Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какво трябва да свършат любителите градинари през пролетта

Астрономическата пролет вече е факт, а мартенското време, макар и променливо, като цяло е значително по-меко от това през предходните зимни месеци. Именно сега започва преходът от зимен покой на овощните дръвчета към възобновяване на вегетацията т.е. набъбват пъпките. В този период в овощната градина се извършват едни от най-важните агротехнически мероприятия.

Затова и нашите майсторски съвет днес са насочени към любителите градинари. Макар и да не са сложни сами по себе си, дейностите, които трябва да извършат те през март, не са никак малко, а имат и своите тънкости. Каква е поредността на работата в овощната градина в началото на активния период и с какво трябва да се съобразяват градинарите, ще ни обясни доц. Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил.
Не по-малко важни са мерките за растителна защита, които трябва да предприемат градинарите през този период. Още във времето от набъбване до разпукване на пъпките на овощните дръвчета се провежда пръскане с мед-съдържащи препарати за борба срещу ранно кафяво гниене и съчмянка по костилкови, мехурки по сливата, къдравост по праскова и струпясване по ябълка и круша. Провежда се третиране с регистрираните минерални масла за борба със зимуващите форми на неприятелите по овощните дървета (листни въшки, щитоностни въшки, акари, листозавивачки и пъпкозавивачки).

Растителната защита обаче се води почти през цялата година. Повече подробности за основните пръскания в различните периоди и насоки за разрешените за употреба препарати ни дава доц. Анелия Борисова от Института по земеделие в Кюстендил.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дърво с гниещи плодове противопостави съседи в "Овча купел"

Как може да бъде отсечено едно дърво в София? Повод за темата ни във "Вашия глас" е сигналът на Елена Бончева от кв. "Овча купел" по повод искането на нейни съседи от бл. 504 за отсичане на дърво, чийто паднали плодове миришат лошо. Силвана Митева , еколог в район "Овча купел", обясни пред Радио София, че подобен вид действие попада в обсега на..

публикувано на 19.09.19 в 18:42

„Калин и отборът на затвора“ за борбата срещу системата

Филмът „Калин и отборът на затвора“ на режисьора Петко Гюлчев, можете да гледате от 17.00 часа на 21 септември в Дома на киното и в 20.00 ч. на 22 септември в кино „Култура“. Кинотворбата е за усилията на един мъж да преодолее ценностната система, оказваща негативно влияние върху отхвърлените от обществото. Действието се развива в затвора в Казичене...

публикувано на 19.09.19 в 16:59

Седмото издание на Фестивал на ресторантите провокира с нови вкусове и менюта

Най-успешният български Фестивал на ресторантите Sofia Restaurant Week за първи път излиза извън пределите на столицата, за да предложи на любителите на качествените ресторанти кулинарно преживяване на три различни места в България. Седмото издание на фестивала се завръща за новото си есенно издание с още по-интересни предложения в 26 заведения..

обновено на 19.09.19 в 16:47
Г-н Мануел Корчек

Посланикът на Словакия Мануел Корчек: София е красив град, атмосферата е доста нашенска

Днес Словакия отпразнува националния си празник с голям прием в посолството, на който присъстваха дипломати, министри и други официални лице. Преди това посланикът на Словакия Мануел Корчек даде специално интервю за Радио София . „Празнуваме приемането на Конституцията на словашката република, която е основен закон за независима и самостоятелна..

публикувано на 19.09.19 в 16:46

Гинеколози преглеждат безплатно за месец в АГ болница "Света София"

Първа специализирана АГ болница „Света София“ (бившата "Тина Киркова") откри едномесечна кампания за безплатни прегледи на жени с ендометриоза и поликистозен овариален синдром . Инициативата се провежда под егидата на Столичната община по повод Деня на София - 17 септември. До 17 октомври желаещите могат да се възползват от..

публикувано на 19.09.19 в 16:35

По софийските улици през очите на писателите

Фокусът в предаването “Радиоприемница” в днешното предаване е насочен към София и литературното ѝ лице през литературните маршрути. Гости са писателите Тодора Радева и Ангел Игов. Писателят Ангел Игов до момента е познат с преводите си от английски език, както и с книгите си “Кротките” и “Фини прахови частици”. Писателите създават най-плътните и..

публикувано на 19.09.19 в 15:36

“Графити тур” - когато изкуството помага на туризма

Дали графитите са изкуство е една от вечните теми още от първите им появи през 60-те и 70-те години на XX век. През 80-те те дори са обявени за забранени. Същото се случва малко-по-късно и в Европа. “Графитите са форма на изява, която е публична, така че сама по себе си е изкуство, дори едно от най-свободните типове изкуство, защото не е ограничено от..

публикувано на 19.09.19 в 15:35