Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден четвърти

Дневникът на една софиянка: При джипи-то

Има и такива дни, когато просто не можеш да дишаш. От хубавото пролетно-алергично време навън в комбинация с чистия въздух и измитите във въображението ни улици или пък от някой старателно закучил се в носа ти вирус.


Както и да е, вече почти месец си мъкна риновируса в ноздрата или по-скоро ужасяващите му последствия, а именно добрата стара хрема в различни форми и проявления.
И понеже няколко пъти посещавах личната, натрупах нови ярки впечатления от атмосферата отвън и вътре в кабинета ѝ.

Ясно е, че системата принуждава джипи-тата да имат огромен контингент от клиенти, пардон пациенти, но когато се сблъскаш със ситуацията от първо лице, направо не ти се вярва колко може да е сбъркано всичко.

Хронично болните с рецептите, които чакат заветните месечни рецепти и едновременно с това се разболяват от нас, вирусоносителите. Ние, които пък от своя страна, искаме да удушим по-здравичките от нас и едни жени и/или мъже в костюмчета, които облъчват лекарите с лекарства. Защото все пак бизнесът трябва да продължава с пълна сила.

Та, така, всички ние си седим дружно отпред, обменяме хашове, и си ахкаме и охкаме в синхрон. Последният път даже една жена започна да припада, но всички стоически си седяха по местата и спазвахме реда. Имах чувството, че направо ще я хванат за ръцете и краката и ще изнесат извън помещението.

Чух се да казвам:
– Ще извикам доктор Петрова, не може така…

Идеалният сценарий би бил: влизаш вътре, в телеграфен стил си казваш оплакванията, оставяш таксата от 2.90 и заминаваш.

Но, разбира се, на нас, хората не ни е присъщо да мълчим, когато нещо ни боли. Голяма част от терапията е да си изплачем болежките.
Впечатляващо е обаче, когато джипи-то започне повече и по-силно да се оплаква… Влизам аз при моята докторка и резонно съобщавам:
– Ох, докторе, много ми е лошо!!!
– А на мен, ако знаеш колко ми е лошо! – скорострелна е тя…
– Аха, наистина ли? Много съжалявам да го чуя…Какво ви е? – чувствам се длъжна да попитам.
– Човекопотокът не спира от часове, по-точно от 4 часа и 28 минути, пуша на прозореца, не мога да изляза навън, да подишам чист въздух, да се поразтъпча, да си поблея. Ти например на работа по-колко часа блееш, не ми отговаряй, по много! Знам те аз, ти от малка си си блейка!

Видях я, че освен червена, става и доволна, защото си говореше чисти истини.
– Е, докторе, несравними са дейностите. Вашата работа е принос към човешкия род, а моята е обикновено забавление. Трябва да ви е трудно – няма как.
– Знаеш ли към какво друго е принос моята работа, към канцеларския фундамент. Имаш ли представа колко бумаги изписвам всекидневно, медсестра Дерибейска знаеше, но напусна. Писна ѝ и сега е болногледачка в Германия, даже немски научи, а тук ми пишеше бележки с правописни грешки. Ама еврото променя рязко компетенциите...

Разбрах, че нещата отиват към спомени и затова реших да се включа:
– Докторе, да ви кажа ужасно силно ви съчувствам, тази система ви съсипа и като хора и като специалисти. Исках само да вмъкна, че от известно време една болка тук, вляво от ребрата ме мъчи, сърцето ли е, що ли. Един съученик преди месец си замина от инфаркт!!! А знаете, че имам и в рода…

Тук моята докторка рязко се върна в реалността и си спомни, че освен досадна съм и чутовна хипохондричка и с отривисти движения ме избута към вратата.


P.S. Проблемът беше, че наистина получих криза и докато бях в Спешното и си се бях отписала, лекарите ми обясниха, че това е обикновена невралгия и да посетя джипи-то, тя знаела какво да прави.

Още по темата

Дневникът на една софиянка: Ден трети

Докато умело крепим международното положение, очакваме да ни се случи най-накрая хубавото топло време. Иска ни се да чуем птичките навън, бленуваме пролетните лъчи най-сетне да ни погалят, и але хоп, точно в този момент ще се появи в цялата си прелест –..

публикувано на 15.03.19 в 18:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите,..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда..

публикувано на 19.04.24 в 14:34