Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Националното сдружение на сираците отличи добродетелите на 2018 година

Националното сдружение на сираците в България връчи почетните призове "Добродетел на 2018 година". С тях бяха удостоени общественици, фирми и организации, които през изминалата година са подкрепили социалните инициативи на неправителствената организация.

Наградите връчи председателят на сдружението Слави Михайлов, отраснал в дом за деца, лишени от родителска грижа във Варна и изпитал сам на гърба си всички трудности, които животът на сирак носи. Той благодари за подкрепата и личната съпричастност на всички номинирани фирми и организации, които през изминалата година са подпомогнали съюза на сираците в България. 

За подадената ръка освен кметът на Варна, грамота получиха и градоначалниците на Плевен, Монтана, Пордим, Кнежа и кметът на Лом - госпожа Пенка Пенкова.

За проблемите на децата сираци у нас са успели да чуят от Българските държавни железници, които са осигурили безплатен транспорт на всяко дете без родители, срещнало необходимост от транспорт. Грамота за милосърдната постъпка получи лично управителят на БДЖ Христо Иванов.

Националното сдружение на сираците в България е единствената организация в неправителствения сектор, която е създадена, функционира и работи изцяло управлявана от сираци. Познали ужаса да израснеш в Дом за деца лишени, от родителски грижи, група хора основават НССБ, за да се грижат за нуждите и правата на сираците в България. Сдружението оцелява благодарение на даренията на фирмите и организациите, които даряват средства и услуги, за да могат тези деца да живеят пълноценен живот. 
Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12. Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми. Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в..

публикувано на 24.05.19 в 12:50

Образователна платформа насърчава детското четене с онлайн игра

Образователната онлайн платформата "Книговище", насочена към насърчаване на детското четене, организира двадесет и четири часово състезание по четене с разбиране . В сайта, който от днес тръгва към всички български училища, регистрация вече имат близо 2000 деца, които попълват въпросници по прочетени от тях книги. От тях са избрани 24..

публикувано на 24.05.19 в 12:45

Кои са любимите български книги на столичани

На днешния светъл празник, когато честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, репортерът на Радио София Луиза Лазарова се разходи из софийските улици и попита столичани за техните любими произведения от български автори. Какви са техните отговори и кои стихотворения и песни помнят наизуст - чуйте в звуковия файл...

публикувано на 24.05.19 в 11:54