимават със социалната адаптация и интеграция на децата в неравностойно положение.

"Дълго време бяхме само със собствен ресурс, от миналата година нещата се промениха, държавата ни повярва, получихме европейско финансиране, спечелихме един доста сериозен проект и благодарение на това сега развиваме изключително много разнообразни дейности, които са в помощ на децата, с които работим.

Ние отдавна знаем, че всяко дете е уникално, че има собствен талант, че е различно от останалите и нашата цел беше да открием този потенциал.

Сега, с помощта на тази програма, това става възможно", обясни Богдана.

"Отначало наехме психолог, за да направи диагностика на децата, да ги обследва и насочи към определена сфера, където те са най-силни. Така в момента имаме ателиета, готварски курс, керамика и грънчарство, хип-хоп, попинг, пеене.

Много фирми от частния сектор, юридически и физически лица, ни се доверяват, а всеки е свободен да избере в какво точно може да ни помогне и не сме сами", допълни тя.

Оля Ленкова посочи, че това, което най-силно ги отличава от другите фондации, е работата на терен.

"Ние сме с тези деца всеки един ден, знаем техните потребности така, както ги знае персоналът в центровете за настаняване от семеен тип. Това са хората, които обгрижват децата и са най-близко до тях. Но ние сме наравно с тях.

Чрез екипна работа се търси и стига до това, от което най-много има нужда всяко дете.

Тръгваме от детето, от индивидуалността на всяко едно дете, от неговата потребност, от това, в което то се чувства най-силно, най-уверено и развиваме неговите качества.

Тези деца, доста от тях са с дефицити, но доста от тях са и с потенциал и капацитет, който трябва да се развива. Оставим ли ги просто така, нещата няма да се случат по правилния начин, а все пак ние се борим тези деца да бъдат достойни граждани на нашето общество, да бъдат сред нас, сред обществото, да имат адекватна и достойна работа, да се развиват по правилен начин, да създадат семейство, което да бъде адекватно, да бъде красиво, бих казала. На това ги учим – на социални умения", казва Оля.

Оля и Богдана поясниха, че не търсят и не убеждават дарителите си да даряват.

Фирмите и хората сами намират фондацията и искат да знаят повече за дейността ѝ, за да преценят дали да подкрепят някоя от каузите.

Разказаха и за работилниците, по време на които показват работата си с децата, а последната от тях е била е посветена на 1 март, когато дарители и приятели на фондацията са изработвали мартеници, предназначен за благотворителни събития.

Клубчето на фондация „Дечица“ пък е отворено за всички хора, които искат да видят и да се запознаят с работата на фондацията.

Богдана и Оля казват, че нямаше да могат да съществуват вече 10 години без доброволците, които осъществяват най-важната част от работата – менторската програма.

"Децата имат нужда от много неща, но най-вече от общуване с близък, важен, значим за тях възрастен, с когото да изградят доверени и близки отношения, на когото могат да разчитат, да споделят, да знаят, че ще бъде винаги до тях и ще ги подкрепя.

Това са менторите, които търсим постоянно и те ни намират. Менторите, които години наред, един път седмично, даряват няколко часа от времето си, за да общуват пълноценно и пълнокръвно с едно дете.

Ефектът върху децата се вижда, защото тези, които си имат „батко“ или „кака“, са видимо по-спокойни, самоуверени, щастливи и много свободно могат да говорят за чувствата си и вярваме, че имат много по-големи шансове за реализация в бъдеще."

А потребността, която води менторите, макар всеки да има своята лична история, е да даряват – време, внимание, отношение.

Работата им се състои в това да осъзнаят потребностите на детето, като всички те знаят, че трябва да дадат много от себе си, без да очакват нещо в замяна.  

Много важна част от работата на Фондацията с децата е професионалното развитие. За целта от фондацията се обръщат към спонсори, дарители и познати, а молбата е децата да посетят офисите им и всеки да разкаже по интересен и вълнуващ начин за професията си.

Така децата се запознават с най-разнообразни професии – научават какво правят хлебарите, сладкарите, продавачите, радиоводещите,  печатарите, адвокатите ...

Освен вълнуващо за децата, това преживяване запалва искрата у тях, а част от фирмите вече канят децата на летни стажове.

Още за работата на Оля и Богдана, за децата, които биват подкрепяни от фондацията, за техните истории и потребността на менторите им да станат част от тях, за социалните заведения и семейна среда  - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в  Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"От Чамкория до Боровец" - историята на един курорт до ерата "Балкантурист"

Самоковката Невена Митрева е съавтор на книгата "От Чамкория до Боровец" - един пътеводител в историята на популярния ни зимен курорт, основан на работата с 13 документални архива. Книгата съдържа над 650 илюстрации - снимки, пощенски картички, откъси от пътеводители. През 2019 година се навършват точно 120 години от утвърждаването на курорта с..

публикувано на 18.03.19 в 18:30

Не се очаква втори пик на грипа, но вирусите циркулират без почивен ден

Пикът на грипа тази зима отмина, но циркулацията на вируси продължава. Все още има хора, които се възстановяват от последствията или усложненията. Това сигурно ще ги накара да се замислят за цената, която са платили, не само буквално, но и във вид на нерви, пропуснати преживявания със семейството или загуби от служебни отсъствия. И сигурно ще се..

публикувано на 18.03.19 в 17:43

Ученици от четири столични училища ще обсъждат какви са професиите на бъдещето

Проведе се първата среща по проекта „София и Европа за младите - 3D - демокрация, диалог и дебат“, който цели да запознае младите хора с правата и задълженията им като европейски граждани и възможностите за достъп до информация чрез използване на новите технологии. Ученици от четири столични училища в район „Възраждане“ ще обсъждат какви са..

публикувано на 18.03.19 в 16:47
Шофьори и ватмани от градския транспорт протестират пред Столична община.

Подготвят програма за увеличение на заплатите в градския транспорт с по 10 % на година

Заради недостига на кадри в градския транспорт в София, в срок до месец ще бъде изработена тригодишна програма за увеличение на заплатите с по 10 % на година. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при участието си в XVIII Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици. Идеята за програмата е на синдикатите от..

публикувано на 18.03.19 в 15:10

Постът е внимание, будност, разсъдителност, динамика и свобода

Започва минисериалът на Радиоприемница , посветен на х раненето като начин на живот в различни религии, култури и общности. Днес сме поканили доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски") , магистър Теодор Аврамов и студента Румил Георгиев , с които разговаряме за храната като пречистване в..

публикувано на 18.03.19 в 15:02
Столина Добрева

Столина Добрева: Завръща се престижът на музикалното училище

Ето как започна пътуващото ни "Радиокафе", което гостува на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София - с разговор с дамата, която ръководи училището втора поредна година. Името й е Столина Добрева , китаристка е, завършила е същото това музикално училище и "след едно кратко прекъсване от 6 години, за да завърша висшето си образование в..

публикувано на 18.03.19 в 14:42

Добрата и лошата страна на... детската градина

Какво не харесват децата в ДЕТСКАТА ГРАДИНА Това попитахме тази седмица малките ни приятели от 29-а детска градина „Слънце“. Не е голяма изненада, че най-омразното им занимание е следобедният сън, вместо да си играят навън, дори да е студено. Повечето възрастни също са имали проблеми с някоя от манджите в детската градина, е това не се..

публикувано на 18.03.19 в 14:38