Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Вдигат с 10% заплатите на шофьорите от градския транспорт

Архив
Снимка: ЕПА/БГНЕС
10-процентното увеличение на заплатите на водачите на траспортните дружества „Автотранспорт“ и „Електротранспорт“ бяха одобрени днес от Столичния общински съвет (СОС). 

Възнагражденията им ще бъдат вдигнати от 1 април, като средствата за това - 5,3 млн. лв., ще бъдат осигурени от нарасналите приходи от данъка за придобиване на имущества по възмезден начин. И въпреки решението, някои шофьори и ватмани не са съгласни със заплащането, като настояват за още по-високо.


След увеличението основната заплата ще достигне 1045 лева, със 100 лева бонус за добре свършена работа и на практика заплащане от близо 1150 лева. 
Работещи в двете транспортни дружества изразиха несъгласието си с това решение още вчера на заседанието на транспортанта комисия, на което столичният кмет Йорданка Фандъкова представи предложението и днес отново се събраха пред сградата на Столичната община.

Според позицията на някои от водачите, увеличението на заплатите е недостатъчно и вместо 10% е необходимо 20-процентно увеличение. Шофьори и ватмани са недоволни и от синдикалните организации, които по думите им не защитават техните интереси. 

Зам.-кметът Дончо Барбалов коментира проблема с обслужването на автобусните линии, които се обслужват от частни оператори, някои от концесионните договори за които изтекоха, а за други предстоят. Той посочи за вече приключилите, че линиите са поети от столичния автотранспорт, като ще се търси решение и другите да бъдат обезпечени от общинското  дружество, въпреки недостига на шофьори.

Относно нощните автобусни линии, столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че не се обмисля закриването им, но как ще продължи тяхното функциониране, подлежи на анализ и дискисуя.
Още мнения и коментари по темата - чуйте от репортажа на Златина Йовкова.


Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Късата, но важна ул. "Малко Търново" дочака реновиране

Най-късата улица в София - "Малко Търново", е с дължина едва 60 м и свързва ул."Московска" с бул."Дондуков". Запечатала е интересни моменти от историята на града. Под жълтите й павета се крият праисторически останки от 4500 г. пр. н. е., там можете да чуете градските легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането и спомени за Цар Борис III..

публикувано на 20.05.19 в 17:53

"В долината на мечките" - тренингова програма за справяне с травмата при деца и жени бежанци

През 2017 година НБУ, в колаборация с институти от нашата страна, Германия и Финландия, разработват програма за първа помощ на травматизирани деца бежанци и техните майки, т.е това е стабилизационен план, който обхваща семействата на бежанците до центровете за настаняване.  Целта на Evidence-Based Trauma Stabilization (EBTS) е да се разработи научно..

публикувано на 20.05.19 в 17:37
Сегашното местоположение на националния стадион е в Борисовата градина, новото място трябва да е по изискванията на УЕФА

Националният стадион ще се мести. Но къде?

Ще имаме ли нов национален стадион в София и къде ще бъде построен той? Тази тема вече е на дневен ред, след като преди месец България, Румъния, Гърция и Сърбия подписаха първия официален документ за подготовка на обща кандидатура за домакинство на Европейско и Световно първенство по футбол. Разгледахме няколко варианта, преди повече от 2 месеца,..

публикувано на 20.05.19 в 17:19

Писатели и поети разплитат родови истории

Тази сутрин в „Радиокафе“ ви срещнахме с Момчил Цонев -  писател, журналист и културен мениджър. Той е първият носител на националната литературна награда “Хермес”. През 2018 г. беше обявен за един от 20-те най-изявени млади личности на България в класацията на Junior Chamber International. Сред неговите инициативи са „Стародумци“ за..

публикувано на 20.05.19 в 17:19

СУ организира Втората национална олимпиада по езикова култура за студенти от първи и втори курс

Днес и утре Катедрата по български език на Факултета по славянски филологии и Студентският съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират II Национална олимпиада по езикова култура за студенти от първи и втори курс. В Олимпиадата ще участват първокурсници и второкурсници не само от специалност „Българска филология“, но и от други..

публикувано на 20.05.19 в 16:10

Собственици на малки ВЕИ заплашват с гражданско неподчинение

За спазване на Закона за енергетиката настояха малки производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и Съюзът на европейските производители на зелена енергия.  В противен случай те заплашват с гражданско неподчинение, а по думите им, в момента се упражнява двоен стандарт в сектора - големите производители се облагодетелстват,..

публикувано на 20.05.19 в 15:59

Зад всеки отличен ученик и успешен бизнесмен, стои един добър преподавател

Дните преди 24 май посвещаваме Радиоприемница на учителите. Тези, които водят децата ни не само към буквите и словото, но въобще – към знанието, без което няма прогрес, няма развитие, няма благоденствие и добър живот. Ще говорим за качеството на образованието, за квалификацията и отдадеността на преподавателите, за очакванията на родителите,..

публикувано на 20.05.19 в 15:34