Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Павлина и Люба изслушват и съпреживяват, но не се съгласяват с насилието

По данни на европейско изследване, всяка четвърта жена в България е жертва на насилие. За жалост броят на жените и децата, които са претърпели някакъв тормоз, се увеличава.

Подкрепа в най-тежките си моменти някои от тях откриват в хората, които стоят на телефоните на денонощна гореща линия на фондация “Анимус”. Те са около 30 доброволци, които посвещават всяка свободна минута да помагат, подкрепят и успокояват. Павлина Кръстева е посветила около две години от живота си на тази кауза, Люба Станева - близо една, но и двете не съжаляват за нито един отделен миг в полза на човек в нужда.

Насилието, което като черна лавина повлича и проваля хиляди съдби, съсипва психиката на много хора и обрича живота им на болка и тъга. Павлина и Люба не могат да спрат това насилие, но се стараят да овладеят емоциите на жертвите.

Трудно е, защото се срещат очи в очи с насилието. То се случва навсякъде - в дома, в детската градина и училището, на улицата, в приятелския кръг, в местата за детска грижа, в правораздавателните институции. Павлина и Люба го изживяват всеки ден, без да са преки участници в него.

Един разговор може да продължи от две минути до над един час. От 2017 година горещата телефонна линия премина на  24-часов режим, т.е. непрекъснато има някой, който чака да помогне на човек в беда. Макар да не виждат резултатите от усилията си на практика, Павлина и Люба знаят, че са полезни. По какъв начин дейността им като доброволци променя живота на непознати, но и на тях самите.

Двете жени умеят да изслушат, съпреживеят и разберат, но не и да се съгласят. Не възприемат насилието - това, с което ежедневно се срещат десетки жени и с което се борят. Да помогнеш е въпрос на избор. Вариантите са да подминеш болката или да се изправиш очи в очи с нея и да се опиташ да я пребориш. Решението е лично и лежи на съвестта на всеки. Павлина и Люба са предпочели да се борят. Това ги прави добри и полезни, макар че не си го признават.

Често помощта, която оказват Павлина, Люба и техните колеги доброволци, е първата и понякога единствената възможност на пострадалите да потърсят подкрепа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Интересни ли са рекламите (особено тези на играчки)

С най-малките ни събеседници от 29-а детска градина „Слънце“ разговаряхме в "Радиолексикон" за някои по-сериозните неща от живота - рекламите и телевизията като цяло… Рекламите на играчки са любими на децата. Сигурно не им е лесно на родителите да откажат поредните спортни колички на детето вкъщи, след като по телевизията е чуло за куп магически..

публикувано на 18.11.19 в 11:38

Накъде в София

МУЗИКА В зала 1 на Националния дворец на културата ще се проведе "Концерт на осем рояла" по проект на българския пианист и педагог проф. Томислав Байнов. Шестнадесет пианисти от 9 държави - Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, България и Филипините ще изнесат 4 концерта в градовете, достигнали финалния етап на надпреварата за..

публикувано на 18.11.19 в 10:14

Актьори стават гидове на разходките в Народния театър

Всеки понеделник Народният театър "Иван Вазов" кани на разходки „Зад завесата“, а от 18 ноември в ролята на гидове зад кулисите на първата ни сцена влизат любими актьори. Това са Дарин и Деян Ангелови, Гергана Змийчарова, Илиана Коджабашева и Биляна Петринска. Първа из театралните потайности зрителите повежда Гергана Змийчарова. Познаваме я от..

публикувано на 18.11.19 в 09:21

Златното момиче Ренета Камберова: Учим децата да уважават противника и да не приемат успеха за даденост

Над 300 представители на 22 институции - домове за деца в риск, центрове за настаняване от семеен тип, възпитателни училища, интернати и фондации от цялата страна, се включиха в 32 Национален шампионат за деца и младежи в риск.  Стотици деца и юноши бяха тържествено наградени от известните български спортистки - рекордьорката в скока на височина..

публикувано на 17.11.19 в 14:10

Влиза в сила задължението на шофьорите да се движат със зимни гуми

От днес важи задължението на шофьорите да се движат със зимни гуми. Такива са разпоредбите на Закона за движение по пътищата. Задължението за обезпечаване на автомобилите със зимни гуми ще бъде в сила до 1 март. До 15 ноември шофьорите трябваше да сменят гумите на автомобила си с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора..

публикувано на 15.11.19 в 18:31
По българските пътища се движат по около 25 000 тира на ден

Тол таксите в обсъждания проект ще се отразят на цените на всички превозвани стоки

Представители на трите най-големи асоциации в транспортния бизнес са се събрали вчера, но са били изненадани от публикуваната за обсъждане тарифа за тол таксите . (Предложения се приемат до 16 декември) Не само сме изненадани, но и разочаровани от поведението на МРРБ и АПИ – коментира пред Радио София изпълнителният директор на Съюза на..

публикувано на 15.11.19 в 17:43

"Последната Коледа" - забавна и трогателна история за любовта

"Последната Коледа" - забавна и трогателна история за любовта, изкуплението и празничния дух. Историята, вдъхновена от най-известните и непреходни песни на незабравимия Джордж Майкъл, е в духа на традициите на класическите коледни филми. В главните роли влизат звездата Емилия Кларк и екзотичният красавец Хенри Голдинг. Освен някои от най-известните..

публикувано на 15.11.19 в 16:44