Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяко дете в неравностойно положение има потенциал, който трябва да бъде развиван

Снимка: Facebook/Фондация "Дечица"
В "Радиоприемница" днес говорихме за обществената полза за децата, за това как помагаме на тези от тях, които са изоставени. Да създадеш усещане за семейство, когато не си биологично свързан с някого, е мисия, да подадеш ръка на чуждия, приемайки го за ближен - това е божествен успех. Не всички от нас могат да отворят сърцата си за онези, които са изоставени, но днес в студиото на Радио София бяха Богдана Манова и Оля Ленкова от фондация "Дечица", които вече цяло десетилетие се занимават със социалната адаптация и интеграция на децата в неравностойно положение.

"Дълго време бяхме само със собствен ресурс, от миналата година нещата се промениха, държавата ни повярва, получихме европейско финансиране, спечелихме един доста сериозен проект и благодарение на това сега развиваме изключително много разнообразни дейности, които са в помощ на децата, с които работим.

Ние отдавна знаем, че всяко дете е уникално, че има собствен талант, че е различно от останалите и нашата цел беше да открием този потенциал.

Сега, с помощта на тази програма, това става възможно", обясни Богдана.

"Отначало наехме психолог, за да направи диагностика на децата, да ги обследва и насочи към определена сфера, където те са най-силни. Така в момента имаме ателиета, готварски курс, керамика и грънчарство, хип-хоп, попинг, пеене.

Много фирми от частния сектор, юридически и физически лица, ни се доверяват, а всеки е свободен да избере в какво точно може да ни помогне и не сме сами", допълни тя.

Оля Ленкова посочи, че това, което най-силно ги отличава от другите фондации, е работата на терен.

"Ние сме с тези деца всеки един ден, знаем техните потребности така, както ги знае персоналът в центровете за настаняване от семеен тип. Това са хората, които обгрижват децата и са най-близко до тях. Но ние сме наравно с тях.

Чрез екипна работа се търси и стига до това, от което най-много има нужда всяко дете.

Тръгваме от детето, от индивидуалността на всяко едно дете, от неговата потребност, от това, в което то се чувства най-силно, най-уверено и развиваме неговите качества.

Тези деца, доста от тях са с дефицити, но доста от тях са и с потенциал и капацитет, който трябва да се развива. Оставим ли ги просто така, нещата няма да се случат по правилния начин, а все пак ние се борим тези деца да бъдат достойни граждани на нашето общество, да бъдат сред нас, сред обществото, да имат адекватна и достойна работа, да се развиват по правилен начин, да създадат семейство, което да бъде адекватно, да бъде красиво, бих казала. На това ги учим – на социални умения", казва Оля.

Оля и Богдана поясниха, че не търсят и не убеждават дарителите си да даряват.

Фирмите и хората сами намират фондацията и искат да знаят повече за дейността ѝ, за да преценят дали да подкрепят някоя от каузите.

Разказаха и за работилниците, по време на които показват работата си с децата, а последната от тях е била е посветена на 1 март, когато дарители и приятели на фондацията са изработвали мартеници, предназначен за благотворителни събития.

Клубчето на фондация „Дечица“ пък е отворено за всички хора, които искат да видят и да се запознаят с работата на фондацията.

Богдана и Оля казват, че нямаше да могат да съществуват вече 10 години без доброволците, които осъществяват най-важната част от работата – менторската програма.

"Децата имат нужда от много неща, но най-вече от общуване с близък, важен, значим за тях възрастен, с когото да изградят доверени и близки отношения, на когото могат да разчитат, да споделят, да знаят, че ще бъде винаги до тях и ще ги подкрепя.

Това са менторите, които търсим постоянно и те ни намират. Менторите, които години наред, един път седмично, даряват няколко часа от времето си, за да общуват пълноценно и пълнокръвно с едно дете.

Ефектът върху децата се вижда, защото тези, които си имат „батко“ или „кака“, са видимо по-спокойни, самоуверени, щастливи и много свободно могат да говорят за чувствата си и вярваме, че имат много по-големи шансове за реализация в бъдеще."

