Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Парламентът забрани наргилета в заведенията, извежда в заглавие СЕГА. Парламентът забрани на първо четене пушенето на наргилета в закрити обществени помещения. Така режимът за наргилетата се приравни към този за цигарите. Промените в Закона за здравето са предложени от депутати от НФСБ. Въвежда се и забрана на предлагането и продажбата на наргиле на деца. "Потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето", посочват в мотивите си вносителите. Те отбелязват, че вредите за здравето са свързани с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, зъбната кухина и зъбите. Все още се чака в парламента да влязат промени в Закона на здравето, подготвяни от миналата година от здравното министерство, с които да се регулират допълнително и настоящите забрани за пушене на цигари на закрито. Сред тях са при няколко нарушения на забраната да се затварят заведения, както и да се регламентира по-ясно кое е затворено и кое отворено помещение, така че във временни тенти към кръчмите също да не може да се пуши.

Състезанието по правопис „Пазим езика си“ става национално, четем също в СЕГА. Състезанието по български език „Пазим езика си“, организирано от гражданското сдружение „Живата вода на България“, тази година става национално, съобщиха организаторите. Първото му издание беше през миналата година, когато то събуди голям интерес от страна на ученици, учители и родители. Тази година зад него застанаха всички университети в България, в които се изучава специалност „Българска филология“, а МОН е логистичен партньор. През 2019 г. всички ученици у нас в пети и шести клас ще могат да се съревновават помежду си, като покажат колко добре владеят български език. Стремежът на инициаторите е да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен език, както и фокусиране на общественото внимание към все по-ширещата се неграмотност и масово използване на чуждици. Крайният срок за записване в училищата по места е 13 април.

Търсят 251 шофьори в София, основната заплата става 1150 лв., обобщава МОНИТОР. Столичната община търси 251 шофьори на градския транспорт, а основната заплата на водачите от април става 1150 лв. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова и обясни, че по този начин ще се изравнят заплатите на водачите на трамваите и тролеите с тези на автобусите. През февруари заплатите бяха вдигнати с 10%. Новото увеличение на възнагражденията ще струва на общината 5,3 млн. лв. Кметът на столицата коментира и недостига на кадри в транспортните дружества. По думите й в момента има нужда от допълнително 251 души, които да возят софиянци. Общината ще продължи преговорите със синдикатите за предлаганата от тях 3-годишна програма за увеличение на заплатите на всички работещи с минимум 10% на година, считано от 1 февруари.

Перник остава без педиатри, пише 24 ЧАСА, като цитира Нова тв. В момента педиатрите в НБАЛ Перник са едва трима, а обслужват не само града, но и още пет общини и всички пернишки села. В последните 10 години са напуснали работа тук седем педиатри. В Перник и Пернишко липсва неотложна помощ за деца, което според лекарка в болницата е огромен проблем. Предлагат жилища за такива специалисти и добри заплати, за да лекуват малчуганите в областта.

Смятат служебно пенсиите на 289 000 работещи пенсионери, научаваме от 24 ЧАСА. Преизчисляването на пенсиите на работещите пенсионери вече ще се прави по служебен път от Националния осигурителен институт. Това е разписано в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, която е качена за обсъждане. Те ще трябва еднократно да подадат заявление за автоматичната услуга. Сега всяка година хората се разкарват и чакат по гишетата, за да носят удостоверения за зачетен трудов и осигурителен стаж. Тази промяна ще засегне над 289 хил. работещи пенсионери. До края на годината се очаква да се пенсионират още 70 хил. души, показват разчетите към промените. Освен това НОИ вече трябва да връчва разпореждания, свързани с пенсиите на лицата, и през електронните пощи.