Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се очаква втори пик на грипа, но вирусите циркулират без почивен ден

С Решение на МС Национална програма предвижда идната есен 150 хил. души над 65 години да бъдат безплатно ваксинирани срещу грип, ако искат

Снимка: БГНЕС

Пикът на грипа тази зима отмина, но циркулацията на вируси продължава.
Все още има хора, които се възстановяват от последствията или усложненията.
Това сигурно ще ги накара да се замислят за цената, която са платили, не само буквално, но и във вид на нерви, пропуснати преживявания със семейството или загуби от служебни отсъствия. И сигурно ще се поинтересуват повече за възможностите за превенция.

Все още се доказват грипни вируси, макар и много по-рядко – обясни пред Радио София проф. Нели Корсун, завеждаща Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ при  Националния център по заразни и паразитни болести.
По думите
ѝ през изминалия сезон е имало доста повече проби за изследване, в сравнение с предходните години, както и по-голям брой пациенти с пневмонии и тежко протичащи усложнения.

По принцип е възможен и втори пик в един грипен сезон, като обикновено В-вирусите са във втората вълна.

Съществуват бързи тестове за грип, но те са подходящи за клиничните лаборатории – да се приложат буквално до леглото на болния, с цел предприемане на навременно и адекватно антивирусно лечение. Заради недостатъчната чувствителност на тестовете обаче се препоръчва при отрицателни резултати да се приложат по-чувствителни методи.

Възможните вируси са много, но ваксини са разработени само против грипните, които са и най-опасни, стана ясно още от думите на проф. Корсун. Чуйте.


През януари т.г. Министерският съвет прие със свое решение Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и тя ще се прилага до 2022 г. Предвижда тази есен да има безплатни ваксини за около 150 хил. души над 65 години (около 10%).

Авторите и изпълнителите на програмата си поставят още по-амбициозната цел до 2021-2022 г. антигрипната ваксинация да обхване 20-25% от хората над 65 г. в България. Започва се именно с тази рискова група, тъй като е установено, че около 90 на сто от смъртните случаи, в чиято първопричина е грипът, са именно при по-възрастните хора. Това беше съобщено на форум, организиран от Българското сдружение по иновативна медицина.

При среден за ЕС обхват 34%, у нас антигрипна ваксина у нас си поставят само 2 на сто от населението.

Повече за Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип обясни за Радио София д-р Наталия Спиридонова, главен експерт в дирекция „Здравен контрол“ на МЗ. Чуйте.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето. Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение „Велоеволюция“ обясни, че събитието е едно от най-вълнуващите за градската велосипедна общност. Той..

публикувано на 28.03.24 в 14:06

Синдикат "Защита" протестират в София

От националния синдикат "Защита" протестират в центъра на София. Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лв. за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 13:05

Спортната академия отваря врати за свои потенциални възпитаници

Националната спортна академия отваря вратите си на 29 март 2024 г. (петък) за ученици и кандидат-студенти. От 11:00 ч. в Аула А1 в сградата на Ректората (ул. „Акад. Стефан Младенов“ 21, кв. "Студентски град") те ще имат възможността да научат как става кандидатстването, както и за специалностите, по които Академията предлага обучение. Ще..

публикувано на 28.03.24 в 10:45

Михаил Нинов: За да сме щастливи, трябва да ни е хубаво не само вкъщи

Огромен градински шах, "Не се сърди човече" и тенис маси за свободно ползване, джаги и… кучемат могат да се видят в район "Триадица" Идеята и заслугата е на Михаил Нинов, който живее в кв. "Иван Вазов". "Започнахме без голям план, със засаждане на цветя, с малки неща. После направихме люлка… За да живеем щастливи, трябва да ни е..

публикувано на 28.03.24 в 09:56

В район "Триадица" има още тротоари за ремонт, нужни са паркинги

Трябва да се направят паркинги и да се довършат започнатите ремонти на тротоарите. През почивните дни много хора идват с колите си до Южния парк и паркират или на булеварда, или в близките вътрешноквартални улици. Това отбеляза пред БНР-Радио София Йоан Колев, който живее в кв. "Стрелбище", район "Триадица". Той отбеляза, че голяма..

публикувано на 28.03.24 в 09:09
Градината

Температурите се вдигат, облаците не отстъпват лесно

До обяд валежите в западните райони ще спрат, а облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи и ще е значителна, около и след обяд – купеста и купесто-дъждовна. Ще има валежи от дъжд, на места - с гръмотевици. Ще духа умерен, в Източна България – силен юг-югозападен..

публикувано на 28.03.24 в 07:20

"Форум", 27.03.24: Ще повишат ли избори 2в1 избирателната активност

Коментатори във "Форум" тази седмица са доц. Венелин Стойчев и арх. Любо Георгиев. В сряда, заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: - Избори 2в1 или не - половината българи не вярват в честни избори (от изследване на "Галъп") - Фокус върху евроизборите - значим ли е ЕП за българите и припознават ли го като близка..

публикувано на 27.03.24 в 19:42