А потребността, която води менторите, макар всеки да има своята лична история, е да даряват – време, внимание, отношение.

Работата им се състои в това да осъзнаят потребностите на детето, като всички те знаят, че трябва да дадат много от себе си, без да очакват нещо в замяна.  

Много важна част от работата на Фондацията с децата е професионалното развитие. За целта от фондацията се обръщат към спонсори, дарители и познати, а молбата е децата да посетят офисите им и всеки да разкаже по интересен и вълнуващ начин за професията си.

Така децата се запознават с най-разнообразни професии – научават какво правят хлебарите, сладкарите, продавачите, радиоводещите,  печатарите, адвокатите ...

Освен вълнуващо за децата, това преживяване запалва искрата у тях, а част от фирмите вече канят децата на летни стажове.

Още за работата на Оля и Богдана, за децата, които биват подкрепяни от фондацията, за техните истории и потребността на менторите им да станат част от тях, за социалните заведения и семейна среда  - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в  Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще продължава да вали в планините, облачността остава значителна

Днес облачността ще е предимно значителна. В сутрешните часове валежи все още ще има в Източна България, но бързо ще спрат, съобщиха от НИМХ. Около и след обяд на много места в югозападната половина от страната отново ще има валежи, по-значителни в Родопската област. Ще остане ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен северозападен вятър. С него..

публикувано на 18.04.24 в 07:35
Снимка: naukamon.eu

"Форум", 17.04.24: Зеленият преход и възможността икономиката да "позеленее"

Коментатори във "Форум" тази седмица са социологът Мила Минева и рапърът Матю Стоянов (Жлъч). Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: - Възможен ли е зеленият преход? - Велоалеи срещу паркоместа - как се взимат решенията в София, как общуват гражданите? - Пропуснати ползи за българската икономиката, заради това,..

публикувано на 17.04.24 в 18:44

За 11 пъти избори – нула реформи в образованието

Фондация „Заедно в час“ публикува свой анализ, в който обръщат внимание на липсата на темата за качествено образование от страна на всички политическите лидери, така че от училищата да излизат подготвени за успешен живот хора. „През последните пет години българските граждани са избирали президент, парламент и местни ръководства осем пъти...

публикувано на 17.04.24 в 17:53

Зам.-кметът на София по строителството подава оставка

Зам.-кметът с ресор строителство Иван Матов подава оставка. Във фейсбук той написа:  Общинският съветник от ГЕРБ - СДС Георги Георгиев коментира пред БНР:  "Кабинетът на кмета се клати! Очевидно има големи проблеми там, за които ние алармирахме. Защо зам.-кметът на София си е подал оставката? Къде е кметът?  Кой ще изпълнява строителната..

публикувано на 17.04.24 в 16:30
Силвия Георгиева

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините, стана ясно по време на заключителната пресконференция по проект „Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България“. Националното сдружение на общините в Република България от години алармира за необходимостта от..

публикувано на 17.04.24 в 15:24

Фондация "Прочети София" отбелязва 10-годишния си юбилей с редица събития

От 4 до 6 април 2024 г.  в София се проведоха "Литературни срещи" . Изданието беше специално, защото започна с отбелязването на 10-годишния рожден ден на фондация "Прочети София" – организатор на събитието. Темата на пролетните "Литературни срещи" неслучайно е била "Порастване" – растежът като зрялост, като мъдрост, като фин баланс между..

публикувано на 17.04.24 в 15:15

"Мигранти с таланти" представя сценични изяви на чужденци у нас

На 18 април 2024 г. от 19:00 ч. "Мулти култи колектив" кани всички желаещи на едно много специално шоу "Мигранти с таланти", с невероятни артисти от 13 държави. Това са мигранти от Полша, САЩ, Украйна, Ирландия, Аржентина, Турция, Индия, Германия, Словения, Иран, Англия, Етиопия, Гърция… Те живеят и работят в София от години и разнообразяват и..

публикувано на 17.04.24 в 13:20