Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Всяко дете в неравностойно положение има потенциал, който трябва да бъде развиван

Снимка: Facebook/Фондация "Дечица"
В "Радиоприемница" днес говорихме за обществената полза за децата, за това как помагаме на тези от тях, които са изоставени. Да създадеш усещане за семейство, когато не си биологично свързан с някого, е мисия, да подадеш ръка на чуждия, приемайки го за ближен - това е божествен успех. Не всички от нас могат да отворят сърцата си за онези, които са изоставени, но днес в студиото на Радио София бяха Богдана Манова и Оля Ленкова от фондация "Дечица", които вече цяло десетилетие се занимават със социалната адаптация и интеграция на децата в неравностойно положение.

"Дълго време бяхме само със собствен ресурс, от миналата година нещата се промениха, държавата ни повярва, получихме европейско финансиране, спечелихме един доста сериозен проект и благодарение на това сега развиваме изключително много разнообразни дейности, които са в помощ на децата, с които работим.

Ние отдавна знаем, че всяко дете е уникално, че има собствен талант, че е различно от останалите и нашата цел беше да открием този потенциал.

Сега, с помощта на тази програма, това става възможно", обясни Богдана.

"Отначало наехме психолог, за да направи диагностика на децата, да ги обследва и насочи към определена сфера, където те са най-силни. Така в момента имаме ателиета, готварски курс, керамика и грънчарство, хип-хоп, попинг, пеене.

Много фирми от частния сектор, юридически и физически лица, ни се доверяват, а всеки е свободен да избере в какво точно може да ни помогне и не сме сами", допълни тя.

Оля Ленкова посочи, че това, което най-силно ги отличава от другите фондации, е работата на терен.

"Ние сме с тези деца всеки един ден, знаем техните потребности така, както ги знае персоналът в центровете за настаняване от семеен тип. Това са хората, които обгрижват децата и са най-близко до тях. Но ние сме наравно с тях.

Чрез екипна работа се търси и стига до това, от което най-много има нужда всяко дете.

Тръгваме от детето, от индивидуалността на всяко едно дете, от неговата потребност, от това, в което то се чувства най-силно, най-уверено и развиваме неговите качества.

Тези деца, доста от тях са с дефицити, но доста от тях са и с потенциал и капацитет, който трябва да се развива. Оставим ли ги просто така, нещата няма да се случат по правилния начин, а все пак ние се борим тези деца да бъдат достойни граждани на нашето общество, да бъдат сред нас, сред обществото, да имат адекватна и достойна работа, да се развиват по правилен начин, да създадат семейство, което да бъде адекватно, да бъде красиво, бих казала. На това ги учим – на социални умения", казва Оля.

Оля и Богдана поясниха, че не търсят и не убеждават дарителите си да даряват.

Фирмите и хората сами намират фондацията и искат да знаят повече за дейността ѝ, за да преценят дали да подкрепят някоя от каузите.

Разказаха и за работилниците, по време на които показват работата си с децата, а последната от тях е била е посветена на 1 март, когато дарители и приятели на фондацията са изработвали мартеници, предназначен за благотворителни събития.

Клубчето на фондация „Дечица“ пък е отворено за всички хора, които искат да видят и да се запознаят с работата на фондацията.

Богдана и Оля казват, че нямаше да могат да съществуват вече 10 години без доброволците, които осъществяват най-важната част от работата – менторската програма.

"Децата имат нужда от много неща, но най-вече от общуване с близък, важен, значим за тях възрастен, с когото да изградят доверени и близки отношения, на когото могат да разчитат, да споделят, да знаят, че ще бъде винаги до тях и ще ги подкрепя.

Това са менторите, които търсим постоянно и те ни намират. Менторите, които години наред, един път седмично, даряват няколко часа от времето си, за да общуват пълноценно и пълнокръвно с едно дете.

Ефектът върху децата се вижда, защото тези, които си имат „батко“ или „кака“, са видимо по-спокойни, самоуверени, щастливи и много свободно могат да говорят за чувствата си и вярваме, че имат много по-големи шансове за реализация в бъдеще."

А потребността, която води менторите, макар всеки да има своята лична история, е да даряват – време, внимание, отношение.

Работата им се състои в това да осъзнаят потребностите на детето, като всички те знаят, че трябва да дадат много от себе си, без да очакват нещо в замяна.  

Много важна част от работата на Фондацията с децата е професионалното развитие. За целта от фондацията се обръщат към спонсори, дарители и познати, а молбата е децата да посетят офисите им и всеки да разкаже по интересен и вълнуващ начин за професията си.

Така децата се запознават с най-разнообразни професии – научават какво правят хлебарите, сладкарите, продавачите, радиоводещите,  печатарите, адвокатите ...

Освен вълнуващо за децата, това преживяване запалва искрата у тях, а част от фирмите вече канят децата на летни стажове.

Още за работата на Оля и Богдана, за децата, които биват подкрепяни от фондацията, за техните истории и потребността на менторите им да станат част от тях, за социалните заведения и семейна среда  - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в  Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12. Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми. Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в..

публикувано на 24.05.19 в 12:50

Образователна платформа насърчава детското четене с онлайн игра

Образователната онлайн платформата "Книговище", насочена към насърчаване на детското четене, организира двадесет и четири часово състезание по четене с разбиране . В сайта, който от днес тръгва към всички български училища, регистрация вече имат близо 2000 деца, които попълват въпросници по прочетени от тях книги. От тях са избрани 24..

публикувано на 24.05.19 в 12:45

Кои са любимите български книги на столичани

На днешния светъл празник, когато честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, репортерът на Радио София Луиза Лазарова се разходи из софийските улици и попита столичани за техните любими произведения от български автори. Какви са техните отговори и кои стихотворения и песни помнят наизуст - чуйте в звуковия файл...

публикувано на 24.05.19 в 11:54