Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Вдигат с 10% заплатите на шофьорите от градския транспорт

Архив
Снимка: ЕПА/БГНЕС
10-процентното увеличение на заплатите на водачите на траспортните дружества „Автотранспорт“ и „Електротранспорт“ бяха одобрени днес от Столичния общински съвет (СОС). 

Възнагражденията им ще бъдат вдигнати от 1 април, като средствата за това - 5,3 млн. лв., ще бъдат осигурени от нарасналите приходи от данъка за придобиване на имущества по възмезден начин. И въпреки решението, някои шофьори и ватмани не са съгласни със заплащането, като настояват за още по-високо.


След увеличението основната заплата ще достигне 1045 лева, със 100 лева бонус за добре свършена работа и на практика заплащане от близо 1150 лева. 
Работещи в двете транспортни дружества изразиха несъгласието си с това решение още вчера на заседанието на транспортанта комисия, на което столичният кмет Йорданка Фандъкова представи предложението и днес отново се събраха пред сградата на Столичната община.

Според позицията на някои от водачите, увеличението на заплатите е недостатъчно и вместо 10% е необходимо 20-процентно увеличение. Шофьори и ватмани са недоволни и от синдикалните организации, които по думите им не защитават техните интереси. 

Зам.-кметът Дончо Барбалов коментира проблема с обслужването на автобусните линии, които се обслужват от частни оператори, някои от концесионните договори за които изтекоха, а за други предстоят. Той посочи за вече приключилите, че линиите са поети от столичния автотранспорт, като ще се търси решение и другите да бъдат обезпечени от общинското  дружество, въпреки недостига на шофьори.

Относно нощните автобусни линии, столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че не се обмисля закриването им, но как ще продължи тяхното функциониране, подлежи на анализ и дискисуя.
Още мнения и коментари по темата - чуйте от репортажа на Златина Йовкова.


Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"От Чамкория до Боровец" - историята на един курорт до ерата "Балкантурист"

Самоковката Невена Митрева е съавтор на книгата "От Чамкория до Боровец" - един пътеводител в историята на популярния ни зимен курорт, основан на работата с 13 документални архива. Книгата съдържа над 650 илюстрации - снимки, пощенски картички, откъси от пътеводители. През 2019 година се навършват точно 120 години от утвърждаването на курорта с..

публикувано на 18.03.19 в 18:30

Не се очаква втори пик на грипа, но вирусите циркулират без почивен ден

Пикът на грипа тази зима отмина, но циркулацията на вируси продължава. Все още има хора, които се възстановяват от последствията или усложненията. Това сигурно ще ги накара да се замислят за цената, която са платили, не само буквално, но и във вид на нерви, пропуснати преживявания със семейството или загуби от служебни отсъствия. И сигурно ще се..

публикувано на 18.03.19 в 17:43

Ученици от четири столични училища ще обсъждат какви са професиите на бъдещето

Проведе се първата среща по проекта „София и Европа за младите - 3D - демокрация, диалог и дебат“, който цели да запознае младите хора с правата и задълженията им като европейски граждани и възможностите за достъп до информация чрез използване на новите технологии. Ученици от четири столични училища в район „Възраждане“ ще обсъждат какви са..

публикувано на 18.03.19 в 16:47
Шофьори и ватмани от градския транспорт протестират пред Столична община.

Подготвят програма за увеличение на заплатите в градския транспорт с по 10 % на година

Заради недостига на кадри в градския транспорт в София, в срок до месец ще бъде изработена тригодишна програма за увеличение на заплатите с по 10 % на година. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при участието си в XVIII Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици. Идеята за програмата е на синдикатите от..

публикувано на 18.03.19 в 15:10

Постът е внимание, будност, разсъдителност, динамика и свобода

Започва минисериалът на Радиоприемница , посветен на х раненето като начин на живот в различни религии, култури и общности. Днес сме поканили доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски") , магистър Теодор Аврамов и студента Румил Георгиев , с които разговаряме за храната като пречистване в..

публикувано на 18.03.19 в 15:02
Столина Добрева

Столина Добрева: Завръща се престижът на музикалното училище

Ето как започна пътуващото ни "Радиокафе", което гостува на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София - с разговор с дамата, която ръководи училището втора поредна година. Името й е Столина Добрева , китаристка е, завършила е същото това музикално училище и "след едно кратко прекъсване от 6 години, за да завърша висшето си образование в..

публикувано на 18.03.19 в 14:42

Добрата и лошата страна на... детската градина

Какво не харесват децата в ДЕТСКАТА ГРАДИНА Това попитахме тази седмица малките ни приятели от 29-а детска градина „Слънце“. Не е голяма изненада, че най-омразното им занимание е следобедният сън, вместо да си играят навън, дори да е студено. Повечето възрастни също са имали проблеми с някоя от манджите в детската градина, е това не се..

публикувано на 18.03.19 в 14:38