Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Павлина и Люба изслушват и съпреживяват, но не се съгласяват с насилието

По данни на европейско изследване, всяка четвърта жена в България е жертва на насилие. За жалост броят на жените и децата, които са претърпели някакъв тормоз, се увеличава.

Подкрепа в най-тежките си моменти някои от тях откриват в хората, които стоят на телефоните на денонощна гореща линия на фондация “Анимус”. Те са около 30 доброволци, които посвещават всяка свободна минута да помагат, подкрепят и успокояват. Павлина Кръстева е посветила около две години от живота си на тази кауза, Люба Станева - близо една, но и двете не съжаляват за нито един отделен миг в полза на човек в нужда.

Насилието, което като черна лавина повлича и проваля хиляди съдби, съсипва психиката на много хора и обрича живота им на болка и тъга. Павлина и Люба не могат да спрат това насилие, но се стараят да овладеят емоциите на жертвите.

Трудно е, защото се срещат очи в очи с насилието. То се случва навсякъде - в дома, в детската градина и училището, на улицата, в приятелския кръг, в местата за детска грижа, в правораздавателните институции. Павлина и Люба го изживяват всеки ден, без да са преки участници в него.

Един разговор може да продължи от две минути до над един час. От 2017 година горещата телефонна линия премина на  24-часов режим, т.е. непрекъснато има някой, който чака да помогне на човек в беда. Макар да не виждат резултатите от усилията си на практика, Павлина и Люба знаят, че са полезни. По какъв начин дейността им като доброволци променя живота на непознати, но и на тях самите.

Двете жени умеят да изслушат, съпреживеят и разберат, но не и да се съгласят. Не възприемат насилието - това, с което ежедневно се срещат десетки жени и с което се борят. Да помогнеш е въпрос на избор. Вариантите са да подминеш болката или да се изправиш очи в очи с нея и да се опиташ да я пребориш. Решението е лично и лежи на съвестта на всеки. Павлина и Люба са предпочели да се борят. Това ги прави добри и полезни, макар че не си го признават.

Често помощта, която оказват Павлина, Люба и техните колеги доброволци, е първата и понякога единствената възможност на пострадалите да потърсят подкрепа.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Галина Тимова

За да не отпадат деца от училище, трябва повече да се работи с родителите

Гордея се, че работя заедно с учители, които са изключително любвеобилни, избягали са от предразсъдъците на нашето общество и влагат сърце и душа – подчерта в Радиоприемница Галина Тимова , която е преподавател и зам.-директор на столичното 75-о основно училище „Тодор Каблешков“, в което учат най-много ромски деца. За жалост в ромската общност..

публикувано на 23.05.19 в 17:22

Почтен, фин и изискан човек - така ще те запомним, Дани

Днес се простихме с журналиста от Българското национално радио Даниела Бенишева. Позната от емблематични за Радио София предавания, каквито са "Арте вива", „Кой-кой е“, „Радио кафе“, „Ритъмът на столицата“, но и по-старите - „Арт посоки“, „Чуй София!“, „София днес“. Дани си отиде от този свят на 20 май, след продължителна и упорита битка с рака. Ще..

публикувано на 23.05.19 в 17:15

Лятно кино в градината с "Белгийският крал"

От 26 май до 15 септември София Филм Фест организира Лятно кино в градината.  Началото е в 21:00 часа, а първата прожекция, която ще видим, ще бъде  „Белгийският крал“ - псевдодокументална комедия на режисьорите Питър Бросенс и Джесика Удуърт, копродукция между Белгия, Нидерландия и България. Крал Николас III е самотник и има чувството, че не..

публикувано на 23.05.19 в 17:01

Избор за читатели: българска класика, хеви метъл и... продължение на "Пилето"

В навечерието на 24 май имаме повод да поканим и да се срещнем с добре познатата ни Темз Арабаджиева, с която, както обикновено, говорим за хубави книги. Първото заглавие е добре известно на редица поколения. Филмът на Въло Радев „Крадецът на праскови“ - с Невена Коканова и Раде Маркович, е кинокласика, но не по-малко признат е и едноименният..

публикувано на 23.05.19 в 16:18

Преглеждайте децата за кърлежи след всяка разходка

Настоящият месец е най-благоприятният за кърлежите и не е необичайно зачестяването на случаите с ухапани. Децата са едни от най-уязвимите приемници на кръвосмучещия паразит и затова е важно те да се преглеждат след всяко излизане навън.  Цезаринка Илиева, началник на отдел „Паразитология“ в Столичната регионална здравна инспекция, съветва при..

публикувано на 23.05.19 в 16:06

"Спирка за разкази" вече очаква своите читатели

Първите разкази по спирките от тазгодишното издание на „Спирка за разкази“ вече очакват своите читатели. Спирките на градския транспорт обикновено са едни от най-незабележимите места в града. Места, през които само минаваме, губим си времето в чакане и продължаваме. От сдружение "Кашалот" правят опит да ги превърнат вместо това,  в място за вдъхновение..

публикувано на 23.05.19 в 16:01

Софийски музикални седмици - от днес до 30 юни

Сериозна история имат Софийските музикални седмици - от първия концерт преди 50 години, та до днес. Затова и поканихме в сутрешното ни Радиокафе Момчил Георгиев , който е артистичен директор и програмен координатор на фестивала. Интересен а фактът, че тази година "Седмиците...", както ги наричат помежду си музикантите, започат и завършват със Софийски..

публикувано на 23.05.19 в 15:40