Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В Центъра за обществена подкрепа „Промяна“ в Костинброд

Да ползваш социална услуга не е признак на слабост, а на интелигентност

В Центъра прилагат и т.нар. хлебна терапия
Снимка: cop.kostinbrod.bg
Едва ли можем да си представим живота без социалните услуги, които подпомагат и разширяват възможностите на хората с проблеми да водят самостоятелен  и автономен начин на живот.

В община Костинброд, която е с население от около 18 000 души, се предлагат няколко вида социални услуги.

Домашният социален патронаж е създаден още през 1989 г. и обслужва социално слаби хора, самотни пенсионери, хора с увреждания и такива без доходи. Услугата се изразява в осигуряване на храна по домовете - топъл обяд, включващ супа, основно ястие, десерт и един хляб. Осъществява се през ден.

В по-ново време са създадени още няколко услуги в Костинброд.
Най-популярната от тях е Дневният център за работа с деца на улицата, за който ви разказахме вчера в Радиоприемница, следва Центърът за социална рехабилитация и интеграция, клубовете на пенсионера и Центърът за обществена подкрепа. Именно за него разказваме повече днес.

Центърът за обществена подкрепа „Промяна“ е услуга в общността. Насочена е към лица, семейства и деца в риск, криза, както и хора, преживели насилие – обясни Анастасия Попова - директор на Центъра. - Все по-разпространена е ситуацията, когато дете става жертва на семейна война. Но най-често в Костинброд са групите с проблеми в поведението спрямо обществено приетото, вкл. неспазване на поведението в училище и правата на другите, агресия, зависимости, бягство от къщи… А също и дефицит в общуването, който не е социален или битов.

Помощ от центъра търсят и родители – при криза във взаимоотношенията с децата, трудности от спецификата на възрастта, възпитателни проблеми и т.н.

За съжаление повечето хора приемат услугата като поправка на нещо счупено или когато нещо им липсва – допълва Анастасия Попова. – Хубавото е, че се отваряме и търсим подкрепа от психолог, социални работници и педагози. Все повече хора осъзнават, че да посетиш такъв център не е признак на слабост, а на интелигентност.

При нас хората намират разбиране, в никакъв случай – упрек или наказание.

Целта на социалната услуга е да направи личността по-независима и самостоятелна.

Чуйте повече по темата в разговора с Анастасия Попова.